Zdobywcy Copa Libertadores
Zawodnicy Atletico Mineiro cieszący się ze zdobycia prestiżowego pucharu
Po raz pierwszy Atletico Mineiro zdobyło Copa Libertadores w 2013 roku. Do licznego zwycięstwa przyczynił się były piłkarz m.in. FC Barcelony Ronaldinho. W pierwszym starciu z Olimpii Asuncion ulegli 2:0 lecz w rewanżu wygrali w takim samym stosunku bramkowym i doprowadzili do rzutów karnych w których ostatecznie wygrali 4:3 zdobywając pierwszy raz w historii puchar Copa Libertadores. Wyróżniającą postacią w tym meczu okazał się Ronaldinho który nie zdobył ani jednej bramki lecz był graczem który wyróżniał się nie tylko swoją techniką ale i pomaganiem kolegom w obronie. Brazylijczyk zdobył kolejne z licznych trofeów w jego karierze. Atletico Mineiro miało szanse zagrać w finale KMŚ 2013( Klubowych Mistrzostwach Świata ) ze zdobywcą Ligi Mistrzów Bayernem Monachium, jednak zostali pokonani przez Raye Casablance i to oni zagrali przeciwko Bawarczykom przegrywając 2:0 w finale KMŚ 2013.
Paulo Autuori o następnym sezonie
Atletico czekało na ten puchar od wielu lat i cieszę się że to właśnie ja jako trener zdobyłem razem z zawodnikami Copa Libertadores. Nasze cele na przyszły sezon są takie same jak były na ubiegły wygrać Copa Libertadores i dołożyć do tego jeszcze Copa do Brasil, niestety w zeszłym sezonie nie udało nam się zdobyć tego trofeum ale w tym sezonie myślę że jest to osiągalne, oczywiście trzeba szanować rywala i go respektować.
Autuori wspomniał także o Ronaldinho - To wyjątkowy piłkarz który umie zrobić wszystko z piłką co chce, cieszy mnie to że podpisał z nami długoterminowany kontrakt który obowiązuje go przez trzy lata gry dla Atletico Mineiro, będzie nam napewno potrzebny.
Pełna nazwa: Clube Atlético Mineiro
Przydomek: Galo
Barwy: czarno-białe
Data założenia: 25 marca 1908
Liga: Campeonato Brasileiro Série A
Campeonato Mineiro
Stadion: Estádio Mineirão,
Belo Horizonte, Brazylia
Prezes: Alexandre Kalil
Trener: Paulo Autuori