#1Valencia CF. Dlaczego wybrałem ten klub? Po pierwsze trochę pod wpływem Atletico Madryt w ostatnim sezonie. To spowodowało, że mam chęć gry w lidze hiszpańskiej. Jednak nie wziąłem żadnego Realu Madryt, czy FC Barcelony. Postawiłem na Valencię. Ostatni duży sukces tego klubu był w 2008 roku. Jako, że zaczynam od sezonu 2012/13 to oznacza cztery lata od zdobycia jakiegokolwiek pucharu. Postanowiłem zrobić trochę zmian w kadrze. Wykorzystałem budżet 20 mln euro, plus za 23 mln sprzedałem Soldado do Chelsea. Tak zmontowałem całkiem solidną pierwszą jedenastkę. Ale najpierw cała kadra po transferach.
Bramkarze:Vicente Guaita - Na razie rezerwowy bramkarz. Mimo, że zbyt dużo umiejętnościami nie odbiega od Diego Alvesa to z czasem planuję jego sprzedaż i kupno jakiegoś młodego golkipera.
Diego Alves - Znakomity bramkarz z Brazylii. Miałem za jego ofertę z AC Milanu wysokości 8 mln euro, ale stwierdziłem, że nie sprzedam go. Ma 27 lat, ale jeszcze dużo go czeka.
Obrońcy: Joao Perreira - Podstawowy prawy obrońca. Zimą będę musiał kupić kogoś młodego na tą pozycję w razie zastępstwa, bo został mi tylko jeden prawy obrońca...
Aly Cissokho - Na razie nie będzie odgrywał znaczącej roli. Tymbardziej, że w mojej hierarchii jest dopiero trzecim, lewym obrońcą. Zostawiłem go, ale może zimą pójdzie na sprzedaż.
Filipe Luis - Udało mi się go ściągnąć za 9,5 mln z Atletico Madryt! Jest to dla mnie dosyć małą ceną. A skille ma naprawdę świetne. Może i ma 27 lat, nie należy do najmłodszych podobnie jak Diego Alves... ale myślę, że teraz jest w najwyższej formie i dużo da zespołowi.
Jeremy Mathieu - Musi pogodzić się z rolą zmiennika. Ale sezon jest długo, więc w razie kontuzji (odpukać) będzie solidnym zastępstwem.
Medhi Benatia - Drugi z transferów. Solidne wzmocnienie obrony. Mimo, że kasy na niego poszło dużo, bo 18,5 mln za środkowego obrońcę to nie jest byle co... ale myślę, że były defensor Udinese będzie solidną podporą obrony.
Pardo - Na liście transferowej. Nie udało się go sprzedać latem, ale może pozbędę się go zimą.
Alex Quintanilla - Jego czeka zimą wypożyczenie.
Ricardo Costa - Solidny stoper, ale większej roli niż rezerwowy nie będzie odgrywał.
Victor Ruiz - Jest naturalnym następcą w razie absencji Benatii lub Ramiego. Nic więcej.
Adil Rami - Jedna z gwiazd klubu. Znakomite skille (84 overall). Ma 26 lat. Z Benatią mogą stworzyć znakomity duet defensywny.
Pomocnicy:Pablo Piatti - Czekam aż się jakoś rozwinie. Ma 23 lata, więc myślę, że za rok, dwa będzie jednym z czołowych piłkarzy Valencii.
Andres Guardado - Wcześniej był gwiazdą w Deportivo. Mam nadzieję, że w Valencii będzie grał jeszcze lepiej. A ma do tego duże predyspozycje. 25 lat + 82 overall powoduje, że jest czołowym lewym pomocnikiem.
Sofiane Feghouli - Dobry, prawy pomocnik. Ma 22 lata, więc jeszcze się pewnie rozwinie.
Ever Banega - Argentyński, środkowy pomocnik. To może być jego sezon. Jedynym problem jest wygasający kontrakt, ale jeżeli się spisze to szybko przedłużę z nim umowę.
Daniel Parejo - Niechciany w Realu Madryt. I na razie będzie tylko rezerwowym dla Banegi. Ale może kiedyś stanie się podstawowym piłkarzem... chyba, że szybciej przyjdzie jakaś dobra oferta i go sprzedam.
Alberto Costa - Kolejny Argentyńczyk, który jest dla mnie małą ciekawostką. Zobaczymy jak będzie grać.
David Albelda - Rozważa zakończenie kariery. Wychowanek i ikona Valencii. Choć w tym sezonie nie będzie odgrywał znaczącej roli.
Fernando Gago - Następny zawodnik, który grał kiedyś w Realu Madryt. Będzie toczył walkę z Everem Banegą o miejsce w składzie.
Jonathan Viera - Ciekawy gracz, ale zimą go pewnie sprzedam, bo nie mieści się nawet na ławce rezerwowych...
Napastnicy:Nelson Valdez - Obecnie wypożyczony z Rubina Kazań. Ale był w klubie zanim zacząłem sezon... Będzie rezerwowym.
Jonas - Miał zostać sprzedany tak jak Soldado. Ale na razie nie było chętnych. Może wchodząc z ławki coś strzeli...
Dries Mertens - Znakomity Belg. Normalnie gra zarówno jako skrzydłowy jak i napastnik. U mnie będzie głównie napastnikiem, przynajmniej na razie. Za 10 mln kupiony z PSV, co według mnie nie jest dużo.
David Villa - Odchodził z Valencii do Barcelony. Teraz ja go ściągnąłem z Barcelony do Valencii. 15 mln za trzydziestolatka jest chyba dość rozsądną ceną. Zwłaszcza, że jest znakomity (85 skill) i do tego jest on kojarzony głównie z Valencią! Dopilnuję, by tu zakończył karierę...
Diego Alves - Joao Perreira, Rami, Benatia, Filipe Luis - Banega, Feghouli, Guardado, Costa - Mertens, VillaTak będzie wyglądał pierwszy skład. Wiadome, że dojdzie w trakcie sezonu do ewentualnych rotacji w razie kontuzji i kartek. Jedynym, którego mogę ewentualnie sprzedać zimą jest Costa, ale na razie dam mu szansę.
Sparingi:24.07.12 vs West Ham United (D) 2:0 (Villa 28', Parejo 73')
28.07.12 vs Werder Brema (W) 1:1 (Villa 65', Akpala 40')
1.08.12 vs Fiorentina (D) 2:1 (Villa 37', Feghouli 71' - El Hamdaoui 47')
Sparingi pokazują, że kupno Davila Villi był strzałem w dziesiątkę. Przynajmniej na razie. Zobaczymy co przyniesie początek sezonu. Już w pierwszych trzech meczach gramy na otwarcie z Realem, a potem z Barceloną. Ewentualne zwycięstwa spowodowałyby realne myślenie o grze w Lidze Mistrzów... ale zobaczymy!