za vgchartz, sprzedaż PES 2012
PS 3: 1,93 m
X360 : 0,43 m
PC: 0,06
Nie dziw się , że nie napiszą przez najbliższe DEKADY silnika dedykowanego PC, po prostu sie im nie opłaca nijak tego robić.
Do tego dolicz, że nie wszędzie wersja PC jest sprzedawana w cenie konsolówek tj 50 Euro- od choćby u nas PS kupisz za 100 zł.
dla nich to śmieszna kasa a to nie jest karitas tylko biznes.
co z tego,że Ea sprzeda Fify ponad dwa razy więcej skoro Konami liczy kasę z poszczególnych źródeł i wie, że gdyby nie konsole to ta seria nie miałaby dla nich racji bytu?
nie wiem skąd masz te dane...
po pierwsze na pc ilość sprzedanych kopii przekroczyła 100tyś.
po drugie PES sprzedał się łącznie grubo ponad 3mln kopii u Ciebie nawet nie ma 2,5 -.-
robią silnik taki sam jak jest na konsolach więc zastanów się co Ty piszesz... PES na PC jest konwersją gry z konsoli to chyba każdy już zauważył... czy jest to dobre? ja myślę że tak... standaryzowany silnik oznacza dużo mniej pracy dla nich bo po co robić dwa różne silnik dla tej samej gry... tak przez lata było w FIFE...
nowy silnik będzie wraz z nową generacją konsol która prawie na sto procent zadebiutuje w przyszłym roku... po co robić nowy silnik na stare konsole? skoro nowe już praktycznie są na horyzoncie... jeśli mówimy o kwestiach biznesowych jest to na pewno dla konami i wielu innych firm z branży gier opłacalne...
żadna gra na PC nie jest sprzedawana w cenie gry z konsoli... jeśli chodzi o nowość i dzień premiery... później może się to zmienić w zależności od wydawcy...
większość gier będzie się sprzedawać lepiej na konsole z jednego prostego względu - dużo mniejszy problem z użytkowaniem... na PC wiadomo dziwne zabezpieczenia które mają blokować piratów a ostatecznie przeszkadzają tylko w graniu komuś kto zapłacił za grę, do tego trzeba się martwić o wymagania, sterowniki itp.
na konsoli jest prostota kupujesz, wkładasz i grasz... a człowiek bądź co bądź w takim aspekcie ceni sobie prostotę i wygodę
gdyby FIFA nie posiadała tak dużej ilości licencji na wyłączność to by srała i sikała w obawie o sprzedaż gry... no i marketing to też jest ich atut - pompują ogromne pieniądze w reklamę FIFY... pod tymi dwoma aspektami PES jest lata świetlne za FIFA... Nie ma co się czarować to są główne minusy słabej sprzedaży gry oczywiście względem FIFY bo sama sprzedaż gry w ponad 3mln kopii nie jest złym wynikiem