Autor Wątek: PES 2015 - Newsy, Dyskusje, Opinie  (Przeczytany 496568 razy)

Offline krab13

• Prezes klubu
  • Dostał Piw: 6
  • Na forum od: 23.12.2008r.
Odp: Pro Evolution Soccer 2015 - Newsy [ Aktualizacja 21.07.2014 ]
« Odpowiedź #420 dnia: Lipiec 31, 2014, 13:56:54 »
Będzie otwarty przetarg na prawa do Bundesligi na edycje gier od 2015 do prawdopodobnie 2018

Offline Letischoo

• Prezes klubu
  • Dostał Piw: 10
  • Na forum od: 01.01.2011r.
  • Gram w: PES 2015
« Odpowiedź #421 dnia: Lipiec 31, 2014, 13:57:40 »
Będzie otwarty przetarg na prawa do Bundesligi na edycje gier od 2015 do prawdopodobnie 2018

źródło?
The big part of fifa players are PESfans, don't forget it.

Offline krab13

• Prezes klubu
« Odpowiedź #422 dnia: Lipiec 31, 2014, 14:04:39 »

Offline Letischoo

• Prezes klubu
« Odpowiedź #423 dnia: Lipiec 31, 2014, 14:12:03 »
Tam piszę - wg mnie, że jest licencja do 14/15 po udanym przetargu, a czy przetarg będzie po raz kolejny... może firmy się dogadają, wezmą po połowie ligi :D a tak całkiem serio to - jeśli rzeczywiście skończy się przetargiem 'kto da więcej' miast realnymi negocjacjami - to wątpię by KONAMI choćby powąchało licencję na Bundesligę... chyba, że wyczarują nagle wielką kasę i odpuszczą zyskiwanie innych licencji ;)

Offline krab13

• Prezes klubu
« Odpowiedź #424 dnia: Lipiec 31, 2014, 14:28:44 »
Pamiętaj że teraz Sony ich wspiera, a skoro na Brazylijską Konami ma takie prawa jak EA na Bundesligę to już nie jest to takie hopsiup

Offline Miszczu11

• Prezes klubu
  • Dostał Piw: 7
  • Na forum od: 30.11.2009r.
  • VR46
« Odpowiedź #425 dnia: Lipiec 31, 2014, 14:39:11 »
Ogólnie powiem tak: niedobrze, że brazylijska jest na wyłączność PES-a - tylko ogromną złośliwością by się wykazali gracze PES-a, którzy cieszą się z czyjegoś nieszczęścia, nic na tym nie zyskując. Lubię grać w obie gry, choć PES od 3 lat mnie zawodzi - na pewno niedobrze, że EA ma niemiecką na wyłączność.
Nic nie jest dobre, jak jest na wyłączność: dojdzie w końcu do tego, że - np: PES będzie miał francuską, włoską i hiszpańską oryginalną i brak nawet podrobionych angielskich i niemieckich, a FIFA na odwrót - i nikomu to nie wyjdzie na dobre.
Chciałbym widzieć i brazylijską w Fifie, i niemiecką w PES-ie, ale te korporacje (w sensie EA i Konami) zamiast ulepszać swoje dzieła, będą się teraz tylko wykrwawiać, a szkoda.

Offline Letischoo

• Prezes klubu
« Odpowiedź #426 dnia: Lipiec 31, 2014, 14:54:58 »
Pamiętaj że teraz Sony ich wspiera, a skoro na Brazylijską Konami ma takie prawa jak EA na Bundesligę to już nie jest to takie hopsiup

I Sony wykłada kasę na licencje? Rozumiem, że PES jest wydawany co roku, ale przecież nie jest to flagowy produkt PS4 przynoszący ogromne zyski. Z drugiej strony... skąd KONAMI wzięło fundusze na taki ruch skoro od 5 lat gra sprzedaje się coraz słabiej? PES 2013 może jeszcze był jako-takim "sukcesem" ale PES 2014? A teraz nagle takie wejście z licencjami. Biorąc pod uwagę realia jakie znamy - kilkukrotnie większa sprzedaż FIFY, ostatnie PESy klapami, pozycja EA na rynku to po prostu są w stanie przebić każdą kwotę jaką powie KONAMI.

Z drugiej strony EA to firma lecąca na kasę, mogą poskąpić gdy KONAMI krzyknie - wg nich - jakąś absurdalną kwotę. Ewentualnie może być coś o czym nie wiemy... miliardy schowane w podziemiach Banku Gringotta tylko czekają aby zostać wydane na niemiecką licencje :P może stary dobry Seabass sypnie groszakami z kieszeni... nie wiem sam, pożyjemy zobaczymy, ale jeśli PES 2015 będzie sukcesem to KONAMI będzie miała szanse na zdobycie tej licencji, bo nie wierzę, że dla federacji najważniejsza będzie gotówka ;)

Ogólnie powiem tak: (...)

Zastanówmy się kto zaczął politykę "na wyłączność" a potem twierdzi, że KONAMI działa na zasadzie "polityki terroru". Co do ulepszania gier to robi to póki co KONAMI, a raczej nie ulepsza tylko z roku na rok tworzy od nowa bo nie umie dobrze tego zrobić ;) EA nie ma po co bo ma dobrą grę (której ja nie trawię), lata świetlne przed konkurencją.

A co do licencji... kasa misiu, to zawsze było najważniejsze. Przyciąganie klientów i walka o to aby nasza gra była częściej kupowana niż ta konkurencji. Nie widzę także tutaj żadnego "wykrwawiania" bo gry mimo wszystko są usprawniane i idą do przodu - może nie w jakimś szybkim tempie ale jednak się napędzają. A poza tym przynajmniej jest jakiś podział tych licencji, że każda ma coś dobrego i słabszego i nie zdarzy się, że KONAMI ma: Szkocka, rosyjska, turecka, norweska.......... a EA ma: Hiszpańska, Angielska, Niemiecka, Włoska, Francuska (i vice versa). Firmy będą musiały zachęcać graczy innymi smaczkami - jak choćby dłuższa i bardziej sucha murawa - śmieszna, ale przy rzeczywistym wpływie na fizykę - całkiem fajna opcja :)

Offline Miszczu11

• Prezes klubu
  • VR46
« Odpowiedź #427 dnia: Lipiec 31, 2014, 15:05:35 »
Akurat to będzie wykrwawianie, gdy podział na ligi będzie taki jak wspomniałem.
Poza tym pierwsze zdania zabrzmiały jakbyś bronił Konami nie ze względu na grę, ale przywiązanie. Ogólnie mówiąc zasada: "oko za oko, ząb za ząb" jest dość śmieszna. Póki będzie takie rozdzielanie (w sumie nie wiem, czy naprawdę np. Bundesliga dostanie więcej kasy za wyłączność u EA niż od EA i Konami?), to żadna z tych gier nie zbliży się do ideału.
Zresztą już teraz dość śmiesznie wygląda: oryginalne zespoły w Fifie w jakimś fifowskim turnieju zrzeszającym europejskie zespoły albo oryginalna LM w PES, gdzie o tytuł walczy North London itp.

Offline Letischoo

• Prezes klubu
« Odpowiedź #428 dnia: Lipiec 31, 2014, 15:20:09 »
Poza tym pierwsze zdania zabrzmiały jakbyś bronił Konami nie ze względu na grę, ale przywiązanie. Ogólnie mówiąc zasada: "oko za oko, ząb za ząb" jest dość śmieszna. Póki będzie takie rozdzielanie (w sumie nie wiem, czy naprawdę np. Bundesliga dostanie więcej kasy za wyłączność u EA niż od EA i Konami?), to żadna z tych gier nie zbliży się do ideału.
Zresztą już teraz dość śmiesznie wygląda: oryginalne zespoły w Fifie w jakimś fifowskim turnieju zrzeszającym europejskie zespoły albo oryginalna LM w PES, gdzie o tytuł walczy North London itp.

Tak, jestem przywiązany do KONAMI, ale wiele razy próbowałem grać w FIFĘ i nigdy nie potrafiłem zagrać więcej niż 5-6 meczów, więc nie mogę powiedzieć, że nie próbowałem grywać w FIFĘ - po prostu jej nie trawię (jako gry, pod względem grywalności) i dlatego chciałbym żeby PES jednak wrócił taki jak był kiedyś.

Tak, jest śmieszna, ale jaką stosowałbyś politykę będąc w takiej firmie? Odbieram to to trochę tak jakby Legia Warszawa nie awansowała w tym roku do Ligi Mistrzów - i Leśniodorski powinien powiedzieć "nie awansowaliśmy drugi raz z rzędu, ok, oddamy mistrzostwo Lechowi/Wiśle/Lechii aby spróbowali inni.

Ale taka jest sytuacja, każdy walczy o swoje i chce zdominować konkurencję. Założę się, że w 90% sytuacji między dwoma konkurencyjnymi firmami nie ma ugody więc i tutaj specjalnie mnie to nie dziwi, a że w FIFĘ nie potrafię grać to po prostu stoję po stronie KONAMI bo lepiej mi się w nią do tej pory grał - nie oznacza to, że FIFY 15 nie spróbuję ;)

Offline krab13

• Prezes klubu
« Odpowiedź #429 dnia: Lipiec 31, 2014, 15:22:32 »
Dalej mi się wydaje że tą drugą licencją będzie liga Szkocka...skoro jest w PES Manager

Offline Miszczu11

• Prezes klubu
  • VR46
« Odpowiedź #430 dnia: Lipiec 31, 2014, 15:29:09 »
Wiesz, gameplay się zmienia i może kiedyś zachęcisz się bardziej do Fify, a może nadal nie? Osobiście sam uwielbiałem PES 4-2010, potem coraz gorzej, ale mam nadzieję, że 2015 wreszcie mnie zachęci.
Przykład z Legią trochę nietrafiony - co innego mieć coś na wyłączność bądź się czymś dzielić, a co innego mieć coś albo nie. Bardziej trafna byłaby sytuacja, że albo Polska będzie miała jedno miejsce w LM, albo dwa. I Legia będzie chciała, żeby jedno było, bo są mistrzem, to tylko oni dostaną to miejsce w LM.
A tak poza tym: Bundesliga musiała dostać więcej kasy od EA na wyłączność niż dostałaby od EA i od Konami. Myślę, że zamiast przeznaczać drugie tyle na wyłączność, mogli tę połowę kasy (którą by oszczędzili na braku zakupu 'wyłączności') przeznaczyć na jeszcze jedną ligę. :)
Aczkolwiek nie wiem jak to jest z zakupem lig, ogólnie baaardzo mi się nie podoba, że jest coś takiego jak zakup na wyłączność: federacje nie powinny się na to zgadzać, przecież chyba lepiej pokazać się w dwóch grach niż jednej?
Dobrze, że jest coś takiego jak narzędzia moderskie, choć konsolowcy mają trochę przechlapane. :(

Offline Letischoo

• Prezes klubu
« Odpowiedź #431 dnia: Lipiec 31, 2014, 17:09:12 »
Wiesz, gameplay się zmienia i może kiedyś zachęcisz się bardziej do Fify, a może nadal nie? Osobiście sam uwielbiałem PES 4-2010, potem coraz gorzej, ale mam nadzieję, że 2015 wreszcie mnie zachęci.
Aczkolwiek nie wiem jak to jest z zakupem lig, ogólnie baaardzo mi się nie podoba, że jest coś takiego jak zakup na wyłączność: federacje nie powinny się na to zgadzać, przecież chyba lepiej pokazać się w dwóch grach niż jednej?

Jeśli nadal nie to pewnie - tak jak teraz - będę grywał w PES 6 ;D nie wiem... po prostu to zbyt, sam nie wiem... nie mam panowania, nie czuję, że mam wpływ, zawodnicy dziwnie się zachowują.

Nie wiem co sądzić na temat licencji - wiesz jaka jest sytuacja i każdy orze dla siebie, "klient ma być zadowolony - z naszego produktu, nie konkurencji" ;)

Dalej mi się wydaje że tą drugą licencją będzie liga Szkocka...skoro jest w PES Manager

Kwestią jest czy FIFA straciła licencję na Ligę Szkocką czy to rzeczywiście będzie exclusive PESa ;)

Offline kamilradom1910

• Starszy trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 26.06.2014r.
    • Steam
« Odpowiedź #432 dnia: Lipiec 31, 2014, 21:00:27 »
Spoiler for Hiden:
Przykład z Legią trochę nietrafiony - co innego mieć coś na wyłączność bądź się czymś dzielić, a co innego mieć coś albo nie. Bardziej trafna byłaby sytuacja, że albo Polska będzie miała jedno miejsce w LM, albo dwa. I Legia będzie chciała, żeby jedno było, bo są mistrzem, to tylko oni dostaną to miejsce w LM.
A tak poza tym: Bundesliga musiała dostać więcej kasy od EA na wyłączność niż dostałaby od EA i od Konami. Myślę, że zamiast przeznaczać drugie tyle na wyłączność, mogli tę połowę kasy (którą by oszczędzili na braku zakupu 'wyłączności') przeznaczyć na jeszcze jedną ligę. :)
Dobrze, że jest coś takiego jak narzędzia moderskie, choć konsolowcy mają trochę przechlapane. :(

Dlaczego konsolowcy mają przechlapane ?? Przecież np na x360 jest od groma patchy do pes2014 (nie mylić z option file).

Offline Letischoo

• Prezes klubu
« Odpowiedź #433 dnia: Lipiec 31, 2014, 21:15:55 »
Dlaczego konsolowcy mają przechlapane ?? Przecież np na x360 jest od groma patchy do pes2014 (nie mylić z option file).

Ale nie każdemu chce się w to bawić. Kupuje ojciec (40 lat), dziecku (lat 12) grę a dziecko nagle "ale nie ma Bundesligi :<", ojciec się nie zna, dziecko nie umie, wszyscy źli i niezadowoleni. Niektórym się w to po prostu nie chce bawić, inni nie mają czasu bo chcą raz za czas odpalić grę i mieć wszystko gotowe :) - to takie dość mocne uogólnienie, a poza tym na konsolach jest to chyba nieco bardziej skomplikowane niż na PC (nie mam konsoli - nie wiem, tak mi się wydaje :angel: ) ;)

Offline Prince Vegeta

• II - ligowiec
  • Dostał Piw: 4
  • Na forum od: 13.06.2013r.
  • Chelsea London
    • Status GG
« Odpowiedź #434 dnia: Lipiec 31, 2014, 21:55:29 »
Ale nie każdemu chce się w to bawić. Kupuje ojciec (40 lat), dziecku (lat 12) grę a dziecko nagle "ale nie ma Bundesligi :<", ojciec się nie zna, dziecko nie umie, wszyscy źli i niezadowoleni. Niektórym się w to po prostu nie chce bawić, inni nie mają czasu bo chcą raz za czas odpalić grę i mieć wszystko gotowe :) - to takie dość mocne uogólnienie, a poza tym na konsolach jest to chyba nieco bardziej skomplikowane niż na PC (nie mam konsoli - nie wiem, tak mi się wydaje :angel: ) ;)

My się za bardzo przyzwyczailiśmy do tego, że PES jest tak bardzo upośledzony jeśli chodzi o zawartość. Każda normalna gra byłaby zmieszana z błotem, gdyby analogicznie brakowało w niej tyle zawartości, jak w PES-ie, np. w Battlefield, gdzie nie ma licencji na czołgi oraz helikoptery, można używać tylko 5 rodzajów broni na 4 mapach, a mundury zostaną dodane miesiąc po premierze w DLC. Taka gra miałaby oceny na poziomie nie wiem - 3/10, ale nie PES, bo on żyje dzięki fanom, ich oddaniu, oni tworzą więcej rzeczy do tej gry, niż sami twórcy.
Za bardzo pozwoliliśmy Konami się rozleniwić, przez co ucierpiała gra, my - fani oraz marka.

Offline kamilradom1910

• Starszy trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 26.06.2014r.
    • Steam
« Odpowiedź #435 dnia: Lipiec 31, 2014, 21:56:59 »
Niby nie jest takie trudne. Pobrać patch z neta, wypakować, przez program Horizon wgrać na pendrive, skopiować na dysk twardy konsoli i już można grać :)
Ale fakt pospolity Kowalski sobie z tym fantem nie poradzi.
Tym bardziej że w naszym kraju jest to mało popularne i podejrzewam, że nie każdy wie gdzie szukać.

Offline Letischoo

• Prezes klubu
« Odpowiedź #436 dnia: Lipiec 31, 2014, 22:30:41 »
(...)
Za bardzo pozwoliliśmy Konami się rozleniwić, przez co ucierpiała gra, my - fani oraz marka.

oś to dobrze ujął, nie pamiętam kiedy ostatnio się z Tobą zgadzałem :P

ale jak to jest... że grupa kilkunastu fanów robi patcha w ciągu paru tygodni a przez cały rok cała firma nie potrafi zrobić porządnej gry - patrzę pod kontem stadionów, strojów, twarzy itp... szkoda tylko, że KONAMI nie ułatwia patchmakerom pracy ułatwiając edycję gry albo dając jakieś narzędzia do tego... :)

Nie do końca jestem pewny czy dobrze wyjaśnię co zostało napisane - jak to przez google translate. Ale kilka ciekawych info się pojawiło

Kontrakty w lidze Brazylijskiej są ponoć podpisywane indywidualnie(jak np. w Hiszpanii, Włoszech, Argentynie, Holandii, z każdym klubem oddzielnie?). Santos FC zgłosił reklamację do EA Sports że drużyna nie znajdzie się w FIFIE 15 mimo obowiązującego kontraktu do 2018. 

EA Sports spodziewa się spadku sprzedaży o minimum 60% w Ameryce Łacińskiej.

W artykule jest napisane, że EA traci takie ligi jak Szkocja i Irlandia (czyżby Irlandia także w PES?). Bundesliga (federacja? fani?) są niezadowoleni z (chyba) siły niemieckich lig w grze.

Generalnie artykuł jest niezbyt dobrze tłumaczony przez google, nie wiem jak co interpretować a wydaje mi się, że jest tam kilka ciekawych informacji... Odbieram to trochę jakby fani i po części federacje były niezadowolone z polityki EA i wyglądu FIFY - nie wiem... hmm... nie chcę nikogo wprowadzać w błąd więc nie podejmuje się pisania więcej tego co tam znalazłem, jeśli ktoś ma podstawy Portugalskiego to byłbym wdzięczny :)

REJESTRACJA lub LOGOWANIE
REJESTRACJA lub LOGOWANIE
« Ostatnia zmiana: Sierpień 01, 2014, 20:58:05 wysłana przez Letischoo »

Offline Barclay

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 03.08.2014r.
  • Gram w: TERA , WAR THUNDER , PES 14
« Odpowiedź #437 dnia: Sierpień 03, 2014, 23:01:14 »
Czytałem troche i nie trafiłem na info czy będzie PES 15 na PC ?

Offline Bianconero23

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 04.08.2014r.
    • Status GG
  • Gram w: Pro Evo 13
« Odpowiedź #438 dnia: Sierpień 04, 2014, 03:04:59 »
raczej będzie na pcety

Offline Letischoo

• Prezes klubu
« Odpowiedź #439 dnia: Sierpień 04, 2014, 09:11:05 »
Czytałem troche i nie trafiłem na info czy będzie PES 15 na PC ?

zarejestrowałeś się tylko po to? daruj, nie wiem gdzie czytałeś te info... chyba w książce kucharskiej - tak będzie PES na PC.

raczej będzie na pcety

a Ty sie zarejestrowałeś tylko po to by odpowiedzieć?

Demo będzie końcowym momentem kiedy uświadomicie sobie, że wykonaliśmy wszystkie obietnice. - na pytanie o datę dema.

Swoją drogą nikt nie zastanawia się nad polskim dystrybutorem - tego jak widać nie będzie. Co do CDP to pół biedy, że w ofercie nie ma PES 2015, ale nawet PES 2014 nie widnieje na ich stronie internetowej ;)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2014, 09:32:42 wysłana przez Letischoo »

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer

« Odpowiedź #439 dnia: Sierpień 04, 2014, 09:11:05 »