może ty się już do tego przywyczaiłeś, albo cię tak to nie drażni, ale u mnie non stop są takie sytuacje. do tego przy jednakowym naładowaniu paska podania raz są za słabe a innym razem kopnie jak by do bramki strzelał. przykład: wyprowadzam środkowym obrońcą piłkę z pola karnego podaję pod nogi bocznego obrońcy (ładuję 3/4 paska, a defensor jest przy bocznej linii na około 1/4 boiska) - boczny musiał pół dystansu przebiec, żeby przejąć piłkę. Za drugim razem, sytuacja ta sama, tylko że ładuję pół paska, bo obrońcy byli bliżej siebie - środkowy kopnął tak mocno, że piłka zaiast trafić pod nogi bocznego minęła go i znalazła się na linii połowy boiska, gdzie przechwycił ją przeciwnik.
inną sprawą jest, że jak jestem 3 metry od kolegi z zespołu i do niego podaję (precyzyjnie), to ten zamiast spokojnie przyjąć biegnie dalej, a potem zatrzymuje się i próbuje zatrzymać piłkę, która jest za jego plecami wyciągając nogę.
wymieniłbym jeszcze kilka sytuacji, ale od razu rzucą się na mnie obrońcy cnoty nowego pesa i nie będę mógł czegokolwiek więcej powiedzieć
O właśnie! Niestety te sytuacje mi się zdarzają stosunkowo często(to akurat krąży w pesie od kilku serii moim zdaniem. Tj tu konkretnie te podania z czapy...) :/ Raz poda za mocno - choć to rzadziej, bo jak wykonuje pierwsze podanie, to już zależy ode mnie bardziej - raz za lekko przy odegraniu... Nie raz wyprowadzanie kontry czy też szybkiego ataku pozycyjnego woła o pomstę do nieba... Choć została lekko poprawiona gra z klepki i można ładnie wymienić kilka podań, to czasem te zachowania są idiotyczne.. nie wiem, na czym się opiera fizyka tych podań, ale nie raz nie idzie wytrzymać. Jak ktoś wyżej napisał, zabija grę.
Moje ogólne odczucia co do pes 2013 są OK. Na pewno poprawili względem 12-ki, jednak zaczynam się przychylać, że to 'tylko' lifting. Tylko? Raczej tylko, bo nadal ma swoje minusy, jak choćby te podania.. gdzieś nadal jest to sztuczne i odbiega od dobrego silnika pes6.
Jakoś nadal nie mogę przetestować/opracować strzałów 'finezyjnych' (zapożyczę z fify), które zresztą kiedyś były, a bezmyślnie wycofali. Nie chodzi mi o to, by tak często i łatwo wchodziły, jak w fifie - jednak dobry piłkarz, a'la Messi, Ronaldo, Benzema, Rooney, itp itd etc powinni mieć możliwość tak technicznie uderzyć i dać element zaskoczenia oprócz typowego pier.... No i ten drybling . jest w pewien sposób rewolucyjny od 12ki i faktycznie chyba z messim i ronaldo nie są to już AŻ takie boty, ale wciąż czegoś brakuje. Choć nie powiedziałbym, że jest to największy mankament. Osobiście do teraz mam dylemat - czy wybrać w tym roku PES, czy FIFĘ. W ubiegłym kupiłem pesa, ale grywałem też w fife. Obie gry moim zdaniem były po prostu dobre, ale jednak momentami wolałem odpalić fife, gdy wpadał kumpel. Lepszy klimat, rozrywka przynosiła więcej emocji. Ubolewam nad tym strasznie, bo osobiście uważam się za fana serii PES. Czekam na fife 13ke, demo żeby podjąć decyzję.. Być może poczekam do pełnych wersji, by wybrać.
Aczkolwiek cieszy mnie również z popraw pes opcja LOBOWANIA! Wreszcie piłka leci bardziej do góry niż do przodu(Brawo - w końcu lob, to lob!). Bo ten jednak wydawał mi się perfekcyjny w pes 6 (ah, ta gra w ogóle dążyła do perfekcji..).