Wydanie: 81Sytuacja w najsilniejszych ligach Europy.
W dzisiejszym odcinku przedstawimy wam co działo się w sezonie 2013/14 w najlepszych ligach Europy. Zacznijmy może od Anglii. Tutaj Mistrzostwo zdobył po raz drugi z rzędu Manchester City, który wyprzedził drugi Liverpool o sześć punktów. Zaskoczeniem może być ponowna bardzo wysoka pozycja Aston Villi. Tym razem ów zespół zajął czwarte miejsce. Do rozczarowań sezonu można zaliczyć Manchester United, który znalazł się na szóstej pozycji. We Francji walka o mistrzostwo toczyła się do samego końca. Tak zaciekłą bitwę wygrało zdołać Ol. Marsylia, które o punkt wyprzedziło drugie PSG. Rozczarowaniem sezonu jest postawa Ol. Lyon, który nawet nie awansował do Ligi Europy. We Włoszech ponownie mistrzem został Inter Mediolan, który wyprzedził drugie Napoli o trzy punkty. Zaskoczeniem może być wysoka czwarta pozycja Palermo. Natomiast rozczarowaniem, jest to, że ani Roma ani Milan nie zagrają chociażby w lidze europy. W Holandii mistrzostwo zdobyło Twente, które aż o osiem punktów wyprzedziło drugie PSV. Rozczarowaniem sezonu jest bardzo słaba pozycja Ajaxu. Klub ten zajął dziesiątą pozycję. W Portugalii Mistrzem została Benfica, która miała tyle samo punktów co Braga, jednak tutaj zadecydowały bezpośrednie pojedynki w których Benfica była znacznie lepsza. W Niemczech Mistrzostwo zdobył Bayern Monachium, który wyprzedził drugą Borussie aż o 19 punktów. W drugiej lidze hiszpańskiej na trzech pierwszych miejscach znalazły się takie ekipy jak Ossasuna, Rayo oraz Recreativo de Huelva i to właśnie one w sezonie 2014/15 zagrają w pierwszej lidze Hiszpańskiej.
Barclays Premier League:
Mistrz: Manchester City
Król Strzelców: A. Carroll (33)
Ligue 1:
Mistrz: Ol. Maryslia
Król Strzelców: Ibrahimović (31)
Seria A:
Mistrz: Inter Mediolan
Król Strzelców: Pato (26)
Erdivisie:
Mistrz: Twente
Król Strzelców: Mertens (19)
Liga Zon Sagres:
Mistrz: Benfica
Król Strzelców: Oscar Cardozo (23)
Bundesliga:
Mistrz: Bayern Monachium
Król Strzelców: Raul (23)
Liga Adelante:
Awans: Osasuna, Rayo, Recreativo de Huelva
Król Strzelców: Lekić (21)
Wywiad z nowym trenerem Realu Madryt!
Dziś na zwołanej konferencji prasowej został przedstawiony nowy trener Realu Madryt. Jak już było wiadome od dawna trenerem Królewskich został Joachim Löw. Kontrakt Niemca z Realem Madryt będzie obowiązywał do sezonu 2016/17, czyli trzy sezony.
Witam trenera. Co skłoniło pana do zmiany otoczenia?
Witam wszystkich. Co mnie skłoniło? W zasadzie to nic <śmiech> Real porozumiewał się już ze mną pod koniec roku 2013, także miałem sporo czasu do namysłu. Po kilku tygodniach skontaktowałem się z prezesem i odpowiedziałem mu, że chętnie skorzystam z jego oferty, lecz pierw wypełnię kontrakt w Niemczech.
Dostaję pan wielki klub. To zdecydowanie inne szkolenie niż te co pan przeprowadzał podczas zgrupowań.
Tak, tak zdecydowanie jest to inny system szkolenia, choć mam już pewne doświadczenie w tej dziedzinie. Real to bardzo dobry klub i mam nadzieję, że będziemy walczyć o najwyższe cele.
Nie uważa pan, że dostaję gotową maszynę do zdobywania trofeum? Planuje pan jakieś zmiany?
Powiem tak. Real to zespół, który ma wielu piłkarzy światowego formatu. Wiem, że takim składem możemy osiągnąć bardzo wiele, choć ja będę chciał tutaj zabrać ze sobą kilku piłkarzy, których miałem zamiar szkolić podczas zgrupowań.
A można wiedzieć jacy będą to gracze? I czy planuję pan kogoś sprzedać?
Wszystko dowiecie się w swoim czasie. Mogę wam jedynie zdradzić, że piłkarz ten przyda się w Realu. Jest bardzo szybki oraz występuję na skrzydle. Sprzedać? Jeżeli ktoś nie będzie chciał grać w mojej drużynie to dam mu wolną rękę. Mamy szeroką kadrę i nie ukrywam, że ja wolę grać znacznie węższym składem..
Cele na sezon?
Utrzymać się w lidze <śmiech>, a tak na serio to będę starał się poprowadzić Real to wielu sukcesów na domowym podwórku oraz w europie. Mam nadzieję, że piłkarze szybko zrozumieją o co mi chodzi i nasza gra będzie wyglądała bardzo ładnie, a przede wszystkim zabójczo skutecznie.
No i na tym zakończymy. Bardzo dziękuje panu za udzielenie kilku odpowiedzi na moje pytania oraz życzę samych sukcesów z Realem Madryt!
Również dziękuje <śmiech>.
Transfery na obecną chwilę w ekipie Realu Madryt.
Odeszli:
Po sezonie 2013/14 wraz z odejściem Jose Mourinho z klubu odeszło dwóch graczy. Niespodziewanie z klubem pożegnał się drugi kapitan Realu Madryt - Sergio Ramos oraz wieczny rezerwowy Eden Hazard. Transferu Belga można było się spodziewać, bowiem na pewno frustrujące było dla niego siedzenie na ławce. Ofertę za zawodnika złożył Włoski Inter Mediolan, który zaproponował aż 61 milionów €! Zarząd Królewskich bez najmniejszego wahania zdecydował się na sprzedaż Belga. Kolejna oferta wpłynęła za Sergio Ramosa. Piłkarz ten ostatni sezon zagrał poniżej oczekiwań i wiedział, że jego pozycja nie jest już aż tak mocna. Po piłkarza zgłosiło się FC Porto, który wyłożyło aż 50 milionów €! Klub po rozmowie z piłkarzem zdecydował się na ten ruch transferowy. Klub także na liście transferowej ma takich piłkarzy jak: Hulk, Higuain, di Maria oraz Carvalho.
Przyszli:
Wraz z przyjściem Loewa do ekipy Realu Madryt musiało przybyć także trochę Niemców. Klub oficjalnie negocjuję z takimi graczami jak Marin, Matthias Zimmermann oraz piłkarzami z napadu, których jak dotąd nazwisk nie ujawniono. Klub chce pozyskać Zimmermann z tego powodu, że odszedł Serio Ramos, a klub musi mieć zmiennika dla Šime Vrsaljko. Gracze z napadu do klubu dołączyli by tylko wtedy, gdy z klubu odzeszli tacy piłkarze jak Hulk czy też Higuain. Oficjalnie jednak można już potwierdzić, że do Madrytu przybędzie Marco Marin, który został kupiony za 22 miliony €! My mamy nadzieję, że negocjacje z pozostałymi graczami także dojdą do skutku.
Ps. Panowie transfery zrobiłem takie, a nie inne ponieważ przyszedł do klubu nowy trener z Niemiec, także chce pościągać kilku Niemców, którzy są bardzo utalentowanymi piłkarzami. Mam nadzieję, że to rozumiecie.
Ps2. Właśnie się dowiedziałem, że w tym okienku pozyskam tylko Marina, także na przebudowę składu musicie poczekać do zimowego okienka.. Sorry mam nadzieję, że takie nie dopatrzenie zdarzyło się już ostatni raz..