Zwieńczenie świetnego lata
Oficjalnie: Daryl Janmaat, Rémy Cabella i Emmanuel Rivière kolejnymi wzmocnieniami Newcastle United!
Lee Charnley i Michael Laudrup pracują w pocie czoła odkąd pojawili się w drużynie z St. James' Park. Dokonali już 10 transferów tego lata i każdy z nich jest poważnym wzmocnieniem dla klubu znad rzeki Tyne. "To najlepsze okienko od czasu sprowadzenia Alana Shearera!" - takie jest zdanie większości kibiców Newcastle.
Daryl Janmaat podpisał 6-letni kontrakt i kosztował około 7 milionów euro. Założy koszulkę z numerem 6.
Oto, co miał do powiedzenia 24-letni Holender:
"Newcastle to fantastyczny klub, mają bogata historię, świetny stadion, słyszałem także o wspaniałych kibicach."
"To dla mnie idealny ruch, nie mogę doczekać się żeby dołączyć do drużyny i zacząć grać w Newcastle."
"Myślę, że czeka nas świetny sezon."
Rémy Cabella podpisał z klubem 6-letnią umowę. Kwota transferu wyniosła 12 mln euro. Pomocnik będzie grał z numerem 17 na plecach.
Oto słowa 24-letniego Francuza:
"To świetnie, że wreszcie jestem zawodnikiem Newcastle."
"Od dawna wyczekiwałem tego transferu, a o samym klubie nasłuchałem bardzo dużo dobrego."
"Chciałem dołączyć do wielkiego angielskiego klubu i dlatego jestem tutaj. Nie mogę doczekać się, aby założyć koszulkę i wyjść na ten wspaniały stadion i dać klubowi maksimum."
24-letni Rivière kosztował około 8 milionów euro. Francuz przybył do klubu z AS Monaco. Przywdzieje koszulkę z numerem 23.
Oto, co powiedział nowy napastnik Srok:
"Cieszę się, że mogę być tu w Newcastle."
"Kiedy klub odezwał się do mnie, natychmiast powiedziałem tak. To była łatwa decyzja, Newcastle to wspaniały klub ze świetnymi kibicami oraz stadionem."
"Moim marzeniem było zagrać w Premier League i Newcastle dało mi szansę zrealizować to marzenie."
Letni exodus znad rzeki Tyne
Z klubu odeszli kolejno: Mike Williamson, Papiss Cisse, Gabriel Obertan, Steven Taylor, Haris Vučkić i Shane Ferguson.
Angielski stoper trafił do Fulham, Senegalski snajper do Rubina Kazań, zaś Francuski skrzydłowy do Bordeaux. Wychowanka klubu z St. James' Park - Stevena Taylora zatrudniło Leicester City. Anglik ma być rywalizacją dla Marcina Wasilewskiego, lecz prawdopodobnie nowy nabytek Lisów z miejsca trafi do pierwszej jedenastki. Reprezentant Słowenii Vučkić powędrował do swojej rodzimej ligi, do drużyny NK Maribor. Zaś Irlandczyk z północy Shane Ferguson zostanie w Birmingham na stałe po zakończeniu rocznego okresu wypożyczenia.
"Otrzymaliśmy za tych zawodników naprawdę interesujące oferty, które ciężko było odrzucić. Ci piłkarze po prostu nie mieścili się w składzie, lecz mimo wszystko chciałbym w imieniu zarządu i kibiców podziękować całej szóstce za czas spędzony w tym jakże niezwykłym klubie. Takich przygód, jak ta właśnie zakończona, się nie zapomina. Życzę wszystkim równie wyjątkowych wrażeń w ich dalszej karierze." - Oto słowa Michaela Laudrupa na temat odejściu z klubu aż sześciu zawodników w przeciągu dwóch dni.
Czy może być jeszcze lepiej?
The Guardian podaje, że Newcastle intensywnie szuka jeszcze jednego napastnika. Miałby to być piłkarz z dużym nazwiskiem, taki, który oprócz wzmocnienia pierwszego składu spełnił rolę marketingową, tak jak zrobił to Michael Owen 9 lat temu. Najgłośniej mówi się o Christianie Benteke, Wilfriedzie Bonym i Romelu Lukaku. Przewijają się również nazwiska Joela Campbella, Andy'ego Carrolla, Emmanuela Emenike, Victora Ibarbo, Luisa Muriela, Javiera Hernandeza, Danny'ego Welbecka i Alexandre Lacazette'a. Jedno jest pewne, jeżeli któryś z wyżej wymienionych snajperów trafi na St. James' Park, z miejsca stanie się ulubieńcem kibiców Srok. Michael Laudrup zapowiedział, że ewentualny następny transfer będzie ostatnim wzmocnieniem klubu znad rzeki Tyne tego lata.
Dwóch kibiców Srok zginęło w katastrofie na Ukrainie
Jak poinformowała oficjalna strona Newcastle United, w katastrofie samolotu lecącego wczoraj nad Ukrainą, zginęło dwóch kibiców klubu z północno-wschodniej Anglii. Chcielibyśmy złożyć wyrazy współczucia rodzinom zmarłych kibiców Srok, a także wszystkim poszkodowanym w tej katastrofie. Newcastle United w ramach oddania szacunku zmarłym w dwóch następnych spotkaniach zagra w czarnych opaskach na ramieniu.
Źródło: nufc.pl
3 - 1
S. de Jong 5'
6' M. Vrancic
C. Tiote'
F. Coloccini 39'
Składy:
W swoim ostatnim sprawdzianie przedsezonowym Newcastle United podejmowało u siebie SC Paderborn. Mecz po raz kolejny zakończył się wynikiem 3:1 dla Srok. Ze strony piłkarskiej było to spotkanie, którego raczej nikt nie zapamięta na długo. Uwagę przykuwa jednak poważna kontuzja Thomasa Ince'a. Nieprzytomny Anglik został przetransportowany do szpitala prosto z miejsca wydarzenia. W 69 minucie doszło do starcia między skrzydłowym Srok, a Jensem Wemmerem. Defensor gości nastąpił na nogę rywala w czasie, gdy ten wykonywał wślizg. Piszczel Angielskiego skrzydłowego luźno trzymał się dzięki getrze. Wyglądało to na bardzo poważne złamanie otwarte. Więcej dowiemy się w przeciągu kilku dni.
Statystyki pomeczowe:
REJESTRACJA lub
LOGOWANIESkrót meczu