Autor Wątek: Never lose hope, czyli biało-czerwoni #6  (Przeczytany 8340 razy)

Offline hose444

• Były członek Załogi
  • *
  • Dostał Piw: 42
  • Na forum od: 26.02.2011r.
  • Futbolomaniak
  • Gram w: PES 2016
Odp: Never lose hope, czyli biało-czerwoni #2
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 10, 2014, 17:52:18 »
Choćby wspomniany przeze mnie Lenczyk ma.
Dobra, skończmy off-top. barthez, dawaj następny odcinek.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2014, 17:53:51 wysłana przez hose444 »
" border="0

"Opowieść trwa, historia nie kończy się nigdy."

Offline LiZoO.

• Trener
  • Dostał Piw: 3
  • Na forum od: 06.12.2011r.
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 10, 2014, 18:45:41 »
Dobrze,  że Boniek zwolnił Nawałkę. Zaraz po jego zatrudnieniu byłem pełen nadziei,  jednak je rozwiały kolejne mecze i zachowania (np. ta afera z Polanskim). Czarę goryczy przelała ta porażka z Litwą. Teraz przydałby się jakiś porządny selekcjoner oraz ktoś z jajami, kktóry odstawił by gwiazdeczki pokroju Lewandowskiego. Pewnie wybierzesz Halihodžicia. Wg. mnie to byłby dobry wybór.

Offline Katalonbar

• Kierownik drużyny
  • Dostał Piw: 12
  • Na forum od: 05.03.2011r.
    • Status GG
    • Steam
  • Gram w: PES 06
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 10, 2014, 21:56:45 »
Cześć barthez  ;)

Wyrzucenie Nawałki? Dla mnie to trochę dziwna decyzja. Myślę, że zarząd powinien dać jeszcze szanse Adamowi mimo słabiej gry. Ale jeżeli mówi się o następcy to z chęcią zobaczyłbym na ławce trenerskiej Halilhodžića. Dobra dyscyplina taktyczna plus duże doświadczenie to dobre cechy Bośniaka. Na pewno nie Janas!  :P
Pharmacie populaire REJESTRACJA lub LOGOWANIE analogues de medicaments

Offline barthez

• Piłkarz okręgówki
  • **
  • Autor wątku
  • Dostał Piw: 13
  • Na forum od: 10.04.2009r.
  • "C'est un entraîneur guerre." Reprezentacja ♥
    • Status GG
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 10, 2014, 23:33:17 »
A ja odbiegając od kariery widziałbym Cię w jakieś gazecie czy innych mediach. Potrafisz ostro, ale z głową skrytykować to co się dzieje w Polskiej piłce. Jeżeli oglądasz Cafe Futbol to bardzo kojarzysz mi się z "Cezarym z Pazurem" :D.
O, miłe to, dzięki bardzo :D
Moim marzeniem jest pisać w jakiejś gazecie, a i "Cezarego z Pazurem" oczywiście kojarzę!

Powiem Ci, że było już dużo karier o Reprezentacji Polski i długo nie przetrwały... Mam nadzieję, że Ty pociągniesz tą karierę tak daleko jak się da.
Może w końcu uda mi się złamać fatum, mam nadzieję ;)

Dobra, skończmy off-top. barthez, dawaj następny odcinek.
Jutro się pojawi ;)

Dzięki wszystkim za miłe słowa, pokazujecie że warto było wrócić do pisania, znów przynosi to taką frajdę jak niegdyś. Może to magia miejsca? Wtajemniczeni zrozumieją do czego biję ;)

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
  • Dostał Piw: 10
  • Na forum od: 24.10.2009r.
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 10, 2014, 23:53:39 »
Po pierwszym odcinku pewne było, że Nawałka poleci. Boniek jakoś dziwnie odgrażał się od zagranicznych trenerów. Jeżeli teraz też tak będzie, to tak samo jak hose liczę na Lenczyka. Z tej trójki stawiam na Halihodzicia, ale pewnie jeszcze nas jakoś pozytywnie zaskoczysz ;)

Faktycznie... Masz coś z Cezarego ;)

Offline plumber.

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 4
  • Na forum od: 19.01.2014r.
    • twitter
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 11, 2014, 00:22:52 »
Super jest. Cóż ja mogę ci więcej napisać. Aż można pozazdrościć. :P

Offline barthez

• Piłkarz okręgówki
  • **
  • Autor wątku
    • Status GG
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 11, 2014, 12:44:57 »
#3 | 16 czerwca 2014:

Gramy all-in? Marcin Dorna selekcjonerem!

To przełomowy moment jeśli chodzi o piłkarską reprezentację Polski? W pewnym sensie na pewno. Dziś ogłoszony został nowy selekcjoner biało-czerwonych, a ku zaskoczeniu niemal wszystkich, został nim zaledwie 35-letni Marcin Dorna. Wraz z takim werdyktem Bońka, nastały nowe, zdające się nie mieć końca spekulacje oraz dyskusje. Co ze świetnie rokującą drużyną do lat 21? Dlaczego znów na tej posadzie oglądać będziemy naszego rodaka? Czy Dorna nie jest zbyt młody? Czy nie został rzucony na głęboką wodę? Czym kierował się szef związku, zatrudniając na posadę trenera kadry A własnie Marcina Dornę? Odpowiedzi na te, oraz wiele innych pytań prezentujemy poniżej, cytując prezesa Polskiego Związku Piłki Nożnej z popołudniowej konferencji prasowej:

Zacznijmy od zakończenia współpracy z byłym selekcjonerem, Adamem Nawałką. Nie odbyło się to tak jak podajecie - chodzi mi o wielką kłótnię, o której dowiedziałem się z gazet i mediów. Z Adamem spotkałem się jeszcze w dzień meczu z Litwą, daliśmy sobie czas do godziny 16:00 dnia następnego na wyciągnięcie osobistych wniosków i późniejszą dyskusję nad jego przyszłością w reprezentacji. Po długiej, szczerej rozmowie oboje zgodnie stwierdziliśmy, że w obecnej sytuacji najlepsze będzie rozwiązanie kontraktu za porozumieniem stron. I tak też wszystko się odbyło, chcę tym własnie zdaniem zakończyć temat Nawałki na tej konferencji.

Znów nacisk był kładziony na zagranicznego fachowca. Nie wiem dlaczego tak się uparliście. Mundial 2002 z Jurkiem Engelem. Mundial 2006 z Pawłem Janasem. Wcześniejszych sukcesów przywoływać nie będę. Okej, Euro 2008 z Beenhakkerem, ale koniec jego przygody z drużyną narodową należy pamiętać również. W Polsce jest kilku zdolnych, młodych trenerów i Dorna to jeden z nich. Najlepszy moim zdaniem.

Powiecie, że zbyt młody. Ale według mnie warto na niego postawić. Powiedzie że niedoświadczony? Dobrze, nie można się w tej kwestii sprzeczać. Ale zapewniam was, że warsztat selekcjonerki, bo głównie tym trudnił się do tej pory pan Dorna, ma większy, wiele większy niż niejeden doświadczony fachowiec. Uwierzcie mi. Spójrzcie co zrobił z drużyną do lat 21 - stworzył kolektyw, oparł grę na poszczególnych piłkarzach i przynosi to skutki. Widoczna jest tam stabilizacja, a więc to, czego nasza reprezentacja potrzebuje i czego jest w niej brak od naprawdę długiego czasu. Nie potrafili tego zrobić poprzedni selekcjonerzy.

Dlaczego zatem Dorna ma być od razu skazany na niepowodzenie? Skoro potrafił taki manewr zastosować w młodzieżowej drużynie, to dlaczego nie ma tego uczyć w seniorskiej? Warto zauważyć, że będzie miał do dyspozycji zawodników o jeszcze większych umiejętnościach. Zaufałem Dornie, jego spojrzeniu na piłkę i filozofii prowadzenia reprezentacji. Biorę wszystko na siebie - ewentualny sukces w zbliżających się eliminacjach, ale także zapowiadaną przez was rychłą w nich porażkę. Proszę natomiast - z osądami poczekajmy do pierwszych spotkań. Dajmy w spokoju przepracować Marcinowi ten czas, krótki, ale szalenie potrzebny do poukładania zamysłu taktycznego na wrześniowe mecze kadry.

Głosu udzielił również sam zainteresowany: To wielki zaszczyt i nieoczekiwany dla mnie awans. Jestem szczęśliwy że moje starania zostały docenione i zrobię wszystko co w mojej mocy aby nasza drużyna narodowa dawała radość kibicom. W głowie urodził mi się już pewny plan na tą ekipę, jednak nie chcę go teraz zdradzać. W ciągu najbliższych dni, tygodni, mam zamiar go udoskonalić, a następnie wraz z resztą sztabu szkoleniowego bardzo dokładnie przeanalizować, jaką grupę piłkarzy będziemy potrzebować do realizacji założeń. Nie może być tutaj przypadku. Nie zamierzam też, tak jak to już zdążyłem usłyszeć, wrzucać całej mojej byłej drużyny do lat 21 na szczebel seniorski. Nie wykluczam że ktoś z niej będzie ważną częścią "nowej" reprezentacji, ale doskonale zdaję sobie sprawę z różnicy poziomów między futbolem młodzieżowym a dorosłym. Na ten moment nie widzę potrzeby dodawania czegokolwiek - nie chcę rzucać słów na wiatr, bronić zamierzam się pracą i osiąganymi wynikami.

Offline fcbm18

• Piłkarz A klasy
  • **
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 10.04.2010r.
Odp: Never lose hope, czyli biało-czerwoni #3
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 11, 2014, 15:02:40 »
Żeby w rzeczywistości tak było... Dorna to świetny trener, doświadczony w meczach międzynarodowych o stawkę, skoro potrafił zrobić kolektyw z młodych gniewnych to z gwiazdeczkami pierwszej reprezentacji też powinno mu się udać. Przede wszystkim Boruc powinien być kapitanem, ewentualnie Wasyl, jeżeli byłby na kadrze, oboje mają jaja i "to coś" do bycia kapitanem. Myślę że jeżeli uda się Dornie stworzyć drużynę to z taką kadrą, która De Facto indywidualnie jest mocna powinniśmy spokojnie wyjść z grupy eliminacyjnej.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2014, 20:06:30 wysłana przez fcbm18 »

Offline Katalonbar

• Kierownik drużyny
  • Dostał Piw: 12
  • Na forum od: 05.03.2011r.
    • Status GG
    • Steam
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 11, 2014, 15:50:57 »
Nie jestem przekonany do Dorny. Brakuje mu doświadczenia na najwyższym poziomie i nie wiem czy poradzi sobie z reprezentacją A. Młodzieżówka a seniorzy to zupełnie co innego, ale cóż taki wybór. Trzeba mu życzyć powodzenia, wytrwałości i wielu sukcesów z kadrą.
Pharmacie populaire REJESTRACJA lub LOGOWANIE analogues de medicaments

Offline piotrl1997

• Piłkarz A klasy
  • **
  • Na forum od: 04.07.2008r.
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 11, 2014, 16:00:52 »
Bardzo ciekawy wybor selekcjonera, chodz mam wlasnie taka opinie ze polscy trenerzy to nie najlepszy wybor. Jednak sadze ze Dorna zmieni Polska reprezentacje i za niedlugo zobaczymy twoja reprezentacje Polski na jakiejs wiekszej imprezie.

Swietnie to opisujesz czekam na kolejne odcinki i nie moge doczekac sie meczy w eliminacjach Euro 2016 :)

Offline Jax

• Amator
  • *
  • Na forum od: 09.07.2014r.
« Odpowiedź #30 dnia: Lipiec 11, 2014, 17:31:23 »
Matko, wiesz jak ja kocham twoje kariery. Na razie ciężko cokolwiek więcej napisać, ale twój wybór selekcjonera jest super. Jeśli od pierwszych chwil Dorna nie pozwoli sobie naskoczyć na głowę oraz będzie mieć jakiś konkretny pomysł na tą reprezentacje, jestem przekonany, że dostaniemy się co najmniej do tych baraży. No nic, teraz tylko trzeba czekać na rozwój wydarzeń ;)

Offline kmiron#10

• Kierownik drużyny
  • Dostał Piw: 14
  • Na forum od: 09.01.2010r.
« Odpowiedź #31 dnia: Lipiec 11, 2014, 19:45:37 »
To może być to. O ile Dorna znajdzie nić porozumienia z seniorami w równym stopniu jak z U-21 (a tu znaczenie może mieć wiek), to może coś z tego być. Oczywiście to dość szalona, desperacka decyzja, ale umówmy się - od Nawałki gorszy nie będzie.  :P Tak się często robi w klubach: następcą ustępującego trenera zostaje ktoś utytułowany w pracy z młodzieżą. To dość naturalny proces. Oby poskutkowało, bo kadra Dorny jest dla mnie takim choć częściowym substytutem dumy z wyników pierwszej reprezentacji, których od tak dawna przecież brakuje. Wyobrażasz sobie, żeby drużyna Nawałki skończyła grupę eliminacji przed Grecją, Turcją i Szwecją? Brzmi jak science-fiction albo fabuła kariery.

Ekstremalnie wręcz młody selekcjoner staje przed naprawdę arcytrudnym zadaniem. Z jednej strony ma niepowtarzalną szansę wypłynięcia na szerokie wody, wręcz swoje pięć minut, z drugiej - jeśli nie zacznie odnosić dobrych wyników, natychmiast pojawią się wątpliwości - a to za mało doświadczony, a to bez charyzmy. A czasu na zbudowanie zespołu właściwie nie ma, bo chyba nawet w tych kategoriach nie można traktować meczu z Gibraltarem. Pierwszy poważny sprawdzian to od razu spotkanie z Niemcami na Narodowym, o olbrzymim ciężarze gatunkowym i stawce. Pod wieloma względami nie chciałbym teraz być w skórze tego faceta, ale mocno w niego wierzę.

Offline hose444

• Były członek Załogi
  • *
  • Dostał Piw: 42
  • Na forum od: 26.02.2011r.
  • Futbolomaniak
  • Gram w: PES 2016
« Odpowiedź #32 dnia: Lipiec 12, 2014, 09:55:42 »
Dorna sobie nie poradzi. No sorry, ale te polskie gwiazdeczki go zeżrą.
" border="0

"Opowieść trwa, historia nie kończy się nigdy."

Offline espon

• Junior
  • *
  • Dostał Piw: 26
  • Na forum od: 14.11.2012r.
  • "Setki wyrzeczeń, jeden sukces"
  • Gram w: Fifa 14
« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 12, 2014, 10:34:41 »
No byłem za zagranicznym, ale na myśl mi nie przeszła opcja Dorny ;) Uważam, że ten wybór może się popłacić. Oglądałem nieraz mecze naszej kadry olimpijskiej i to jaką prace z nimi wykonał bardzo doceniam. Teraz rzuciłeś go na głęboką wodę, ale jeżeli zrobi tak jak z U-21 to może być bardzo dobrze. Przeczuwam, że teraz w S-kadrze zawita kilku młodych grajków. :)

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Lipiec 12, 2014, 20:03:07 »
Kompletnie nie brałem go pod uwagę. Teraz jednak twierdzę, że może być to niezły wybór. Trzeba dać mu czas, żeby zawodnicy, których prowadził w kadrze U-21 dorośli i nabrali doświadczenia. Mieszanka tych Lewandowskich z młodymi może dać efekt na kształt reprezentacji Holandii. Oczywiście półfinału MŚ nam nie prognozuje, ale wyjście z grupy? Kto wie?

Offline barthez

• Piłkarz okręgówki
  • **
  • Autor wątku
    • Status GG
« Odpowiedź #35 dnia: Lipiec 15, 2014, 00:59:07 »
#4 | 1 sierpnia 2014:

Eliminacje za pasem

Marcin Dorna dopiero co objął stanowisko selekcjonera piłkarskiej reprezentacji Polski, a już za nieco ponad miesiąc zadebiutuje i będzie to od razu mecz o stawkę. Na jego szczęście, naszym rywalem będzie teoretycznie dużo słabsza ekipa Gibraltaru, aczkolwiek ewentualny brak zwycięstwa od razu postawiłby go w dramatycznej sytuacji, nie tylko jeśli mówimy o całych eliminacjach ale również o jego dalszej pracy z drużyną narodową. No bo wyobraźmy sobie - 7 września, biało-czerwoni po bezbarwnym spotkaniu remisują bezbramkowo z zupełnie nową reprezentacją na światowej, futbolowej mapie. Jakie odczucia zatem mogą panować w naszym kraju? Kraju, który łudzi się, nie mając szczerze powiedziawszy ku temu żadnych podstaw, aby zagrać na Euro we Francji.

Nowy selekcjoner lada dzień będzie musiał ogłosić powołania na swoje pierwsze zgrupowanie. Wielu zastanawia się czy Dorna nas czymś zaskoczy. Wielu zastanawia się czy rzeczywiście wyraźnie widoczny będzie zaciąg byłych młodzieżowców do kadry A. W końcu wielu zastanawia się - czy Dorna znajdzie nawet nie tyle szacunek i autorytet, co wspólny język z piłkarzami pokroju Lewandowskiego i Szczęsnego? Na to pierwsze prawdopodobnie nie ma co liczyć, aczkolwiek dobre podejście do tej grupy ludzi może przynieść naprawdę dorodne owoce w postaci długo oczekiwanych dobrych wyników.

Jak już wcześniej zostało wspomniane, na pierwszy ogień pójdzie ekipa Gibraltaru. Innego rozstrzygnięcia niż pewne 3 punkty Polaków, nie spodziewa się raczej nikt. W następnej kolejności czekają nas mecze październikowe - ze świeżo upieczonym mistrzem świata, Niemcami, oraz Szkocją, która sprawiła nam tyle problemów w towarzyskim starciu kilka miesięcy temu. I z ręką na sercu za plan maksimum, a jednocześnie minimum, trzeba obrać sobie 3 punkty. W spotkaniu ze Szkocją naturalnie. Ostatni mecz o stawkę w 2014 roku zagramy z Gruzją, na wyjeździe w listopadzie. Następne starcie dopiero pod koniec marca kolejnego roku, ale za to z mocną (jak na nasze warunki) Irlandią. Stawka meczu ogromna. Niezależnie od wyniku starć ze Szkocją i Gruzją, zakładając wygraną z Gibraltarem i porażkę z Niemcami. W czerwcu znów podejmiemy Gruzję, a wrzesień i październik będą stać pod znakiem meczów kolejno: z Niemcami, Gibraltarem, Szkocją i Irlandią. Jak widać, Dornę i jego ekipę czeka prawdziwy maraton. Tutaj nie będzie spacerków. Nawet pierwszy mecz z Gibraltarem powinien mieć swój smaczek, bo będzie to selekcjonerki debiut pana Marcina w kadrze A. Jego debiutanckie powołania natomiast, ogłoszone zostaną już niebawem.

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
Odp: Never lose hope, czyli biało-czerwoni #4
« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 15, 2014, 01:04:29 »
Bez względu na powołania, ten mecz to powinien być dla Was spacerek... Faktycznie, Dorna może i autorytetu nie będzie miał u Lewego, Kuby, czy Wojtka, ale może znajdzie dla nich jakieś specjalne rozwiązanie, złoty środek.

Gibraltar jest w PESie 6? :o

Offline barthez

• Piłkarz okręgówki
  • **
  • Autor wątku
    • Status GG
« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 15, 2014, 01:11:46 »
@Razer: oczywiście że nie. Ale powalczę z tym i będzie ;)

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 15, 2014, 01:14:16 »
Hahaha powodzenia ;D

Offline barthez

• Piłkarz okręgówki
  • **
  • Autor wątku