A ja mam dwa problemy, które ciągną się od pesa 2013 do teraz. Grać się da, ale czasem staje się to męczące.
1. Czasem w menu, czasem np w pokoju na friendly match lobby (przed rozpoczęciem meczu) gra wyłącza się z komunikatem "pes 2013,2014,2015 has stopped working", ale tak jak mówię nie ma reguły. Czasem mogę zagrać 2h bez problemu a czasem wyłącza mi się np 5 razy na 5 włączeń gry.
2. Standardowo nie mogę połączyć się z niektórymi graczami, tak samo w 2015 nie mogę znaleźć absolutnie żadnego przeciwnika w quick match. Wybieram no restrictions i może mielić 5h a i tak nic nie znajdzie. W lobby to samo. Jeden gość się połączy, drugi nie.
Rozwiązania?
1. Próbowałem zainstalować wszystkie polecane/zalecane itp biblioteki Visual C++ , ale bezskutecznie. Nie wiem np czy wymagane są tylko najnowsze, czy trzeba mieć wszystkie? Czy instalować 32 bity czy 64? (system 64)? Nie wydaje mi się, że ten problem spowodowany jest działaniem antyvirusa bo to samo miałem na kasperskim i to samo mam teraz na eset smart security.
2. Próbowałem wszystkiego.. otwieranie portów na routerze, otwieranie portów TCP i UDP na firewallu, reguły w programach antywirusowych, wyłączanie programów podczas gry i wciąż ten problem występuje.
Jeżeli ktoś więc się na tym zna i ma jakieś sugestie, to będę wdzięczny. Tylko proszę bez strzelania, ponieważ od wersji 2013 do teraz przesiedziałem nad tym dobre kilkanaście godzin i takie rzeczy jak np przeinstalowanie gry nie pomagają