#4 | 10.07.2013
Micah Richards przechodzi do Burnley! Zarząd Burnley ma przyjemność ogłosić, że nowym zawodnikiem klubu został dziś Micah Richards z Manchesteru City. Angielski obrońca kosztował The Clarets 5 milionów euro, wychowanek Leeds United przeszedł już testy medyczne i podpisał umowę z aktualnym beniaminkiem Premier League. W ostatniej chwili transfer byłego już piłkarza Manchesteru City chciał zablokować West Ham United, który wyrównał ofertę klubu z Turf Moor i chciał skusić Richardsa lepszymi warunkami kontraktu, ale angielski obrońca wybrał jednak zespół The Clarets. Richards to piąty letni nabytek Burnley, Anglik będzie występował w zespole The Clarets z numerem 20.
To czysta przyjemność, przyjście zawodnika o umiejętnościach Micaha w perspektywie nadchodzącego sezonu. On już jest dobrym piłkarzem, ale w mojej opinii ma psychiczne, fizyczne, techniczne i taktyczne cechy, aby stać się ponownie jednym z najlepszych obrońców w Premier League. Richards podczas swojego pobytu w Manchesterze City reprezentował The Citizens 179 razy we wszystkich rozgrywkach, strzelając w nich sześć bramek. Od dawna był rezerwowym zawodnikiem, ponieważ nie mógł wygrać rywalizacji na prawej stronie obrony z Pablo Zabaletą, dlatego postanowił opuścić Etihad Stadium aby znów odbudować swoją formę.
Były transfery, czas na osłabienia. Oficjalna strona Burnley potwierdziła, że zespół The Clarets opuścili dzisiaj dwaj podstawowi zawodnicy klubu. Pierwszym z nich jest bramkarz Tom Heaton, który przeniósł się do West Bromwich Albion za dwa miliony euro. Natomiast drugim zawodnikiem, który opuścił dzisiejszego dnia Burnley jest walijski napastnik - Sam Vokes. Były już gracz The Clarets przeniósł się do Crystal Palace za kwotę trzech milionów euro. Mimo wszystko krążyły plotki, że obaj zawodnicy znajdą się w kadrze na wyjazd do Szkocji, ale jednak stało się inaczej i na spotkanie z Rangers, Burnley wyjdzie osłabione.
"Cieszę się, że będę częścią tego zespołu. Jestem pełen nadziei w związku z tym transferem, jestem technicznym bramkarzem. Lubię grę z dala od pola bramkowego – stwierdził Tom Heaton na konferencji prasowej West Bromwich Albion. 28-letni bramkarz trafił do zespołu z The Hawthorns na 3 lata, będzie występował w koszulce z numerem 22. O swoim nowym klubie wypowiedział się również Sam Vokes " Jestem bardzo szczęśliwy, że mogę być tutaj. Kiedy klub rozpoczął ze mną rozmowy od razu przystałem na ten transfer. To była łatwa decyzja, ponieważ Crystal jest świetnym klubem ze znakomitymi fanami oraz wolą walki w każdym spotkaniu, już nie mogę się doczekać gry w nowym zespole" - Zakończył Sam Vokes.
Zawodnicy już w Glasgow. Piłkarze i sztab szkoleniowy Burnley są już w Glasgow. Po dwugodzinnej podróży, podopieczni Seana Dychea w końcu wylądowali na lotnisku w Szkocji o godzinie 10:35 czasu polskiego. Stamtąd autobus zabrał The Clarets do hotelu Premier Inn Glasgow Pacific Quay, gdzie zatrzymają się podczas pobytu w Glasgow. Lot przebiegł bez komplikacji, a samolot wylądował na lotnisku bez jakichkolwiek opóźnień. Zawodnicy wykorzystali ten czas na relaks, czytanie książek, oglądanie filmów, grę w karty czy słuchanie muzyki. Pierwszy trening w szkockim mieście ma odbyć się jutrzejszego ranka, gdzie to drużyna Seana Dychea będzie przygotowywać się do towarzyskiego spotkania z Rangers FC.
Sean Dyche powołał dwudziestu sześciu zawodników na towarzyskie spotkanie z Rangers, które odbędzie się 12 lipca w Glasgow. Piłkarze Burnley którzy dziś wylądowali na lotnisku w Szkocji będą przygotowywać się do zbliżającego się sezonu, dodajmy, że podopieczni Seana Dychea rozegrają tylko jeden sparing przed nowymi rozgrywkami. Na liście powołanych znaleźli się Dean Marney, Marvin Sordell i Steven Hewitt, który w minionym tygodniu nie trenował z resztą grupy z powodu urazu. Nie zabrakło także zawodników z rezerw. Do Glasgow z resztą drużyny polecieli Callum Howieson, Alex Whitmore, Jason Gilchrist, Nathan Lowe, Danijel Nizic, Cameron Dummigan i Kevin Ly. Lista powołanych zawodników pierwszego zespołu przedstawia się następująco
Bramkarze: Matt Gilks, Alex Cisak
Obrońcy: Kieran Trippier, Micah Richards, Michael Duff, Steven Reid, Ben Mee, Jason Shackell, Luke O'Neill
Pomocnicy: David Jones, Matthew Taylor, Michael Kightly, Dean Marney, Ross Wallace, Scott Arfield
Napastnicy: Danny Ings, Lukas Jutkiewicz, Yakubu Aiyegbeni, John Guidetti