Autor Wątek: Wisła Kraków | Epilogue  (Przeczytany 184100 razy)

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Autor wątku
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 27.01.2010r.
  • Tylko Wisła, TS!
Wisła Kraków | Epilogue
« dnia: Kwiecień 06, 2012, 21:53:46 »
Witam wszystkich. Starsi użytkownicy zapewne dobrze pamiętają mnie i moje kariery. Wracam po można śmiało zaryzykować blisko półrocznej przerwie. Co do zasady kom za kom to się starałem jej trzymać, zawsze czytając jednak czyiś wątek. Zamierzam tą tradycję kontynuować. Gram w PESie 12, T-Mobile Ekstraklasa Mod, poziom Top Player.

Co z tą Wisłą?

Sezon 2011/12 ciężko w wykonaniu Wiślaków ocenić. Obok fantastycznych występów notowała fatalne wtopy, nie robiąc furory w Polsce, czego o Europie powiedzieć nie można. W niniejszej analizie przybliżę poczynania krakowian.

Ekstraklasa.

Wisła Kraków nie popisała się w obecnym ligowym sezonie. A zaczęło się to dość niewinnie. Na sam początek dwa remisy 1-1 odpowiednio z Widzewem i Podbeskidziem. Potem przyszedł czas na zwycięstwo z ŁKS-em 2-0 i remis znowuż 1-1 z Ruchem Chorzów. Ale to co się stało przez następne 5 kolejek to przeszło pojęcie nas wszystkich; idąc od piątej do dziewiątej kolejki Biała Gwiazda zanotowała następujące wyniki: 0-1, 1-2, 1-5, 0-2, 2-3 kolejno z Koroną, Zagłębiem, Lechem, Legią, i Bełchatowem. Posada trenera Maaskanta wisiała zatem na włosku. Ostatnia szansa nadeszła w meczu z Jagą- 3 punkty, albo gilotyna. Stało się to drugie, bo Wisła po słabym meczu wyciućkała 2-2, co mimo wszystko nie uchroniło jej przed znalezieniem się w strefie spadkowej. To był dramat. Jeszcze ngdy za ery Cupiała nie zdarzyła się taka sytuacja, ba nie wiadomo czy od ćwierćwiecza. Nowy trenerem został Kazimierz Moskal-przynajmniej do końca rundy. Asystent Holendra zaliczył udany debiut wygrywając w derbach Krakowa 3-2. W kolejnych meczach nie było jednak już tak różowo-Wisła nie zdołała do końca roku zanotować ani jednego zwycięstwa remisując z Górnikiem(2-2), Polonią(1-1), Lechią(0-0) oraz Widzewem(1-1) a także kończyć rok z porażką na koncie z bielszczanami 0-2. To oznaczało tylko, że Wisła zimowała jako czerwona latarnia Ekstraklasy. Trenera szukano, ale żaden nie z pytanych nie chciał podjąć się tak trudnego zadania. Wisła rozpoczęła nowy rok meczem z sąsiadami w tabeli-ŁKS-em. Mecz zakończył się remisem 2-2, jak najbardziej sprawiedliwym. Tydzień później Kraków niemalże oszalał. Wisła pokonała wicelidera z Chorzowa na Cichej 2-3. To się okazało być początkiem dobrej passy. W Kielcach Wisła zdołała wygrać szczęśliwie 2-1, by w Lubinie przegrać 1-2 i wziąć rewanż nad Lechem wygrywając 2-0. Ten mecz pomimo rosnącej formy był ostatnim Moskala jako trenera Wisły. Po nieudanym meczu w Stuttgarcie(por.niżej) Kazia zastąpił Michał Probierz. Polski "Guardiola" zaczął z wysokiego C pokonując Legię 3-1. Dalej mieliśmy piękną serię Wisełki. Wygrane z sensacyjnie liderującym Bełchatowem(1-0), nokaut z Jagą(3-0), pewne odprawienie Górnika (2-0), pokonanie Śląska w meczu przyjażni(2-1), a także na koniec sezonu Lechii (2-0) przeplecione remisem z Cracovią (2-2) oraz porażką z przyszłymi mistrzami Polski-Polonią(3-1) dały Wiśle ostatecznie 7 pozycję na koniec sezonu. Trzeba nadmienić, że Wiślacy do 25 kolejki mieli realną szansę nawet na tytuł, co świadczy o poziomie naszej ligi(por. opinie ekspertów, kolejny odcinek.)

Liga Europejska

Tutaj się nam Wisełka wyszalała. Ale kto wie co by było, gdyby nie wstrząs w szatni w przerwie meczu z Genk? Była to 1. kolejka zmagań, a Wiślacy do przerwy potrafili przegrywać już 0-3 na Reymonta. Po przerwie jednak Biała Gwiazda zdobyła cztery gole i zgarnęła 3 pkt. Wielu sądziło, że to jednorazowy przebłysk, jednakże Wiślacy w dwa tygodnie później napluli w kaszę krytykom wygrywając w Madrycie z Atletico 2-3. W kolejnym meczu w Enschede rzutem na taśmę wygrali 2-1 z miejscowym Twente, aby w rewanżu pogromić ich przed własną publiką bagatela 4-1. W piątej kolejce kolejne okazałe zwycięstwo, Wiślacy znowu zaaplikowali Genk cztery gole, ale tym razem ogolili ich do jaja. Na koniec mieliśmy potyczkę raczej o pietruszkę z Atletico i remis 1-1. Dwa ostatnie mecze jak i pierwszy wiosenny jako trener prowadził zespół Kazimierz Moskal. Jednak po porażce ze Stuttgartem 4-2 zapłacił głową. Niesłychanie trudne zadanie miał więc nowy trener. Jednak odmieniona Wisła pokonała u siebie 3-1 Niemców i we wspaniałych okolicznościach awansowała do najlepszej "16". Tutaj kolejny niemiecki zespół- Borussia M'gladbach i remisy 2-2 i 1-1 dały awans Wiśle dzięki zasadzie wyjazdowych bramek. W ćwierćfinale kapitalny przemarsz mistrzów Polski zatrzymało jednak włoskie Palermo wygrywając dwa mecze 4-2 i 2-3. Skąd wobec fatalnej postawy ligowej, taki wyczyn w Europie? Mobilizacja?

Puchar Polski.

Ostatnia deska ratunku na grę w pucharach za rok, całe szczęście wykorzystana. Wisła odprawiła kolejno Widzew, Arkę, Polonię W-wa, LKS Niecieczę i w finale pokonując 2-1 KS Polkowice zapewniła sobie upragniony udział w Lidze Europejskiej.

Przyczyny sukcesu Probierza.

Kazek Moskal wyciągnął koniec końców zespół z kryzysu, ale to Probierz sprawił że Wisła miała w 25 kolejce jeszcze realną szansę nawet na tytuł tracąc 8 pkt do lidera. Poza tym bazował i rozwinął europejski sukces swoich poprzedników prowadząc zespół przez 3 rund pucharowe. Także Puchar Polski można odczytać jako spory sukces. A skąd on? A stąd. Natychmiast jak przejął Wisłę utworzył coś a'la klub Kokosa, taki klub Jaliensa. Oprócz wspomnianego już Kew'a na banicji znaleźli się Genkov, Junior Diaz, Paljić, czy Lamey. Jak widać ten zabieg dał dużo dobrego, bo ich klubowi konkurenci lub jak kto woli następcy(Biton, Czekaj, Bunoza, Nunez, Jovanović) poprowadzili Wisłę do takich wyczynów.

W kolejnym odcinku: Plany transferowe Jacka Bednarza, podsumowanie sezonu w Ekstraklasie, sfinalizowane transakcje.

Cykl "Było nie minęło"
Odc.1 REJESTRACJA lub LOGOWANIE
Odc.2 REJESTRACJA lub LOGOWANIE
Odc.3 REJESTRACJA lub LOGOWANIE
Odc.4 REJESTRACJA lub LOGOWANIE
Odc.5 REJESTRACJA lub LOGOWANIE
Odc.6 REJESTRACJA lub LOGOWANIE
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2012, 17:12:44 wysłana przez piuk11 »

Offline Windziak

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 21.09.2011r.
Odp: Wisła Kraków-przywrócić chwałę, odświeżyć szatnię.
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 06, 2012, 22:01:32 »
Wow, no i kolejna rewolucyjna po mojej Wisła. W ogóle jakiś paranoiczny sezon. Mistrz ma 49 pkt? Wtf?! I w ogóle mimo tego, że grałeś tak słabo, to zaledwie 6 pkt straty do mistrza... bardzo wyrównana liga. Szkoda, że poleciały z niej Jaga i Lechia. Znów się 'żydkom' upiekło... Ciekawe, czym nas zaskoczysz. Mam nadzieję, że dojdzie do wstrząsu o sile 8 st. w skali Richtera :)

Offline Lewy23

• Prezes klubu
  • Na forum od: 26.05.2009r.
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 06, 2012, 22:14:25 »
Bardzo fajnie, że wracasz. Czytałem Twoją poprzednią karierę Wisłą i ta także zapowiada się ciekawie. :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2012, 22:28:11 wysłana przez Lewy23 »

Offline Napoli

• Amator
  • *
  • Na forum od: 11.05.2011r.
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 06, 2012, 22:15:33 »
Wielka rewolucja w Wisełce. Ostatnio Wisła stała się popularna... Szkoda Jagiellonii... Wielki sukces wyjścia z grupy w Lidze Europejskiej nic nie dał. Palermo nie dało wam szans. W PP bez niespodzianki. :D

Offline Watford

• Amator
  • *
  • Na forum od: 06.04.2012r.
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 06, 2012, 22:21:57 »
Dobrze, że masz już jeden sezon za sobą. Przez to, kariera prezentuje się realniej. Patrząc na statystyki, sezon nie był do końca udany, albowiem najważniejsza Ekstraklasa poszła ci fatalnie, chociaż, dobrze że w LE zagrałeś przyzwoicie. Dzięki Pucharowi Polski, masz zapewniony awans do Ligi Europy, więc to można określić trafem.

Lysy14Stilic

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 06, 2012, 22:34:43 »
Znowu Wisła :D No cóż kolejne przemeblowanie. Fajnie, że już po jednym sezonie, ale szkoda, że był on tak nieudany :/ Mam nadzieję, że jak będę tam grał w BaL to zdobędziemy mistrza :D A Tobie tego właśnie życzę :D Zdobądź majstra :D

Offline mojsesh

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 4
  • Na forum od: 20.12.2010r.
  • iHala Madrid!
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 06, 2012, 22:37:32 »
Witam cię ponowię. Po długiej przerwie nieobecności powracasz z bardzo ciekawą karierą, która mam nadzieję będzie tak długa jak twoja poprzednia również tym samym klubem :). Na razie mogę powiedzieć tylko tyle i teraz pozostaję mi czekać na kolejne newsy, które mam nadzieję, także wciągną mnie tak jak ten :).

Offline Pikachu

• Amator
  • *
  • Na forum od: 17.03.2011r.
  • Gram w: PES 2013
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 06, 2012, 22:38:39 »
No witamy. Ja tam wolę pogadać z tobą o filmie pt. Niezniszczalni ale skoro już piszesz to pisz :D :D Sezon poprzedni to katastrofa w czystej postaci. O dziwo w Lidze Europejskiej nałapałeś dla Polski punktów rankingowych, Puchar Polski ewidentnie PZPN Ci podarował wybierając tak słabych rywali. No ale to było w ramach podziękowań za dobrą grę w LE. Czekam na dalsze info.

Offline reddevil8911

• Właściciel Klubu
  • Na forum od: 03.09.2009r.
  • Best In The World !!! Manchester United F.C.!!!!
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 07, 2012, 09:44:49 »
No no witamy z powrotem. Wracasz do nas bo bardzo długim okresie i od razu z bardzo ciekawą karierą. Widzę, że na wzór Polonii robicie klub Kokosa, tzn Jaliensa :D. Słaba postawa w lidze, ale za to w PP świetna i jeszcze lepsza w LE. Czekam na dalszy ciąg.

Offline barthez

• Piłkarz okręgówki
  • **
  • Dostał Piw: 13
  • Na forum od: 10.04.2009r.
  • "C'est un entraîneur guerre." Reprezentacja ♥
    • Status GG
  • Gram w: PES 06
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 07, 2012, 11:43:06 »
Kolejna Wisełka, jednak ja nie mam nic przeciwko temu :) Bardzo, bardzo ciekawie, liga wręcz szalona. Karuzela trenerska, ostatecznie i tak zdawało by się kiepskie 7 miejsce, jednak w zaistniałych okolicznościach jest ono w porządku. Pierwsza 5 ekstraklasy dosyć nietypowa. W końcu odkuła się Polonia. Liga Europejska niesamowita. Wspaniała przygoda, ostatecznie skończyła się dopiero w ćwierćfinale. To i tak kapitalna sprawa. Całe szczęście mamy eliminacje, dzięki pucharowi polski, który wprowadza nas do Europy tylnymi drzwiami. Fajnie, fajnie, czekam na więcej. :)

Offline Daro.

• Piłkarz A klasy
  • **
  • Dostał Piw: 17
  • Na forum od: 10.10.2010r.
    • Status GG
  • Gram w: Pro Evolution Soccer 6 / 2019
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 07, 2012, 12:09:57 »
Stara gwardia na forum? No fajnie, fajnie. Cieszę się, bo Twój poprzedni temat z Wisłą był całkiem fajny.
Jestem ciekaw jak potoczą się losy kolejnej Wisły na forum w Twoim wydaniu. ; )

Offline plumber#10

• Junior
  • *
  • Na forum od: 27.12.2011r.
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 07, 2012, 13:36:01 »
Bardzo fajny początek. Przeglądałem kiedyś Twoją karierę w archiwum i była ona bardzo fajna ;).
W lidze zajęliście dopiero 7 miejsce jednak do wicemistrza zabrakło Wam tylko trzech punktów. O Bełchatów czwarty to niespodzianka.
W Europa League widać, że było dość dobrze i odpadliście w ćwierćfinale.
Puchar Polski to jedyna deska ratunku. Wygraliście i gracie w Europa Leauge ! ;)

Powodzenia !

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Autor wątku
  • Tylko Wisła, TS!
Odp: Wisła Kraków | Nowa twarz Wisły
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 07, 2012, 13:58:05 »
"Stawiamy wszystko na jedną kartę..."

Dzisiejsza konferencja prasowa krakowskiej Wisły była poświęcona przedstawieniu starego-nowego trenera Probierza. Krakowianie zdecydowali się przedłużyć umowę z "Polskim Guardiolą". Krótko całą sytuację skwitował Jacek Bednarz, nowy dyrektor sportowy Wisły:

JB: Michał tchnął w zespół spiryt, którego tak brakowało naszemu klubowi. Podjął radykalne kroki, i ze skutkiem natychmiastowym wydalił z zespołu beton, tworząc "klub Jaliensa". Jak na razie to procentuje, a że do odważnych świat należy to warto zaproponować Michałowi nową umowę. Udanie sprowadził na wypożyczenie juniora Barcelony Deulofeu, za przystępną cenę 0,6 mln euro. Więc sumując, obyśmy nie żałowali tej decyzji, na co się póki co nie zanosi.

Jednak zdecydowaną część konferencji zajął temat przebudowy zespołu. Uroczyste orędzie przedstawił pan Bednarz:

JB: Słaba pozycja ligowa będzie kosztować głowę kilku naszych piłkarzy. Sukces w LE jest nie do umniejszenia, jednakże to za mało-niektóre mecze były naprawdę przepełnione fartem. Sukces w krajowym pucharze to w głównej mierze praca naszych młodych, którzy stanowili w tychże meczach blisko połowę składu. Podziękowaliśmy już Tomasowi Jirsakowi, Patrykowi Małeckiemu i Gervasio Nunezowi. Wspomniani zawodnicy są aktualnie bez klubu. Umowy zostąły rozwiązane za porozumieniem stron. Kilka dni obiegły Polskę plotki o odejściu Michaela Lameya, Dragana Paljicia, Juniora Diaza, Cvetana Genkova, Kew'a Jaliensa i Osmana Chaveza. A plotki te były prawdziwe. Ci zawodnicy już w Wiśle nie zagrają. Mieliśmy także ofertę za Sobolewskiego z Nowrwich City na 1,7 mln euro-została ona odrzucona. Kapitan wart jest n razy tyle. Otrzymaliśmy także ofertę pierwokupu Maora Meliksona-padłby rekord polskiej ligi, jednakże...

DZ: Przepraszam, że przerwę. Mówi się, że Marsylia proponowała aż 11 mln euro.

JB: To nieprawda. Takiej oferty nie bylibyśmy w stanie odrzucić. Chcąc zaspokoić Pańską ciekawość ujawnię, że było to 6 mln. Teraz podam, jakie pieniądze zdołaliśmy uzyskać ze sprzedaży klubu Jaliensa. A muszę nadmienić, że nawet w połowie nie wyrównają należności za nasze sfinalizowane już transakcje. Postanowiłem w myśl gorbaczowskiej zasady "głastnost i priedestojka" ujawnić wszystkie operacje finansowe naszej drużyny-tak aby nie było później płaczu i zgrzytania zębów. Z bólem, muszę oznajmić jeszcze raz, że nasz najlepszy stoper Osman Chavez przeniósł się za 2 mln euro do BATE Borysów. Odrzuciliśmy oferty Legii, Lecha, Lechii i Zagłębia. Powiedzmy, że wszyscy oferowali między 1 a 1,5 mln. Jest to niemniej jednak dla mnie wielka strata. Michael Lamey natomiast bezgotówkowo zasilił szeregi Podbeskidzia Bielsko-Biała. Innym piłkarzem, którym przeniósł się na Śląsk jest Dragan Paljić, konkretnie do Ruchu za 350 tys. euro. Także Junior Diaz po rozwiązaniu umowy z Brugią stając się naszym zawodnikiem został sprzedany do Bełchatowa za pół miliona euro. Porównywalną kwotę kosztował łódzki KS Cvetan Genkov. Mam wątpliwości jednak, czy łodzianie będą w stanie płacić tak wymagającemu piłkarzowi, ale to już nie nasz problem. I na koniec Kew Jaliens przeniósł się do Portugali, do Uniao de Leiry za 700 tys. euro. Cała suma uzyskana z transferów oscyluje wokół 4 mln euro. To jak wspomniałem nie wystarczy na nowych graczy. Gwarantem opłacenia ich samych, jak również kwot odstępnego wymaga kolejnego sukcesu na europejskiej arenie. Potrzeba nam wyjścia z grupy LE, przy co najmniej czterech zwycięstwach i najlepiej dwóch remisach. Stawiamy wszystko na jedną kartę, bo jeśli plan się nie powiedzie, przyjdą na Wisłę lata posuchy, klub będzie musiał ogłosić upadłość. Więc z tego miejsca proszę kibiców o wsparcie. Za jakieś 2-3 dni zaprezentujemy nowych zawodników- może ucieszę niektórych. Jedenastu z dwunastu nowych to Polacy.

MP: Dokładnie, i to nie są nazwiska anonimowe. Szykują się wielkie powroty, choć nie wsszystko jest dopięte na ostatni guzik, trochę Jacku zapeszyłeś :D. Jeśliby udało się sfinalizować wszystkie transakcje to zaprawdę grzechem śmiertelnym z mojej strony byłoby zaprzepaszczenie takiego potencjału w przypadku niepowodzenia w lidze. Dziękuję za uwagę, zapraszam w najbliższym czasie na prezentację kilku... no raczej rzeszy zawodników. Zapewniam, będziecie państwo mile zaskoczeni.

Kolejny odcinek: Prezentacja nabytków Wisły.

Lysy14Stilic

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 07, 2012, 14:08:54 »
Ciekawy jestem kto dojdzie bo jak napisane, aż 12 zawodników przyjdzie ( 11 Polaków ) I dobrze. Wolę, żeby grali Polacy, a nie sami zagraniczni co i tak nic nie dali i po słabym sezonie dużo zawodników musiało odejść. Ja bym się pokusił i zostawił Małeckiego :D To już Twój wybór i Twoja kariera :D Jestem jeszcze ciekawy jakie będą te powroty :D

Offline barthez

• Piłkarz okręgówki
  • **
  • Dostał Piw: 13
  • Na forum od: 10.04.2009r.
  • "C'est un entraîneur guerre." Reprezentacja ♥
    • Status GG
  • Gram w: PES 06
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 07, 2012, 14:09:21 »
Czysta ogromna w szeregach Wisły. To, że zostaje Probierz to chyba dobry ruch ze strony zarządu. Za Meliksona można było skosić niezłą sumkę, jednak klub pokazał jak zależy mu na danym zawodniku, zatrzymując go. Ciekawe jak z tymi nowymi. Hmm, powroty, znane postacie, nie anonimowe, jeden obcokrajowiec... ciekawość mnie rozpiera, kto to może być. Oby była to rzesza piłkarzy, którzy dadzą mistrzostwo :)

Offline Napoli

• Amator
  • *
  • Na forum od: 11.05.2011r.
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 07, 2012, 14:15:47 »
Niesamowite... Wisła pozyskuje, aż 11 polaków, a tylko jednego obcokrajowca.. Cieszy to... :D Taka Wisła na pewno więcej zdziała, niż taka z Brazylijczykami, Holendrami i kimś tam jeszcze... Czekam na prezentację tych zawodników.

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Autor wątku
  • Tylko Wisła, TS!
Odp: Wisła Kraków | Poezja nowych piłkarzy!
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 08, 2012, 12:42:36 »
Nowi gracze, nowa krew.

Dniem dzisiejszym szeregi Wisły Kraków zasilił tuzin piłkarzy. Dwóch z nich będą grać przy Reymonta na zasadzie wypożyczenia. Odtworzę teraz skrócony zapis dość nietypowej konferencji prasowej. Odbyła się bowiem ona na stadionie, przy pełnej publice. Ale także z innego powodu było ciekawie:

Jacek Bednarz: Witam wszystkich zgromadzonych fanów Białej Gwiazdy. Myślę, że żaden z Was nie będzie zawiedziony przybyciem na stadion. Oto nowy zespół, oto nowa twarz Wisły! Zaczynamy!

Przy muzyce, na boisko, a'la na ring wchodzi pierwszy z nabytków-Przemysław Dytko. Dołączył on z młodszych drużyn zespołu. A oto jego... wierszyk na powitanie!

PD:
Jestem ja dziś dumny z siebie,
czuję się jak w siódmym niebie,
bo ja w Wiśle będę grał,
czegom zawsze bardzo chciał,
teraz Wisła hej po tytuł,
reszta świata nie ma bytu.

Po triumfalnym przemarszu dookoła boiska wchodzi powoli Dominik Straus. W międzyczasie Dytkę opisują Bednarz i Probierz

JB: To młody gracz, ma świetlaną przyszłość przed sobą. Sądzę, że szybko wkomponuje się w zespół. Występuje jako prawy pomocnik, obrał sobie numer 26.

MP: To melodia przyszłości, ale niewykluczone, że będzie zmiennikiem... no właśnie, bo zepsułbym tą atmosferę gradacji.

DS:
Gdybym miał gitarę,
to bym nią zagrał,
piękną melodyję,
cudny cool chorał,
jednak takiej nie mam,
mam ja za to gałę,
zagrać dobrze trudno,
byle nie na pałę.

JB: Dominik ma w CV Hutnika Kraków. Występuje jako lewy obrońca i jest w swoim fachu bardzo dobry. Śmiem twierdzić, że dla naszego kolejnego z nabytków będzie stanowił solidną zmianę. Jego numer 27.

MP: Podobnie jak u Przemka, młody nabędzie doświadczenie. Nota bene, będzie on jedynym nominalnym lewym obrońcą w mojej talii.

Wchodzi Arkadiusz Głowacki!

AG:
Wisło moja piękna,
Wisło ma wspaniała,
kim bym bez cię ja był,
to jest twoja chwała,
wychowujesz talent,
potem go odsyłasz,
nigdy nie żałujesz,
tego co zrobiłaś,
byłbym ja ci wielkim,
stoperem dla ciebie,
jednak mię bosforskie
pochłonęły ziemie,
teraz ja syn wracam,
jako marnotrawny,
na twe piękne łono
chcę znów być podwładny.

JB: Arek wraca w nasze szeregi. Kariery wielkiej nie zrobił w Turcji, jednakże dość dobrze zapisał się w pamięci kibiców. Nękał go odwieczny problem-kontuzje. Zagra dla nas z szóstką.

MP: Widzę go jako podstawowego gracza, bo Wisły nie stać na odrzucenie etatowego reprezentanta Polski. Myślę, że te 450 tys, które kosztował zwrócą się w try miga.

Teraz wchodzi Piotr Celeban.

PC:
Pókim ja jest młody,
pókim ja jest dzielny,
oddam ze się wszystko,
aby mecz zwyciężyć,
Stać mię jest na wiele,
grać to ja potrafię,
oby tylko nie zwieść
z tej drogi na bakier.
Tak mi dopomóżcie,
ma droga publiko,
abym ja dotrzymał,
com właśnie poprzysiągł.

Aplauz widowni, nie do ujarzmienia...

JB: Piotrek to środkowy obrońca, jak dotąd Śląska Wrocław. Ma przed sobą wielką przyszłość, co do tego nikt nie ma chyba wątpliwości. Kolejnym przystankiem na jego długiej drodze będzie nasz klub i jesteśmy z tego radzi. Aha. Jego numer to 14.

MP: Absolutnie. Te 1,3 mln euro które kosztował miejmy nadzieję będzie dobrą inwestycją w drużynę.

Kolejnym z nowych jest.... Marcin Wasilewski!

MW:
Zrodzon ja w Krakowie,
przemierzyłem mile,
aby zagrać u ciebie,
w twej mocy i sile.
Piękne ja pobyty
za sobą mam wszędzie,
wierzyć mi tylko ostało,
że tak tutaj będzie.
Wygrać mecz nie sztuką,
każdemu się zdarza,
wygrać cały sezon,
to jest mistrzów gaża

JB: Wielkie zaskoczenie, prawda? Wasyl ciągle mocny, ciągle dobry. Jego sylwetki, każdemu szanującemu się kibicowi specjalnie przedstawiać nie trzeba. Obrał sobie ósemkę na koszulkę.

MP: Taki zawodnik na prawą flankę to wielki skarb. Sądzę, że gdy nie złapie kontuzji, będzie stanowił o sile zespołu. Myślę, że kolejne już 1,3 mln euro się zwróci stokrotnie.

Kolejna mała sensacja! Paweł Brożek!

PB:
Bosfor nie jest dla mnie,
ani Celtów ziemie,
lepsze jest pod słońcem,
to Piastowskie plemię.
Grać ja tu umiałem,
byłem pewny swego,
tam straciłem pewność,
zerwałem z swym ego.
Więc ja z tym powrotem,
wiąże wielkie plany,
chcę ja tutaj odżyć,
chce znów być ja znany.

JB: Brożek, znajoma postać. Wraca po raczej niezbyt udanym pobycie za granicą. Jego trykot będzie zdobił ulubiony jego numer 23. Kosztował 600 tys.

MP: Twierdzę, że szybko wkomponuje sie w zespół. Nic dodać nic ująć.

A teraz uderzenie młodości... Grzegorz Krychowiak!

GK:
Jestem ja Polakiem,
choć w Polsce nie grałem,
i od zacnej Wisły
oną szansę dostałem.
W zamian grać ja będę,
jak mistrz tego świata,
miej to dziś cenniejsze,
niż słowo od brata.

JB: Zaskoczenie, nieprawdaż? Młody, wydawałoby się, nigdy nie postawi w Polskim klubie nogi, a jednak. Jego numer 21. Kwota odstępnego to 1,1 mln euro.

MP: Z Grześkiem wiążę plany raczej etatowego zmiennika, ale przy odejściu Sobola na emeryturę może odgrywać pierwsze skrzypce.

A teraz.... TOMASZ FRANKOWSKI!

TF:
Grałem ci ja w Francji,
grałem też w Japonii,
grałem wśród Iberów,
oraz w Jagiellonii,
grałem też u ciebie
jako snajper świata,
miałem ja uciechę,
po tym boisku latać.
Miałem wiele przygód,
biesiad z Twemi pany,
że nieraz spać szłem trzeźwy,
wstawałem pijany!

JB: Mocne słowa, piękne słowa. Dodajmy, że wszyscy piłkarze układają sami swoje wiersze. Tomek.... Symboliczne 77 tys euro, wielka okazja, dzięki Jadze, za ukłon i puszczenie zawodnika. Jego numer to 11.

MP: Może rywalizować śmiało o miejsce w podstawie. Bez wątpienia legenda, znam go z czasów pracy w Jadze. Supersnajper, gatunek na wyginięciu.

A teraz... Darek Dudka!

DD:
Powrót to jest piękny,
powrót to wspaniały,
powrót w świetle kamer,
powrót pełen chwały.
Będąc ja bogatszy
w nowe doświadczenia,
nie dam ja Wisełce
dostąpić zboczenia.
Będę ją prowadził,
przez ciemne doliny,
aby ją wprowadzić
do mistrzów krainy.

JB: Darek uciekł z tonącej łodzi Auxerre. Ale kto chce grać u spadkowicza. Sam stwierdził, że woli grać w Wiśle pierwsze skrzypce, niż w Lille grzać ławę. Gratulujemy, myślę, że wartny jest tych 2 mln euro

MP: Jak najbardziej. To uniwersalny piłkarz, defensywny pomocnik, jak i lewy obrońca i takiego go na przyszły sezon widzę.

Witamy Arkadiusza Piecha..!

AP:
Zaszczyt to jest wielki,
zaszczyt przewspaniały,
mogę grać dla ciebie,
jako piłkarz prawy.
Wielkie me marzenie
się dzisiaj ziściło,
W Wiśle przyszłość spędzę,
jak się w snach mieniło.

JB: Arek to wschodząca gwiazda. Ma już te 27 lat, ale pamiętajmy przypadek Meliksona. Kosztował jak dla mnie tylko 700 tys euro.

MP: Arek ma dwie opcje: albo podstawa, albo ławka. Stać go na jedno i drugie, zależy na ile będzie pracował. Zapowiadam, że nazwiska nie grają w mojej drużynie, grają piłkarze.

Powitajmy Filipa Modelskiego!

FM:
Rok ja tutaj będę,
jak da Bóg to więcej
wtedy zajdę z Wisłą
na ślubne kobierce.
Jasno wtem se powiem:
jestem w końcu dobry,
lepszy niż polska wódka
i biebrzańskie bobry.

JB: Filip dołączył do nas na zasadzie wypożyczenia. Mam szczerą nadzieję, że sprawdzi się jako zmiennik Wasyla...

MP: Z tym zmiennikiem to ostrożnie. Kto powiedział, że nie zagra na podstawie? Ma chłopak talent. Wierzę w jego skilla.

I ostatni... Gerard Deulofeu

GD:

I'm only player
I'm only the man
But I want to promise
I'll your best friend.
I'll do my best
Everthing top class
Just give me a ball,
and big pitch of grass!

JB: Gerard to przyszłość Barcelony. Ma dopiero 18 lat, i miejmy nadzieję, że się u nas rozwinie. Jego wypożyczenie kosztowało i kosztuje niemało- do 600 tys za półrocze gry musimy dopłacić milion za kolejny rok. Ale jak dotąd Gerard nie zawodził!

MP: Dokłądnie. To wierzę, będzie dobry jego sezon.

JB: Na sam koniec chcę dodać, że udało się nam przedłużyć wypożyczenie Dudu Bitona! (...) Jeszcze saldo: wydaliśmy coś około 8,5 mln euro- zyskaliśmy 4. Przy dobrzej grze, będziemy wielcy, przy słabej bankrutami. Zyczę udanego sezonu i wielu, ale już tylko pozytywnych emocji!

Offline ElShaarawy92

• Junior
  • *
  • Na forum od: 16.02.2010r.
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 08, 2012, 12:58:32 »
Haha, nieźle ubawiłem się przy tych wierszykach ;D Ciekawe skąd Wisła wzięła ponad 5 mln złotych na transfer Wasyla, skoro nowa Wisła budowana jest przy prawie zerowych kosztach ;D Fajne transfery, młodość z rutyną.
Masz oryginalną wersję PES'a 2013, a nie grasz online? Zgłoś się do mnie, chętnie odkupię online pass.

Offline Jaxok

• Amator
  • *
  • Na forum od: 05.01.2012r.
  • ¡Som i serem!
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 08, 2012, 13:00:46 »
Fajny skład. Wierszyki super! ;D Gerard... Lekka przesada. Trochę odbiegłeś od rzeczywistości ale okej, to twoja kariera. To teraz czekamy na mecze. ;)

Offline Mathi

• Starszy junior
  • *
  • Na forum od: 31.12.2011r.
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 08, 2012, 13:12:08 »
Dobry pomysł z tym wierszykiem, na pewno lepszy niż sam opis ponadto można się uśmiać. Transfery zrobiłeś rewelacyjne, szczególnie Brożek i Frankowski będą reprezentować zabójczy atak, Dudka i Głowacki będą tworzyć też dobry duet w defensywie. Powodzenia. :)
" border="0

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 08, 2012, 13:12:08 »