1 runda Copa del Rey
Athletic Bilbao 2-1 Cordoba 4' Toquero (De Marcos) 1-0
24' Charles (Cerra) 1-1
52' De Marcos 2-1
Wygrana po przeciętnej grze
W pierwszym meczu w Copa del Rey Athletic grał u siebie z drugoligową drużyną Cordoby. Trener Marcelo Bielsa dał odpocząć kilku graczom ale to nie przeszkodziło ich zastępcom w szybkim objęciu prowadzenia bowiem już w 4 minucie meczu padła bramka. Castillo dograł idealnie do De Marcosa, który wszedł w pole karne i podał do idealnie ustawionego Toquero a napastnik dostawił tylko nogę i dał gospodarzom prowadzenie. Cordoba mogła błyskawicznie wyrównać ale 2 minuty po stracie bramki i błędzie w ustawieniu Athletic sytuacji sam na sam z Raulem nie wykorzystał Charles fatalnie strzelając obok bramki. Toquero w chwilę potem mógł powiększyć swój dorobek bramkowy ale po dośrodkowaniu Susaety jego strzał minimalnie przeszedł nad poprzeczką. W 24 minucie padło wyrównanie. Rzut z autu, piłkę przyjmuję Cerra i dośrodkowuję w pole karne a tam Charles uwalnia się od obrońców i strzela głową obok bezradnego Raula. Stadion przycichł a Baskowie postanowili szybko wyjść ponownie na prowadzenie ale strzał J.Martineza z 35 metrów był niecelny. Cordoba niespodziewanie przycisnęła gospodarzy na swojej połowie i nieustannie zagrażała ich bramce ale Drużyna Bielsy przetrwała to oblężenie i po pierwszej połowie był remis 1-1. Po przerwie Bilbao znów zaczęło bardzo dobrze. W 52 minucie De Marcos podał piłkę na wolne pole do Toquero, który zwiódł jednego obrońcę i znalazł się sam na sam z bramkarzem. Arias obronił strzał napastnika ale piłka trafiła pod nogi De Marcosa, który nie miał problemów z uderzeniem do pustej bramki. Po tej akcji w meczu nie działo się nic ciekawego i Cordoba nie zdołała wyrównać ale nic nie jest jeszcze przesadzone i ma jeszcze szanse na awans w rewanżu.
Zawodnik Meczu: De Marcos 7.5
Dzięki jego dobrej grze a szczególnie asyście i bramce Athletic odniósł zwycięstwo.
'' Jestem zadowolony ze swojego występu i mam nadzieję, że utrzymam taką formę i że trener będzie ze mnie zadowolony. ''
Info:
Trener po meczu
'' Wygraliśmy ale nie zagraliśmy znów najlepiej.
Cordoba nie była bez szans i ten mecz mogliśmy nawet przegrać.
Co prawda dałem odpocząć kilku podstawowym zawodnikom ale zmiennicy powinni jakoś bardziej się starać aby pokazać mi się z jak najlepszej strony.
Muszę pochwalić De Marcosa. Naprawdę rozegrał świetny mecz i dał nam zwycięstwo. Rewanż będzie bardzo interesujący ale myślę, że jednak to my będziemy cieszyć się z awansu.''
Zapowiedź: 6 kolejka Ligi BBVA
Athletic Bilbao vs Atletico Madryt