Autor Wątek: W pogoni za marzeniami by pawlodar_10  (Przeczytany 7920 razy)

Offline pawlodar_10

• Były członek Załogi
  • *
  • Autor wątku
  • Dostał Piw: 50
  • Na forum od: 24.01.2009r.
    • Status GG
  • Gram w: PES 2013
W pogoni za marzeniami by pawlodar_10
« dnia: Sierpień 31, 2012, 00:05:49 »

Ogromny, niezbyt urodziwy mężczyzna z pokaźną brodą zbliżał się nieubłagalnie. Chyba go już gdzieś widział, tylko gdzie? Nie mógł się ruszyć, jedyne co mu pozostało to patrzeć jak brzydal wyciąga swe ochydne łapska w jego stronę. Poczuł na swej skórze silny dotyk, nieeeeeeee.

Czekaj. Teraz jest całkiem przyjemnie.

- Paaaaaaaaweeeeł. Obudź się żesz w końcu. Ile można spać?
- Yhy
- Co yhy?
- Yhy
- Jest 9:15
- Yhy
- Środa 9:15
- Y... hy?

Nagle oprzytomniał. Żadnych brzydkich mężczyzn, tylko anioł. Właściwie to anielica. Angela. Angelika. Byli parą od trzech lat, od czterech razem mieszkali. Tak się złożyło. Długa historia, nie na teraz. Właściwie to wypadałoby przedstawić kto jest kto. Paweł Włodarczyk ma 32 lata. Codziennie marnuje kilka godzin na Football Managera, znaczy to Angela mówi, że marnuje, on tylko prowadzi swoją ukochaną Barceloną do piątego z rzędu zwycięstwa w Lidze Mistrzów. Jest wicedyrektorem warszawskiej filii jednego z największych polskich banków, którego nazwy nie można rzecz jasna wymienić. Ona jest rok młodsza i pracuje jako nauczycielka w pobliskim przedszkolu. Jest środa, czyli dziś kończy mu się urlop, jest 9:15, czyli za 45 minut ma zebranie z szefostwem. W śródmieściu. Boże, dzięki za metro.

- Wstajesz?
- Dzięki, że mnie obudziłaś, ale przez ciebie miałem koszmary.
- Może mogę jakoś wynagrodzić? - Paweł uwielbiał ten jej uwodzicielski uśmiech.
- Teraz, to możesz tylko zrobić kawę - już podniósł się z łóżka posyłając jej długiego całusa i skierował swe ciało w stronę łazienki.

Puławska jak zwykle zakorkowana. Trudno, najwyżej się spóźni, i tak haruje za dwóch. Wsiadając do metra założył słuchawki na uszy. Linkini. Nie, za długo spał, trzeba coś mocniejszego. Metallica? Blisko. Enter Sandman? W sam raz.

Don't forget, my son to include everyone, tuck you in, warm within, keep you free from sin, till the sandman he comes.

Odpłynął.

Znów zmierzał w jego stronę. Ten sam brodacz. Tym razem Paweł uciekał, choć na niewiele się to zdało, bo w końcu potknął się i upadł. Mężczyzna miał coś w kieszeni, sięgnął po to i... NASTĘPNA STACJA, CENTRUM.

Paweł szybko się ogarnął - tym razem uratował go Ksawery Jasieński.

Mother of God, co się ze mną dzieję? Trzeba iść do jakiegoś lekarza, czy coś, bo w końcu mnie zarąbie ten gość, muszę pogadać o tym z Angelą - myśląc o swej dziewczynie (choć to już nie długo, bo pierścionek leżał ukryty w szafie) wszedł do budynku banku.

Angelika nie musiała się spieszyć, też zaczynała o dziesiątej, ale pięć minut spacerem spokojnie wystarczało, żeby dojść do przedszkola. Uwielbiała dzieci, zawsze marzyła o własnych, lecz wciąż nie wiedziała, czy Paweł również tego pragnie. Byli razem już 3 lata, a on nie miał zamiaru przenieść ich związku na wyższy etap. Z przemyśleń wyrwał ją dzwonek telefonu. Koleżanka z pracy.

- Hej Angela, kiedy będziesz?
- Za dwie minuty, a coś się stało?
- Musimy poważnie pogadać, czekam.
- Ale co się st...

Koleżanka już się rozłączyła.

Zebranie jak zwykle się przeciągnęło i jak zwykle było niewyobrażalnie nudne. No, ale nic. Skoro płacą. Paweł nie miał powodów do narzekania. Wielu było chętnych na to stanowisko.

Wicedyrektor wszedł do swojego biura i natychmiast połączył się z sekretarką.

- Pani Haniu, jest może coś pilnego do mnie?
- Na razie nie panie dyrektorze. Gdyby coś będę informować.

Czyli wolne. Z nudów wszedł do internetu, odpaliła się strona startowa, polskie centrum Football Managera. Spośród wszystkich newsów jeden szczególnie Włodarczyka zainteresował. "Wielka szansa dla wszystkich eFeManiaków!" głosił tytuł na samej górze strony. Paweł szybko przebrnął przez cały tekst, po czym uczynił to jeszcze dwukrotnie i zatrzymał się na dopisku.

Więcej informacji na oficjalnej stronie kazachskiej drużyny - fcirtysh.kz (ros.)

Paweł kliknął w odnośnik, ale jego rosyjski zginął wraz ze skończeniem podstawówki. Tylko jedna osoba mogła mu teraz pomoc. Wcisnął interkom.

- Pani Haniu, pani wezwie do mnie Andrieja.
- Tego analityka?
- Tak, właśnie tego, dziękuję.

Kilka minut później do biura Włodarczyka wszedł 40-letni Rosjanin, znali się z Pawłem od czasów studenckich.

- Witaj przyjacielu. W czym ja mógł ci pomóc?
- Witaj Andrieju, mógłbyś mi coś przetłumaczyć z rosyjskiego na polski?
- Coś ważnego?
- Nie, raczej głupoty, ale dość pilne głupoty.

Paweł odwrócił monitor w stronę przyjaciela i zaczął słuchać.

... a z nautorami najlepszych, naszym zdaniem, pomysłów skontaktujemy się telefonicznie. No i co to ma niby być? Jakaś gra komputerowa? - Rosjanin nadal nie rozumiał o co chodzi.

- To nie gra przyjacielu. To samo życie - serce Pawła waliło jak oszalałe.

No to ten. Taki króciutki wstęp, bo jeszcze nie skończyłem robić tego wszystkiego, co jest potrzebne, żebym mógł rozpocząć to, co w końcu jest najważniejsze w karierach, czyli grać mecze ofc. Mam nadzieję, że choć kilka osób przeczyta, gdyby jakieś sugestie, żażalenia, czy cokolwiek pisać śmiało. Każdą krytykę przyjmuję na klatę. Wiem, że jakiś czas temu rozpocząłem podobne przygody w Wycombe, ale fizycznie nie mogłem kontynuować, bo spaliłem laptopa. Teraz mam sporo pomysłów i mam nadzieję, że trochę to pociągnę. No nic, nie ględzę już, piszcie co myślicie.

REJESTRACJA lub LOGOWANIE

« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2012, 13:13:47 wysłana przez pawlodar_10 »
" border="0
Only the dead have seen the end of war.

Offline D17

• III - ligowiec
  • Dostał Piw: 16
  • Na forum od: 27.11.2009r.
  • Real Madryt!
    • Status GG
  • Gram w: PES 2016
Odp: W pogoni za marzeniami, czyli Irtysz Pawłodar by pawlodar_10
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 31, 2012, 00:19:08 »
Czuję się jakbym czytał Harlequin'a ;)
Opisz jakąś scenę łóżkową Pawła i Angeli :D
Ogólnie rzecz biorąc jest to coś zupełnie innego co może się podobać.

Offline thekrzychu

• Starszy trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 12
  • Na forum od: 03.04.2010r.
    • Status GG
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 31, 2012, 09:04:18 »
Ciekawe, ciekawe, tylko nie spal kolejnego stanowiska pracy :P Żadnych zażaleń jak na razie nie mam :)

Offline Anjin Miura

• Trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 5
  • Na forum od: 12.12.2011r.
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 31, 2012, 11:56:26 »
Ależ emocje, te wybuchy, te pościgi!
Będzie Oppan Kangnam Style?

Swoją drogą desperacki krok jak pacany w Kazachstanie myślą, że ktoś kto umie grać w FMa będzie umiał prowadzić klub. A jeszcze bardziej że ty umiesz. Lol. ;D

Codziennie marnuje kilka godzin na Football Managera, znaczy to Angela mówi, że marnuje, on tylko prowadzi swoją ukochaną Barceloną do piątego z rzędu zwycięstwa w Lidze Mistrzów.

Barcelona kasuje bilety miesięczne
A Real nosi japonki
Levante Królem Hiszpanii jest
I c***.

Jakby coś Zahorskiego kupuj, od razu. Co, Madej był na testach w Azerbejdżanie w tym roku, Sapela nawet w którymś klubie na ławce siedzi. Muszą być polskie akcenty! <husaria_face>

« Ostatnia zmiana: Sierpień 31, 2012, 12:28:06 wysłana przez Anjin Miura »
" po co jest moensienmgladbach to jakis cyrk"

"przecież nie będę każdej kolejnej wersji trzymał na kompie jak każda kolejna jest lepsza od poprzedniej"

Offline Przemek112

• Najlepsza jedenastka świata
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 03.11.2010r.
  • Gracias Raul ! ♥
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 31, 2012, 12:24:24 »
Zapowiada się zajebista kariera. Znając ciebie i to ,że potrafisz pisać możemy się spodziewać świetnej powieści. Tym bardziej ,że wybrałeś właśnie taki typ pisanie , gdzie jest bardzo dużo opisowo. Jak na razie widać ,że zaczynają się przygody także z Footbal Managerem. ;) Widać ,że masz zapał i chęci do czegoś takiego. Z całego serca życzę powodzenia :)

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 27.01.2010r.
  • Tylko Wisła, TS!
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 31, 2012, 23:01:22 »
nooo, panie Moderator, całkiem ciekawa historyjka na początek. ciekaw jestem ile w tym prawdy, ale to już nie moja sprawa. klub w zasadzie znany tylko z meczu z Jagą, więc anonimowy.

Offline pawlodar_10

• Były członek Załogi
  • *
  • Autor wątku
    • Status GG
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 31, 2012, 23:13:16 »
No tak właściwie, to żadnej prawdy się w tym nie doszukuj ;)
" border="0

Offline skieta

• Amator
  • *
  • Na forum od: 28.08.2012r.
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 31, 2012, 23:14:18 »
Fajnie się zaczyna, ciekawe opowiadanie. Nie wiem, czy chodzi tu o prawdziwe życie, ale tak to odbieram. Tego jeszcze nie było, liczę na więcej.

Offline DonLeo2012

• Amator
  • *
  • Na forum od: 25.08.2012r.
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 01, 2012, 11:21:01 »
Nowatorski pomysł i tajemniczy, bo Irtysz Pawłodar większości osób jest prawie nie znany. Zapowiada się całkiem ciekawie. Czekam na kolejną część opowiadania. :D

12121p

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 01, 2012, 12:15:48 »
Sam wiem najlepiej, jak zagrali z moją Jagą.... Ciekawy początek, wprowadzenie do prywatnego życia Pawła Włodarczyka. Mimo, że jestem tu półtora roku, to nie pamiętam dokładnie twoich karier. Powodzenia.

Offline pawlodar_10

• Były członek Załogi
  • *
  • Autor wątku
    • Status GG
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 02, 2012, 21:39:58 »

Przez ostatnie dwa tygodnie Paweł bardzo mało myślał o pracy w banku, jego myśli zaprzątały inne, dla niego ważniejsze, sprawy. Na szczęście był sam i mógł się skoncentrować, Angela wyjechała gdzieś służbowo. Nawet nie zastanawiało go po co przedszkolance służbowe wyjazdy, po prostu nie chciał, żeby ktoś mu przeszkadzał. Jego projekt wyciągnięcia pięciokrotnego mistrza Kazachstanu z poważnego doła sportowego i finansowego był prawie gotowy. Wystarczyło jeszcze dopisać kilka zdań i... tak. Wygram to... ale Kazachstan? Nie marudź, Paweł zganił się w myślach, trzeba od czegoś zacząć. A później? Camp Nou, San Siro, Santiago. Wszystkie będą moje. Wyjazd Angeli miał jeszcze jeden zasadniczy minus, jedzenie. W koszu na śmieci już brakowało miejsca na pudła po pizzy, a i pichcenie czegoś więcej, niż jajecznicy nie bardzo wychodziło.

Sobota, po 19, jutro Paweł nie będzie już sam, musiał jakoś wykorzystać ostatni wolny wieczór. Trzy dni temu wysłał swój projekt na adres mailowy kazachskiego klubu i wciąż czekał na telefon. Czuł podobny strach jak przed maturą. Tylko od wyniku tego projektu nie zależało całe jego życie. Mimo to i tak się lękał, wiedział, że podobna szansa może się już nie przytrafić. Dotychczas tylko Andriej wiedział co nieco o pomyśle Włodarczyka, Paweł nie wspomniał nawet ani słowa Angeli. Chciał zadzwonić do kumpli, może oni też mieli ochotę na wyjście na miasto? Ale najpierw wiadomości, trzeba wiedzieć co się dzieje na świecie. O, akurat Sport. Do studia wszedł znany prezenter i zaczął czytać zza kamery.

Jose Mourinho ukarany pięcioma meczami zawieszenia, po tym jak po meczu Superpucharu Hiszpanii z Barceloną , w którym jego drużyna zremisowała 2:2 poparł w mocnych słowach swojego obrońcę Portugalczyka Pepe, który kopnął sędziego. Po meczu wypowiedział się także pomocnik Katalończyków Xavi: „To my zasłużyliśmy na zwycięstwo, Real grał antyfutbol, do tego utrudniali nam grę robiąc dużo wślizgów”. No cóż, mimo wszystko zapowiada się ciekawy rewanż.

Paweł tylko lekko się uśmiechnął. Był sympatykiem Barcy, ale nienawidził takich pozaboiskowych wojenek.

A teraz coś z rodzimego futbolu. Nowy trener Polonii Warszawa Anj....

Zadzwonił telefon. Paweł sięgnął po niego i spotrzegł na wyświetlaczu jakiś dziwny, nieznany numer. Ścisnęło mu się gardło, ale powoli wcisnął zieloną słuchawkę przyciszając telewizor, który pokazywał teraz jakiegoś rubasznego Japończyka próbującego coś dukać po polsku.

- Tak, słucham?
- Cześć kochanie, tu Angie. Stęskniłam się strasznie.
- Hmmm...
- Co hmmmm?
- Nic, po prostu czekam na ważny telefon. Od kogo dzwonisz?
- Jaki ważny telefon?
- Od mojej drugiej dziewczyny.
- Hmmm?
- Co hmmm?
- No nic, jak wrócę, to udowodnię ci, że żadna druga nie jest ci do szczęścia potrzebna.
- Trzymam cię za słowo. Ej, kochanie, tak w ogóle to co ty tam robisz?
- Przecież ci mówiłam jak wyjeżdżałam. Mamy tu taki kursik, ale nic nie jest jeszcze pewne. Dobra, to ja w sumie kończę. Kocham cię bardzo mocno. Radzisz sobie jakoś?

Paweł spojrzał na górę zmywania i niedomykający się kosz na śmieci.

- Radzę sobie lepiej, niż by ci się wydawało. Na razie, jutro wyjadę po ciebie.
- OK, papa.

Trzeba posprzątać i zrobić pranie. Ale to jutro, Włodarczyk wziął ponownie telefon w rękę i wykręcił numer swojego najlepszego kumpla z pracy. Może będzie chciał trochę zabalować.

Paweł wstał koło 10 z okropnym bólem głowy, jedyne szczęście, że odkąd zajął się projektem dla Kazachów w nocy nie nawiedzał go już brzydal. Włodarczyk napił się wody i poszedł wziąć prysznic, telefon nosił oczywiście przy sobie, wciąż czekał na ważny telefon. Doczekał się go w najmniej odpowiednim momencie, już miał wyjeżdżać na dworzec po Angele, kiedy zagrała tak upragniona melodyjka.

- Halo?
- Привет, ты Влодарчик?
- Yyyy...I'm sorr...
- Вы говорите на русском?
- Eee... English? Spanish?
- O, przepraszam bardzo - rozmówca w końcu odezwał się łamaną angielszyzną - czy rozmawiam z panem Włodarczykiem?
- Tak, to ja, o co chodzi? - Paweł zadał to pytanie, mimo, że doskonale wiedział, a serce waliło mu jak oszalałe.
- Jestem przedstawicielem klubu piłkarskiem Irtysz Pawłodar, czy wysyłał pan swój projekt na nasz konkurs?
- Tak, wysłałem
- Zatem miło mi ogłosić, że pana pomysł komisja uznała za najlepszy, czy moglibyśmy się spotkać u pana w Warszawie i ogadać szczegóły?
- Doskonale, kiedy?
- Czy odpowiadałoby panu jutro o godzinie osiemnastej w kawiarni w Sheratonie?
- Tak, oczywiście, będę punktualnie.

Paweł rozłączył się i zapomniał o całym świecie, niestety, zapomniał również, że 10 min. wcześniej przyjechał pociąg Angeli.

Coraz bliżej upragnionego tak przez Was rozpoczęcia sezonu, to samo co przy poprzednim odcinku (i zawsze). Pisać z suegestiami, zażaleniami, pochwałami, naganami, czym cokolwiek tam wymyślicie.

A, bo wcześniej zapomniałem. Gra rzecz jasne to PES6 + Patch 6.5 zmodyfikowany przeze mnie. Poziom Top Player, mecz 10 min.

Co do komentarzy. Dziękuję każdemu, kto przeczyta i coś tam naskrobie, ale jeśli zacznę grać mecze, to darujcie sobie może coś takiego jako komentarz.

Pierwsza połowa zdecydowanie w cieniu Realu. Chwilami wyglądało to tak, jakby real grał z beniaminkiem ligi, a nie z faworytem do zdobycia trofeum. Obrona prawie wcale nie funkcjonowała czego konsekwencją była czerwona kartka dla Adriano. Zbyt widoczna była nieobecność Daniego Alvesa, który starał się zatrzymywać ataki lewej flanki Realu. Jednak Adriano, czy później Montoya to nie to samo. Świetny mecz Victora Valdesa. Zrehabilitował się po dziesięciokroć za swój wybryk z meczu na Camp Nou. To dzięki niemu Barcelona przegrała tylko 2:1. Zwycięstwo Barcelony było jednak bardzo bliskie, ponieważ w drugiej połowie meczu gracze Barcy stwarzali sobie bardzo dobre sytuacje w polu karnym. Szkoda, że Pedro czy Jordiemu zabrakło zimnej krwi. Cieszy mnie debiut Alexa Songa. Jego debiut być może i nie był wymarzony, ale kilka razy dograł dokładnie piłkę do kolegów, co mogło spowodować zagrożenie pod bramką Realu. Tello po raz kolejny udowodnił, że na mecze z najlepszymi rywalami jeszcze za wcześnie. Tito powinien zaryzykować i wpuścić na boisko Davida Villę, może on wniósłby trochę więcej świeżości do gry.

Jakby ktoś się nie domyślił to sam grałem ten mecz i doskonale wiem, co się w trakcie niego działo. Nie bądź urażony Slay, tak mi się skojarzył Twój post z tą całą sytuację.

" border="0

Offline Anjin Miura

• Trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 5
  • Na forum od: 12.12.2011r.
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 02, 2012, 21:49:18 »
Po co zdradzałeś tajemnicę, tera wszyscy wiedzą. Damn ;((
W każdym razie Los Irtyszos ma rację - koniec z szerlokowaniem w komentarzach. Chociaż przykład...dobrałeś słaby mate. Ale wiemy o co chodzi.

Byłeś w sobotę o dziewiętnastej w domu i jadłeś pizzę. Oglądałeś telewizor, najpewniej jakiś kanał sportowy. Potem wyraziłeś swoją opinię na temat gierek pozaboiskowych. A potem...
Dobra nie :D

To co, następnym razem wreszcie jakiś skład tego Irtysza? I serio dodałeś cały Kazachstan?
Masakra. Jesteście z Darem nołllajfy peesowe. Borat będzie dyrektorem sportowym?
" po co jest moensienmgladbach to jakis cyrk"

"przecież nie będę każdej kolejnej wersji trzymał na kompie jak każda kolejna jest lepsza od poprzedniej"

Offline thekrzychu

• Starszy trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 12
  • Na forum od: 03.04.2010r.
    • Status GG
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 03, 2012, 08:54:48 »
Masakra. Jesteście z Darem nołllajfy peesowe.

:D

Kolejny odcinek trzyma poziom, coś czuję, że jak zaczną się mecze ligowe czy treningi to będzie to wszystko jeszcze o wiele, wiele lepsze :)

Offline D17

• III - ligowiec
  • Real Madryt!
    • Status GG
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 05, 2012, 10:58:43 »
Wymyśliłeś z tym Pepe i Mou ;(
Co dalej z ich związkiem? Rozpadnie się?

Offline pawlodar_10

• Były członek Załogi
  • *
  • Autor wątku
    • Status GG
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 12, 2012, 20:23:50 »

- DO JAKIEGO KAZACHSTANU? COŚ TY ZNÓW WYMYŚLIŁ?!! - Głos Angeliki był słyszalny chyba we wszystkich samochodach stojących w tym czasie na czerwonym świetle.
- Kochanie, uspok....
- NIE MÓW TAK DO MNIE!
- Ale jak?
- Dobrze, możemy porozmawiać na spokojnie?
- Przecież to ty krzyczysz. - Paweł spojrzał w prawo, gdzie za kierownicą BMW siedział 40-latek z bardzo współczującą miną.
- No dobrze, przepraszam, spędziłam 5 godzin w tym pieprzonym pociągu, jestem zmęczona i śmierdzę. Możemy porozmawiać, jak już wezmę prysznic?
- Dawno cię nie widziałem, może mógłb...
- Zapomnij - Angelika zakończyła rozmowę zakładając na uszy słuchawki.

W biurze urzędu szkolnictwa zadzwonił telefon.

- Piskorska Katarzyna, w czym mogę pomóc?
- Witam, moje nazwisko Tomaszewska, ja pisałam do pani maila wczoraj w sprawie...
- Angeliki Jankowskiej?
- Tak, właśnie o to chodzi.
- Dziękuję bardzo za zgłoszenie, sprawa już została omówiona, a pani pomysł zatwierdzony. Oczywiście musimy jeszcze odbyć rozmowę z panią Jankowską, ale wydaje mi się, że to tylko formalność.
- To wspaniale! Dziękuję bardzo, jestem pewien, że Angelika nie zawiedzie, to wspaniała osoba.
- Mamy taką nadzieję, panią Jankowską o terminie rozmowy poinformujemy telefonicznie.
- To jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję. Ale się Angela ucieszy. No nic, nie przeszkadzam już, do usłyszenia.
- Nie ma za co, naprawdę, ja również żegnam.

Angelika wyszła spod prysznica w samym ręczniku i usiadła na krańcu łóżka. Paweł gdzieś polazł, a ona nie wiedziała co ma myśleć. Już przestała się denerwować, teraz jej myśli zaprzątał głównie żal, że jej ukochany chce wyjechać do jakiejś zapchajdziury nie informując o niczym wcześniej. Paweł był całym jej światem, ale tu miała wspaniałą pracę, przyjaciół, tu był jej dom...

- Paweł, gdzie jesteś? Już wyszłam.
- Już idę, czekaj chwilę - Angelika usłyszała wołanie z kuchni, po chwili dostrzegła Włodarczyka wychodzącego z wielkim talerzem pełnym kanapek. Tak jak lubi. Sałata, pomidor, ogórek, bez masła.
- Chyba jesteś głodna? - Paweł podszedł uśmiechając się i podarowując jej wspaniałego buziaka.
- Wiesz, że tym mnie nie przekonasz?
- Kochanie, jesteś całym moim życiem, ale zrozum. To są marzenia. Od dzieciaka marzyłem, żeby móc pokierować jakimś klubem w rzeczywistości, nie tylko w grze komputerowej.
- Ale rozumiesz, co znaczy ten wyjazd? Stawiasz mnie przed faktem dokonanym. Mam rzucić pracę, wszystko co tu mam, żeby wyjechać do jakiegoś Kazachstanu? Przecież ja nawet nie znam rosyjskiego.
- Poradzimy sobie... dziś idę na rozmowę z przedstawicielami Irtysza i...
- Czego?
- Irtysz Pawłodar, tak się nazywa ten klub.
- W życiu o nim nie słyszałam.
- Ja też nie, i dlatego to będzie tak wspaniała przygoda. Musisz ze mną jechać...
- A kochasz mnie?
- Nawet nie wiesz jak bardzo. - Paweł wiedział, że ten uśmiech może znaczyć tylko jedno. Pchnął narzeczoną na łóżko powoli rozwiązując szlafrok. W tej pięknej chwili dostrzegł też coś strasznego. Zapomniał sprzątnąć pudła po pizzy.

Włodarczyk do Sheratonu dotarł na kwadrans przed wyznaczoną godziną. Mimo to dwóch Kazachów już w kawiarni było, poznał ich od razu. Dobrze przynajmniej, że mówili po angielsku. Paweł w końcu zebrał się w sobie i do nich podszedł.

- Witam panów, nazywam się Paweł Włodarczyk, byliśmy umówieni.
- Szczerze mówiąc spodziewaliśmy się kogoś starszego. - pierwszy odezwał się ten niższy, miał około 60 lat i wyglądał dość poważnie.
- Ale to...
- Przecież żartuję, niech pan się nie denerwuje. Nazywam się Ałmaz Ołżagułow i jestem prezesem Irtysza. To jest pan Tałgat Bajsufinow - wskazał około 50-letniego, skośnookiego mężczyznę obok.

- Tałgat był naszym trenerem przez ostatnich kilka lat, lecz teraz musiał niestety zrezygnować. To on zaproponował pomysł szukania na jego pozycję amatorów. Swoją drogą to wie pan, że pański projekt został wybrany z kilku tysięcy innych? Może mógłby nam pan teraz coś jeszcze opowiedzieć o swoim pomyśle?

Paweł lekko się zarumienił i w 15 minut streścił swój pomysł na uzdrowienie klubu pogrążonego w kryzysie sportowym i finansowym. Gdy zakończył, w końcu odezwał się Bajsufinow.

- Teraz już jesteśmy pewni, że nie mogliśmy wybrać lepiej.
- Tak, jeśli uda się panu choć w połowie zrealizować ten wspaniały plan będziemy bardzo zadowoleni. Myślę, żę umowę możemy podpisać już dziś, po czym w ciągu najbliższego tygodnia zapewnimy panu i pańskiej narzeczonej transport, zakwaterowanie i jakiś środek transportu już w Pawłodarze. Myślę, że w kwestii finansów również nie powinno być problemów, oczywiście pensja będzie zależna od ewentualnych sukcesów. Ale skoro w Polsce pracują Japończycy, to czemu my nie mielibyśmy spróbować z Polakami?
- Zrobię wszystko, co w mojej mocy, żeby panów nie zawieźć. Rozumiem, że w waszej lidze gra się innym systemem, niż tu u nas?
- Od najbliższego sezonu jedyną różnicą jest to, że gramy systemem wiosna-jesień. Reszta jest identyczna. Musi też pan wiedzieć, że nie można się spodziewać zbyt wielu wzmocnień. Stać nas na 1, góra 2 zawodników. W pierwszym sezonie kręgosłup zespołu musi pozostać niezmieniony. Może pan przed startem sezonu zagrać kilka sparingów, może tu w Polsce? Ale to jeszcze trzeba dogadać.

Spotkanie trwało jeszcze około godziny, w trakcie której Włodarczyk i dwaj Kazachowie dopracowali wszystkie szczegóły umowy, oraz, po kilku głębszych, przeszli na ty.

Kiedy Paweł wyszedł po 22 z kawiarni przyhotelowej od razu wybrał numer Angeli, żeby podzielić się z nią radosnymi wieśćmi. Nie wiedział, że zaraz po jego wyjściu z domu Angelika dowiedziała się, że została wybrana nową dyrektorką swojego przedszkola, a jej pogląd na wyjazd diametralnie się zmienił.

No wiem, ględzę i ględzę, ale jeszcze dopracowuję tam wszystkie szczegóły w grze. Dzięki rzecz jasna dla Dara. za wspaniałe stroje mego Irtysza. A, i sorki, że taka długa przerwa, ale miałem przeogromniaste problemy z tym czymś, czego nie można nazwać komputerem i na czym muszę pracować aktualnie. W kaźym razie teraz to już bliżej niż dalej. Ya. Todo.
" border="0

Offline D17

• III - ligowiec
  • Real Madryt!
    • Status GG
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 12, 2012, 23:23:56 »
No już prawie miałem to co chciałem  ;D
Mega się to wszystko rozkręca i oby trwało jak najdłużej.
Powodzenia

Offline DonLeo2012

• Amator
  • *
  • Na forum od: 25.08.2012r.
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 15, 2012, 20:26:53 »
Tak! Akcja się rozkręca! Jestem ciekaw jak wizualnie będzie wyglądała ta liga! Powodzenia! Czekam na pierwsze mecze! :D

Offline Piatti

• Amator
  • *
  • Na forum od: 15.09.2012r.
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 15, 2012, 22:38:29 »
Tak! Akcja się rozkręca! Jestem ciekaw jak wizualnie będzie wyglądała ta liga! Powodzenia! Czekam na pierwsze mecze! :D

Dokładnie! Ostro mi się wkręciło te czytanie. Masz we mnie stałego czytelnika! :D
<div class="fb-subscribe" data-href=" REJESTRACJA lub LOGOWANIE" data-layout="button_count" data-show-faces="true" data-font="trebuchet ms" data-width="460"></div>

Offline pawlodar_10

• Były członek Załogi
  • *
  • Autor wątku
    • Status GG
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 16, 2012, 11:05:16 »

- Dobrze słyszę? - Paweł, mimo, że jeszcze chwilę wcześniej był podchmielony nagle otrzeźwiał - Dostałaś awans? Będziesz dyrektorką przedszkola?
- Tak, zaraz po twoim wyjściu dostałam telefon. Wiesz co to znaczy?
- A wiesz, że niczego w tej nie pragnę tak, jak tego, żebyś spędziła ze mną resztę życia?
- Paweł, ja też bardzo cię kocham. Ale ty wybrałeś pracę. Wyjeżdżasz. Nie chcę przestać być z tobą... tylko, że nie chcę też przepuszczać takiej okazji.
- Wybierasz pracę, zamiast życia przy moim boku?
- Nie bądź taki, przecież ja mogę tobie zadać to samo pytanie...
- Angela, ja naprawdę chcę, żebyś ze mną pojechała... Kto wie, może tam znajdziesz jakąś lepszą pracę. Nie zostawiaj mnie, błagam cię.

- Wierz mi, to nie jest łatwe... ale już podjęłam decyzję. Kiedy masz w ogóle samolot?
- Jutro o 19:50
- Dzwoniłam już do mamy, pojadę dziś do niej na noc...
- I co? To wszystko? Po trzech latach? Ja wyjeżdżam na drugi koniec świata, a Ty wyprowadzasz się do rodziców?
- Jest już taksówka, muszę iść - Angelika złapała walizkę, która nie wiadomo czemu była spakowana już wcześniej i wybiegła z mieszkania, nie oglądając się za siebie.

Paweł jeszcze nie do końca był w stanie zrozumieć co się stało w ciągu ostatnich kilkunastu minut. Podszedł do okna i zobaczył jak jego księżniczka zalana łzami wsiada do taksówki.

Ta noc będzie zdecydowanie bardzo ciężka.

Włodarczyk na lotnisko dotarł w samą porę. Przez cały dzień nic specjalnego nie robił, ale i tak o mało co się nie spóźnił. Bezpośredni lot z Okęcia do Pawłodaru miał trwać około 6 godzin, więc Paweł wydrukował sobie kilka artykułów o swoim nowym pracodawcy. Głupio tak zaczynać pracę w klubie nie wiedząc nic o nim. Kiedy przeszedł odprawę i był już w strefie wolnocłowej założył słuchawki na uszy i udał się w stronę odpowiedniego wyjścia.

Angelika wbiegła na lotnisko chwilę przed 19. Gorączkowo zaczęła się rozglądać w poszukiwaniu ukochanego. Sprawdziła na tablicy z którego miejsca odprawiał się Włodarczyk i natychmiast tam pobiegła. Niestety ujrzała go, gdy był już za przezroczystą ścianką odgradzającą kontrolę bagażu od reszty lotniska.

- Paaaaaaaaweeeeeeeełł. PAAAAAAAAAAAAAAAAAAAWEEEEEEEEEEEEEEEEEŁ.

Niestety, jej krzyk na nie wiele się zdał. Jedyne co zyskała to czujne spojrzenie czarnoskórej pary stojącej w kolejce do kontroli. Włodarczyk nie słyszaj jej. Nie mógł usłyszeć.

Lot Pawłowi minął spokojnie. Raz tylko zatrzęsło poważnie samolotem, ale na szczęście Włodarczyk był za bardzo zdołowany, żeby myślec o wymiotowaniu. Miał cichą nadzieję, że Angela pojawi się na lotnisku i się chociaż jakoś godnie pożegna, przecież tyle razem przeszli. Ale nic, trzeba zacząć nowe życie. Z notatek, w które Włodarczyk się zaopatrzył jeszcze w domu dowiedział się kilku ciekawych rzeczy o swoim nowym pracodawcy. Drużyna swoje mecze rozgrywa na stadionie o bardzo błyskotliwej nazwie Stadion Centralny w Pawłodarze. Może on pomieścić 15 tys. widzów.

Irtysz powstał w 1963 roku, ale po trzech latach jego władze stwierdziły, że ta nazwa nie jest wystarczająco dobra, jak na rozgrywki o mistrzostwo potężnego Związku Radzieckiego, więc ją zmieniły. Tak powstał Traktor Pawłodar. Od razu lepiej. W każdym razie pod tą nazwą klub występował aż do 1993 roku. Wtedy to, dwa lata po rozpadku ZSRR, w Pawłodarze zaczęto grać o Mistrzostwo Kazachstanu. Potrzebni byli sponsorzy. Stał się nim rosyjski producent helikopterów z czasów Zimnej Wojny, firma Ansat. Jako, że władze klubu zbyt przywiązane do Traktora nie były, ochrzciły go jako Ansat Pawłodar. Mimo, że pod tą nazwą zespół zdobył swoje pierwsze mistrzostwo fani się burzyli, a prezes poszedł po rozum do głowy robiąc w końcu z Ansata Irtysz Pawłodar. Taka nazwa się przyjęła, pasowała wszystkim, więc przetrwała do dziś. Aktualnie sponsorem klubu jest Dom Kultury, a stroje przygotowuje Puma.

Co do miasta, to może nie jest jakieś wspaniałem, ale na pewno ma swoją atmosferę. Mieszka w nim 300 tys. osób, a największą atrakcję stanowi potężny meczet Maszchura Jusufa. Temperatura zimą osiąga nawet -20 stopni, ale lato jest dużo cieplejsze, niż to w Polsce.

Do swojego nowego mieszkania Paweł dotarł około 3 w nocy. Z lotniska odebrał go prezes w raz z nowym asystentem Włodarczyka, drugim trenerem Ruslanem Kulatayewem. Na szczęście on również dobrze mówił po angielsku, więc nie było problemów z komunikacją. Do startu sezonu pozostały równe trzy tygodnie. Pierwszy trening Paweł miał za 3 dni, przez ten czas miał lepiej poznać miasto i przypomnieć sobie podstawy rosyjskiego, żeby móc się dogadywać ze wszystkimi zawodnikami. Zaczynał nowe życie, jeszcze nie wiedział ile ono mu przyniesie radości.

" border="0

Offline skieta

• Amator
  • *
  • Na forum od: 28.08.2012r.
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 16, 2012, 12:37:47 »
Ciekawe, czy Angelika pójdzie po rozum do głowy i przyleci do Kazachstanu. Czy może Paweł znajdzie jakąś młodszą rosjanke? :P.
(dobre oczy kota :D)

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 16, 2012, 12:37:47 »