31.08.2012
The Gunners Magazine wydanie 2
WYMARZONA INAUGURACJA
6 dni temu Kanonierzy rozegrali swoje pierwsze spotkanie ligowe w sezonie 2012/2013. Ich rywalem był Everton, przed meczem wszyscy spodziewali się raczej nudnego meczu, którego celem było badanie gruntu i testowania rywala. W rzeczywistości było zupełnie inaczej już po pierwszych minutach spotkania widać była, że czekają nas wielkie emocje. Kiedy Lukas Podolski w 4 minucie otworzył wynik to przez pozostałe 86 minut oglądaliśmy to co najpiękniejsze w futbolu. Szybkie i nieprzewidywalne akcje oraz strzały z daleka uczyniły to spotkanie niezwykle ciekawym. Czysto piłkarskie emocje popsuł trochę Mertesacker, który w 53 w konsekwencji agresywnego zachowania wobec Pienaar otrzymał czerwoną kartę i musiał opuścić boisko. Na szczęście M'Vila, który debiutował w tym meczu jako piłkarz Arsenalu poprawił nastroje kibiców The Gunners popisując się kosmicznym strzałem z dystansu i ostatecznie ustalając wynik na 4:1. Po tym w pełni zasłużonym zwycięstwie drużyna z Londynu zarobiła swoje pierwsze 3 punkty w tym sezonie i obecnie zajmuje pozycję lidera tabeli.
BEST PLAYERS
Best Players jest to dział poświęcony najlepiej prezentującym się piłkarzom ostatniej kolejki. W tym artykule będziemy przedstawiać trzech piłkarzy, którzy najlepiej zaprezentowali się w ostatnim meczu ligowym. Występ danego piłkarza przedstawiony będzie w formie statystyk i krótkiego opisu. Po każdym zakończeniu miesiąca podsumujemy ten dział i wybierzemy "Platynową trójkę" czyli trzech zawodników najlepiej prezentujących się w ubiegłym miesiącu.
W zakończonej już serii meczy pierwszej kolejki Premier League, najlepiej prezentującymi się zawodnika zostali ogłoszeni Fernando Torres, Lukas Podolski i Aaron Lennon. Piłkarz Chelsea był bez konkurencyjny jeżeli chodzi o liczbę bramek zdobył ich aż 3 dzięki czemu dał pewne zwycięstwo swojej drużynie, Lukas Podolski podobnie jak Hiszpan popisał się bramkami w dodatku po bardzo dokładnym dośrodkowaniu zaliczył asystę, Aaron Lennon on co prawda nie zdobył żadnej bramki, ale za to 3 razy bezbłędnie obsłużył Adebayora, dzięki czemu Koguty rozgromiły Norwich City 1:3.
STATYSTYKI PIŁKARZY
Fernando Torres Oddane strzały - 6
Strzały celne - 4
Bramki - 3
Asysty - 0
Faule - 1
Lukas Podolski Oddane strzały - 4
Strzały celne - 4
Bramki - 2
Asysty - 1
Faule - 1
Aaron Lennon Oddane strzały - 1
Strzały celne - 0
Bramki - 0
Asysty - 3
Faule - 1
M'VILA W OGNIU PYTAŃ
Tylko w The Gunners Magazine pierwszy oficjalny wywiad z nowym nabytkiem Arsenalu. M'Vila szczerze o swoich planach na przyszłość i obecnych poglądach. Odważne i dające do myślenia wypowiedzi, tajemnice o, których nikt wcześniej nie wiedział. Wszystko to i znacznie więcej w wywiadzie z nowym pomocnikiem Kanonierów, Yann M'Vilą.
Witam Yann. Na początku chciałem Ci podziękować za to, że zgodziłeś się na przeprowadzenie tego wywiadu, mam nadzieję, że dla nas obu przebiegnie on w miłej atmosferze.
Witam wszystkich. Ja również mam taką nadzieję, że miło spędzę tutaj czas.
No dobrze. No to co zaczynamy. Na początek takie luźne pytanie, jak samopoczucie po ostatnim meczu ?
Wspaniale, nawet nie marzyłem o takim debiucie, w meczu z Evertonem udało mi się zdobyć bramkę i jak twierdzą kibice byłem jednym z lepszych piłkarzy na boisku.
Trzeba dodać, że zdobyłeś bramkę i to w pięknym stylu.
No tak dziękuję (śmiech)
Może teraz trochę z innej beczki. Jak Ci idzie integracja z drużyną ?
Wiadomo początki zawsze są trudne, ale wszyscy w zespole są niesamowicie mili i otwarci, dlatego też już po paru treningach zaaklimatyzowałem się na dobre i czuję jakbym grał z nimi już od dobrych paru lat. Podobnie jest ze sztabem szkoleniowym, zarówno trener jak i asystenci ciepło mnie przywitali.
Miło słyszeć takie słowa. W ostatnim czasie często nazywa się Ciebie "sobowtórem Songa" jak odniesiesz się do tego porównania ?
Może zacznijmy od tego, że każdy piłkarz ma zupełnie inny styl gry i według mnie nazywanie kogoś sobowtórem jest za przeproszeniem głupie, jeżeli ktoś już musi mnie porównywać z moim poprzednikiem wolę określenie następca.
Rozumiem. Może teraz porozmawiamy trochę o twoim byłym klubie. Co skłoniło Cię do zmiany klubu ?
Jakby nie patrzeć jestem jeszcze młodym zawodnikiem przede mną jeszcze paręnaście dobrych lat gry. Na pewno chęć rozwoju bo nie oszukujmy się Arsenal to zdecydowanie lepszy zespół, który daje duże możliwości. To miał być szczery wywiad dlatego też przyznam się, że pieniądze jakie zaoferowały mi władze klubu pomogły w podjęciu decyzji. Wiem, że to jest dobre posunięcie, przed podjęciem ostatecznej decyzji niesamowicie nad tym rozmyślałem i doszedłem do wniosku, że warto.
Jakie masz plany na najbliższy czas ?
Plany ? Nie planuje przyszłości, żyje teraźniejszością, za każdym razem będę dawał z siebie 100 %, a czas pokaże co dalej.
Twój autorytet ?
Nie ma takiej osoby, ja wypracowuje swój własny styl. Mogę jedynie powiedzieć, że gdy byłem młody wzorowałem się trochę na Xabim Alonso jest idealny na pozycję defensywnego pomocnika, twardy i stanowczy, zawsze walczy do końca.
A najlepszy trener ? Według Ciebie oczywiście.
Jose Mourinho i to bez dwóch zdań. Wielu uważa go za psychopatę, ale tak naprawdę jest to ideał trenera gdzie się nie znajdzie niesamowicie spaja się z drużyną i będzie ją bronił nawet za cenę utraty szacunku.
No dobrze. Teraz jeszcze jedno pytanie już na zakończenie. Jaki wynik obstawiasz w najbliższym meczu z Norwich ?
Obojętnie jaki byle by był korzystny dla nas (śmiech)
(śmiech) dobrze dziękuję Ci za tą rozmowę, było mi bardzo miło. Jeszcze raz dziękuję i życzę powodzenia.
Ja również dziękuje i pozdrawiam wszystkich kibiców.