Niedawno ściągnąłem wersję 1.06 i DLC 4.0 (oraz PESEdit 3.4) i muszę się do czegoś przyznać.
Nie wiem jak Wam, ale mnie na tej wersji gra się o wiele lepiej. Przeważnie grywałem na poziomie Professional i przeważnie dostawałem po du*sku od komputera. Z tą nową wersją gra mi się o wiele lepiej. Zagrałem sobie Euro 2012 i wyszedłem Polską z grupy (wygrana 2:1 z Grecją, porażka 1:2 z Rosją i wygrana 1:0 z Czechami - pierwszy mój gol w tej grze z wolnego
), by w ćwierćfinale odpaść z Holandią 1:2 po dogrywce. Wcześniej o takich wynikach mogłem sobie pomarzyć, ponieważ jestem słaby w tego PES-a, a strzelić jednego gola w meczu (nawet FC Barceloną) to dla mnie sukces. Jak przy wcześniejszych wersjach się denerwowałem, to przy tej wersji gra... powoli znów zaczyna sprawiać mi przyjemność. Nawet jak mając 20 sytuacji nie mogę strzelić gola
W trybie Zostań Legendą grać się nie da, bo jest za łatwo. W poprzednim sezonie na poziomie Professional grając w Milanie męczyłem się i remisowałem lub przegrywałem z średniakami z Serie A (Siena, Cesena, Novara, Atalanta), a teraz rozwalam w 1 kolejce AS Romę 5:3 i w 2 kolejce Lazio... 7:0, by po tym meczu w towarzyskim wygrać z Wiktorią Pilzno "tylko" 3:1. Jak Pato i Ibra chrzanili 200% sytuacje, to teraz strzelają bomby zza pola karnego, lub główką z 11 metrów. Owszem ten patch poprawia szybkość gry i inteligencję partnerów, ale gra się na nim jak na amatorze. Chyba trzeba będzie zwiększyć poziom na Top Player, albo odblokować poziom Superstar.
Jeśli chodzi o pozostałe aspekty gry, to chyba po staremu. Jak bramkarze komputera (nawet średniacy) cudownie bronili strzały z kilku metrów tak nadal bronią (łatwiej im strzelić bombę zza pola karnego). Sędziowanie bez zmian, chociaż już załapałem jak grać w obronie by nie sfaulować.
PS : To tylko
moje (subiektywne) odczucia, nie musicie się z nimi zgadzać