Sensacyjne wieści z Reading! Dwaj doświadczeni zawodnicy zasilają beniaminka!Były piłkarz Juventusu Turyn, Alessandro del Piero złożył dzisiaj podpis pod nowym kontraktem, który zobowiązuje go do gry w nowym zespole przez rok. 37-letni napastnik z całą pewnością stanie się wartościowym graczem w ekipie Reading w trwającym właśnie sezonie i pomoże jej w walce o utrzymanie.
Były gracz „Bianconerich” odrzucił późną ofertę Sydney FC, jak również arabskiego Al Hilal i zdecydował się na występy w Barclays Premier League, zwłaszcza, że zawodnik operuje świetnym angielskim, co będzie zdecydowanym atutem. Del Piero po podpisaniu kontraktu był niezwykle zachwycony i podekscytowany z rozpoczęcia nowego rozdziału w swojej piłkarskiej karierze:
-
Bardzo ważne dla mnie i mojej rodziny było pozostanie na kontynencie. Jestem bardzo zadowolony, że mogłem dołączyć do Reading FC. Jest to dla mnie niezwykle ważny moment, ponieważ chcę kontynuować karierę w jednej z najlepszych, jeśli nie najlepszej, lidze świata. Najważniejszą rzeczą była dla mnie zawsze piłka nożna i chcę pomóc mojemu nowemu klubowi w utrzymaniu. – oświadczył „Il Fenomeno Vero”. Na mocy rocznego kontraktu Włoch zarabiać będzie 450 tysięcy funtów rocznie.
* * *
Drugim z piłkarzy zasilających "The Royals" okazał się... Polak. 31-letni napastnik Ireneusz Jeleń podpisał kontrakt z klubem z Rading do końca sezonu 2012/2013, wcześniej zainteresowane nim były Apoel Nikozja, Olympiakos Pireus i Buraspor. Polak zdecydował się jednak na występy w angielskiej ekstraklasie, a jak się nieoficjalnie mówi, zadecydowały kwestie finansowe. Były gracz Lille za rok gry w Reading zarobić ma 300 tysięcy funtów.
-
Bardzo się cieszę, że będę grał w Premier League. Tutaj gra się siłowo i szybko, czyli jest to coś, z czym zawsze chciałem się zmierzyć. Jeszcze w tej rundzie będę mógł zagrać i strzelać gole. To dla mnie najważniejsze. Chciałbym pomóc drużynie w osiągnięciu celów i wszystko będę robił, by wyszło jak najlepiej. - Stwierdził podpisując kontrakt Ireneusz Jeleń.
Ostatnie lata swojej piłkarskiej kariery Jeleń spędził we Francji. Do zespołu Auxerre trafił z Wisły Płock latem 2006 roku i w tym klubie występował w kolejnych pięciu sezonach, zdobywając 48 bramek w 140 występach. W sierpniu 2011 r. podpisał kontrakt z mistrzem Francji LOSC Lille, w którym rozegrał 13 meczów.
Tak oba transfery skomentował manager "The Royals".
-
Jestem zadowolony, absolutnie zadowolony. Mimo iż nasza gra ostatnio nieco się polepszyła i zaczęliśmy zdobywać punkty, to jednak potrzebujemy dział, które będą strzelać dla nas bramki i w ważnych momentach przechylać szalę zwycięstwa na naszą korzyść. Alex del Piero to klasowy zawodnik, żywa legenda futbolu i cieszę się, że udało nam się go przekonać do występów właśnie w naszej drużynie. Jego ogromne doświadczenie z pewnością pomoże nam w walce o pozostanie na kolejny rok w ekstraklasie, poza tym młodzież będzie miała się od kogo uczyć. Co do Jelenia, wielu twierdzi, że to już nie ten sam zawodnik, co w Auxerre, jednak mam cichą nadzieję, że powróci z formą i będzie ważnym ogniwem naszego zespołu. Zapytany o to, kiedy obaj zawodnicy pojawią się na murawie, szkoleniowiec odparł.
-
Obaj muszą wejść w drużynę, poza tym Jeleń ma delikatne braki treningowe, które należy skorygować, by zawodnik wrócił na odpowiedni dla siebie tor. Myślę, że najwcześniej zobaczymy ich w piętnastej kolejce, gdzie na wyjeździe zmierzymy się z ekipą z Norwich.