wydanie 3.
W sobote gramy z Holandią !
Już jutro rozpoczynają się Mistrzostwa Europy w piłce nożnej w Polsce i na Ukrainie. W meczu otwarcia udział wezmię pierwszym gospodarz, a więc reprezentacja Polski wraz reprezentacją Grecji o godzinie 18:00 na stadionie Narodowym w Warszawie. Portugalia ma za sobą świetny okres przygotowawczy do turnieju. Portugalczycy w japońskiej Saitymie rozegrali dwa sparingi; z reprezentacją Rumuni i reprezentacją Japonii. Obydwa spotkania zakończyły się zwycięstwem reprezentacji Portugalia po 2 - 0. W ekipie Bento błyszczał przedewszystkim Cristiano Ronaldo i Nani, ale także Ruben Micael czy Eduardo. Portugalia w Polsce a dokładnie w Opalenicy zjawiła się 4 czerwca, a więc w ubiegły poniedziałek. Na każdym z treningów pojawiało się wielu fanów chcących zobaczyć najdroższego piłkarza występującego na polsko-ukraińskich boiskach - Cristiano Ronaldo. Piłkarza miasto i hotel bardzo się podoba, Polacy są mili i kulturalni. W sobotę reprezentacja Portugali zainauguruje euro meczem z reprezentacją Holandii. Jak się okazało mecz nie odbędzie się w Charkowie na stadionie Metalista, a na obiekcie w Kijowie. Powodem jest fatalna murawa, którą będzie zdolna do gry dopiero w poniedziałek.
Opinię fachowców na temat: Jakie szanse ma reprezentacja Portugali i kto ma największe szanse na Mistrzostwo Europy.
kamil18kks - Moim zdaniem Portugalia może okazać się "czarnym koniem" naszego turnieju. Mają bardzo dobry skład z liderem światowej piłki jakim jest Cristiano Ronaldo. CR7 wiele osiągnął w klubie, ale nic nie osiągnął w reprezentacji, także to może być bardzo ważny turniej dla niego jak i całej piłkarskiej Portugalii. Grupę Portugalczycy mają bardzo trudną, ale sądzę, że jeżeli zagrają bardzo dobrze, to są w stanie wyjść z grupy kosztem Holandii, bo nie sądzę, że Niemcy nie wyjdą. Moim zdaniem największe szanse na wygranie całego polsko-ukraińskiego turnieju mają Hiszpanie. Obrońcy tytułu Mistrzów Europy i obecni Mistrzowie Świata zawsze są według mnie faworytem do wygrywania ważnych Mistrzostw.
thekrzychu - Szanse Portugalia ma duże, ale zależeć wszystko będzie od wyjściowych jedenastek i zastosowanej taktyki. Myślę, że Portugalia wyjdzie z grupy, ale nie zrobi tego z łatwością. W sparingach wysoką formą imponował Cristiano Ronaldo, więc jeśli ją utrzyma i będzie w tak dobrej dyspozycji podczas pierwszych meczów będzie to sporym plusem dla podopiecznych Paulo Bento. Myślę, że Portugalia dojdzie do półfinału. Finał?! Myślę, że mecz półfinałowy będzie ich ostatnim. Największe szanse ma reprezentacja Anglii. Nikt za bardzo na nich nie liczy, nie grają pod presją i mogą zszokować piłkarski świat zdobywając tytuł Mistrza Europy. Synowie Albionu mają wielkie szanse na awans do półfinału i kto wie, co się potem wydarzy.
RoGalos - Jeśli chodzi o Portugalię to ich gra niewątpliwie uzależniona jest od Ronaldo, jeśli ten będzie w formie "klubowej" to Portugalczycy są w stanie powalczyć nawet o mistrzostwo. Bez Ronaldo będzie jednak ciężko, gdyż nie sądzę aby tacy piłkarze jak Postiga czy Almeida byli w stanie bardzo regularnie strzelać do siatki. Osobiście liczę na dobry występ Meirelesa i Veloso gdyż są to gracze do których żywię dużą sympatię, ale nie są to jednak zawodnicy, którzy w pojedynkę wygrywają mecze. Jeśli miałbym wskazać faworyta do Niemcy(niestety) są bardzo silni, ale trzeba szanować też naszpikowaną gwiazdami Holandię. Osobiście myślę,że Hiszpanie polegną w tym roku.