|#14 Przed drugą kolejką|Zapowiedź 2.Kolejki BPL
Najciekawszym spotkaniem będą niewątpliwie derby Liverpool'u. Premier League powoli się rozkręca, a my czekamy na to, aż wszystkie drużyny zaczną grać na najwyższym obrotach. W poprzedniej kolejce nie obyło się bez niespodzianek na co dowodem jest porażka Liverpool'u z Fulham. Czy w nadchodzącej kolejce również będą niespodzianki? Za kilka dni otrzymamy odpowiedź.
Nie bez powodu wspomnieliśmy o Liverpool'u, bo właśnie w tą niedzielę będziemy świadkami derbów tego miasta. Z całą pewnością możemy stwierdzić, że spotkanie na Goodison Park będzie gratką dla każdego fana piłki nożnej. Obie drużyny zaliczyły falstart w tym sezonie. Zawodnicy Roberto Martineza ulegli u siebie Chelsea, a piłkarze Brendana Rodgersa jak wyżej wspomnieliśmy, drużynie Fulham. Każda z tych drużyn będzie chciała odnieść pierwsze zwycięstwo, a jednocześnie wznieść ręce w geście tryumfu w tym jakże prestiżowym spotkaniu dla obu ekip. Emocje gwarantowane na Goodison Park.
Przejdźmy teraz do ekipy Arsene Wengera, która w poprzedniej kolejce wygrała na Emirates z Tottenhamem. Tym razem piłkarze Arsenalu udadzą się na St. Mary's Stadium, by zmierzyć się z drużyną prowadzoną przez Mauricio Pochettino, Southampton. W przypadku tych drużyn jest odwrotnie niż we wspomnianych wcześniej. Obie drużyny swoje spotkania wygrały i teraz dołożą wszelkich starań, by zdobyć w tym spotkaniu komplet punktów. Faworytem tego spotkania są goście, którzy są bardziej uznaną marką w futbolowym świecie i dysponują silniejszą kadrą. Na korzyść Southampton działa fakt, że Arsenal w środku tygodnia grał mecz eliminacyjny do Ligi Mistrzów. Czas na regeneracje zawodnicy Kanonierów mają, bo to spotkanie odbędzie się w poniedziałek, na zakończenie 2.kolejki. Mimo to mecz na pewno nie będzie łatwy dla każdej z tych drużyn.
W 2.kolejce każdy ma nadzieję, że faworyci nie zawiodą i rozprawią się ze swoimi rywalami. Tottenham pojedzie na Craven Cottage, by zmierzyć się z Fulham. Zawodnicy Andre Villasa-Boasa zapewne będą chcieli odnieść zwycięstwo i zapomnieć o porażce z Arsenalem. Zadanie nie będzie łatwe, bo w poprzedniej kolejce Fulham pokonało Liverpool i będzie chciało i tym razem sprawić swoim kibicom niespodziankę. Chelsea wybierze się na Villa Park, by zmierzyć się z miejscową Aston Villą. Obie drużyny na inaugurację zwyciężyły i będą chciały tą passę przedłużyć. Do czerwonej części Manchesteru zawita West Bromwich Albion. Piłkarze Pepe Mel'a także sprawili sensację pokonując na St. James' Park Newcastle. Tym razem wyzwanie jest o wiele większa, bo wygrać na Old Trafford z Czerwonymi Diabłami jest sztuką. Wszyscy są zgodni, że to właśnie piłkarze Davida Moyesa odniosą zwycięstwo na swoim terenie. Natomiast w błękitnej części Manchestery, Obywatele zmierzą się na Etihad Stadium z West Hamem. Tu także faworytem są gospodarze i dużym zaskoczeniem byłaby utrata punktów przez piłkarzy Manuela Pellegrini'ego. Poniżej przedstawiamy komplet spotkań 2.kolejki Premier League.2.Kolejka BPL
Southampton - Arsenal
Crystal Palace - Hull
Fulham - Tottenham
Cardiff - Swansea
Everton - Liverpool
Newcastle - Sunderland
Aston Villa - Chelsea
Man. Utd - WBA
Stoke - Norwich
Man. City - WHU Głosowanie na najlepszego piłkarza sierpnia
Sierpień się kończy, więc przyszedł czas na wyboru i podsumowania. W tym miesiącu dużo się działo, ale jak na razie przyszedł czas na nominacje do tytułu najlepszego zawodnika sierpnia. Do tego wyróżnienia nominowaliśmy trzech zawodników. Głosowanie będzie trwało kilka dni, a my teraz postaramy przybliżyć sylwetki nominowanych i ich osiągnięcia w tym miesiącu.Laurent Koscielny
Pierwszym kandydatem jest środkowy obrońca, Laurent Koscielny. Przez cały miesiąc począwszy od Emirates Cup, aż po rewanżowe spotkanie z Fenerbahce piłkarz pokazywał swoją dobrą dyspozycję. Z nim w obronie, Arsenal grał spokojniej, choć nie zawsze przynosiło to dobre skutki. Grał we wszystkich spotkaniach i to w pełnym wymiarze czasowym. Trzeba liczyć, że tą formą utrzyma bardzo długo.
Theo Walcott
Fantastyczne występy w eliminacyjnych spotkaniach Ligi Mistrzów pokazały, że jest w formie. W każdym spotkaniu bardzo aktywny. W dalszej części sezonu może być kluczowym zawodnikiem Kanonierów. Robi dużo zamieszania na prawej stronie boiska, potrafi w pełnym biegu dokładnie dośrodkować jak choćby przy bramce Oxlade-Chamberlain'a, kiedy to asystował. Nadal młody (24 lata), więc może z Arsenalem odnosić wiele sukcesów.
Mesut Ozil
Niemiec bardzo szybko zaaklimatyzował się w Londynie i już obsługuje swoimi podaniami kolegów. Fantastycznie konstruował akcję ofensywne o czym świadczy duża ilość asyst (4 - w tym EC). Potrafi także strzelić bramkę i można stwierdzić, że wyrasta na lidera Arsenalu, a może nawet na gwiazdę Premier League. Teraz pozostaje czekać na dojście do formy Pato i ofensywa Kanonierów będzie godna najlepszych ekip na świecie.
Spoiler for Hiden:
Mam nadzieję, że spodoba Wam się pomysł z wyborem najlepszego piłkarza danego miesiąca. Myślę, że fajnie to wygląda i w pewien sposób może nagrodzić danego piłkarza.
espo@ Cieszę się, że nie uznajesz tego za krytykę. Mi bardziej chodziło o to, że teraz Barcelona będzie chciała pokazać pazur i ambicje. Co jak co, ale to było upokorzenie i na prawdę taki wyniki nie był przypadkiem. Liga Mistrzów rządzi się swoimi prawami, ale ja tak ten półfinał oceniam. Cieszy mnie to, że ktoś te moje wypociny czyta. Bardzo mnie to cieszy