30 Agosto 2014, Sábado, Los Blancos Noticas
#xabialonso #dimaria #perez #ancelotti #pirlo #casillas
Po bardzo dobrym sezonie 2013/14, zdobyciu upragnionej La Decimy, Real Madryt pozostał bardzo aktywny na rynku transferowym. Jak zwykle były wzmocnienia, ale też niektórzy piłkarze pożegnali się z klubem. Wśród kibiców szczególne oburzenie wywołało odejście Xabiego Alonso oraz Angela di Marii. Władzom Królewskich nie uszło płazem odejście Diego Lopeza, który był dotychczas pierwszym bramkarzem. Ale najbardziej zauważalny ma być brak Alonso. Na tę pozycję nie ma praktycznie żadnego zasługującego na grę piłkarza. Sami Khedira zdecydowanie nie oferuje takiej jakości, jak Hiszpan. Z wyjaśnieniami, odważną deklaracją naprzeciw kibicom, wyszedł Florentino Perez.
Rozumiem wasze niezadowolenie. Xabi Alonso to świetny piłkarz, który bardzo nam pomagał w czasie pobytu w Realu Madryt. Niestety, przyszedł czas na pożegnanie i mamy nadzieję, że będzie on sobie radził w Monachium jak najlepiej. Odejście Xabiego powoduje jednak u nas chęć sprowadzenia piłkarza o podobnej charakterystyce. Sytuacja jest już prawie w stu procentach omówiona i w poniedziałek powinniśmy powitać nowego piłkarza. Do tego czasu jednak niczego nie mogę zdradzić. Bądźcie cierpliwi - powiedział w wywiadzie dla oficjalnej telewizji Realu Madryt, Florentino Perez.
Przy okazji, Carlo Ancelotti wyjaśnił sprawę napastników w klubie:
Jestem zadowolony z piłkarzy, których mam na tę pozycję. Miałem możliwość pozyskania tego lata nowego napastnika, ale uważam to za zbędne. Karim jest bardzo dobry w tym, co robi, a do tego mam do dyspozycji wychowanków Realu Madryt. Poradzimy sobie doskonale nawet w przypadku kontuzji któregoś z naszych napastników. Jestem tego pewien.
W prasie oczywiście teraz nie pojawia się już tak wiele informacji na temat nowego napastnika Realu, ale za to po wypowiedzi Florentino Pereza coraz częściej spekuluje się o pozyskaniu nowego środkowego pomocnika. Mundo Depertivo mówi o Andrei Pirlo, co jednak wydawałoby się dziwnym posunięciem. Jaki sens ma zmienianie już w dość zaawansowanym wieku Xabiego Alonso na jeszcze starszego Włocha. Dlatego nie zapomina się o następcy piłkarza Juventusu - Marco Verattim. To dobry pomysł, chociaż niewiadomo, czy PSG pozwoli mu odejść. Poza tym, ciężko znaleźć konkretne informacje. Wydaje się, że rzeczywiście Andrea Pirlo wzmocni klub z Santiago Bernabeu. Transfer na pewno byłby bardzo udany marketingowo, ale na boisku raczej na lata by nie zaowocował.
Wszyscy wiedzą, kto teraz gra w Realu Madryt, jakim fantastycznym atakiem operuje ten klub. Ronaldo, Bale, Benzema, James, Kroos czy Modrić. Jak widać, brakuje tu kogoś łączącego atak z obroną, tego, kto będzie ułatwiał robotę obrońcą i bramkarzowi. Powstaje też wątpliwość, czy jeśli klub wzmocni Pirlo, będzie on nadążał z tym wszystkim. Idealnym kandydatem wydaje się być Blaise Matuidi, ale on już na pewno nie ruszy się z PSG. Na bramce wydaje się, że będzie stał Iker Casillas, chociaż wszyscy mają nadzieję, że jeśli Hiszpan zaliczy słabsze występy, to Keylor Navas dostanie swoją szansę. Patrząc jednak obiektywnie, legenda Realu pewnie będzie miała łatwiej.
Na koniec swojego pobytu w Realu Madryt, Xabi Alonso na konferencji prasowej podziękował wielu, a przede wszystkim tym najważniejszym*:
Chciałbym podziękować wielu ludziom, którzy mi pomogli. Bez wątpienia w pierwszej kolejności chcę podziękować prezesowi Florentino Pérezowi i José Ángelowi Sánchezowi za te wszystkie lata. Byłem tutaj wspaniale traktowany. Utrzymywaliśmy relacje oparte na szacunku, co ja bardzo cenię. Zapamiętam to na zawsze, będzie to dla mnie przykład, jak powinno się robić niektóre rzeczy. Dziękuję także trzem trenerom, których miałem: Manuelowi Pellegriniemu, José Mourinho i Carlo Ancelottiemu, ponieważ oni pozwolili mi rozwijać się, ponieważ nauczyli mnie wiele o tym sporcie, który często bardzo skomplikowany i ponieważ dali mi zaufanie i ważną pozycję w klubie, który nie jest zwykłym klubem, tylko klubem największym. Mogłem się zrealizować piłkarsko, po to przyszedłem tutaj pięć lat temu.
*podziękowania Xabiego Alonso są oficjalne. Chciałem je tu dodać, ale uważałem, że nie ma sensu, bym sam je pisał.