Może jest to mój pierwszy post na forum, ale nie ma to znaczenia bo zazwyczaj ograniczam się do obserwowania wątków, ale jako, że z braku nowych wiadomości o pes2015 temat zszedł na obecne wersje pesa i fify to mam coś do powiedzenia.
Grałem w pesa i fifę i na full manualu ze znajomymi (tylko to mnie interesuje) i po premierze tych dwóch gier byłem zniesmaczony ich poziomem, nie wspominając o masie błędów, która była obecna w pesie.
Fifa w ogóle do mnie nie przemawia, symulacja tej gry nie jest tym jak sobie wyobrażam kopanie piłki, żaden mecz nie dawał mi przyjemności z gry, strzelone bramki nie cieszyły tak jak powinny, nie chciało mi się grać dalej. W między czasie włączałem też pesa, ale mimo, że ta gra była bliska tego czego oczekuję to nie mogłem patrzeć na te bezczelne błędy i niektóre bezsensowne rozwiązania.
Po usłyszeniu pochlebnych opinii na temat pesa po wprowadzeniu patcha 1.12 (chyba) postanowiłem dać tej grze drugą szansę i to co zastałem spełniło moje oczekiwania niemalże w 100% (nadal zdarzają się błędy, ale jest ich dużo mniej i nie wpływają tak perfidnie na rozgrywkę jak to miało miejsce przed patchem). Po ogarnięciu podań i strzałów (podkreślam! w całości manualnych na padzie X360) każdy mecz i każda strzelona bramka daje mi mega frajdę z rozgrywki! Dodatkowo pełna kontrola nad zawodnikiem podczas używania super cancel'a i wyprowadzam kontry na pełnej szybkości rozgrywając piłkę na cm kończąc golem i czuję, że to co zrobiłem to jest 100% moja zasługa. Mistrzostwo.
Dajcie tej grze drugą szansę, wgrajcie nowego patcha, weźcie pada, ustawcie sobie full manual, ogarnijcie super cancel'a, nauczcie się dokładnie kierować piłkę i zagrajcie kilka meczy, a przekonacie się, że tra gra mimo wszystko ma duży potencjał.
Kolega, który grał w fifę bo odszedł od pesa z początkiem wersji 2014 został prze mnie namówiony w ten sam sposób (w sumie to trochę na siłę) twierdzi teraz, że miałem rację i pes jest lepszy, bardziej realistyczny.
To tyle ode mnie. Z niecierpliwością czekam na 2015.