obym się mylił, ale coś mi się wydaje, że wcześniejsza premiera PESa zwiastuje, że znów dostaniemy odgrzewany kotlet (przypominam, że różnica między PES2015 a PES2014 w wersji na PC była taka, że trochę poprawili gameplay i pogorszyli grafikę, no a żeby było śmieszniej PES2014 ma gorszą grafikę niż PES2013).
wydaje mi się, że wersja na PC znów będzie starszej generacji, chociaż z drugiej strony PES2015 na PC sprzedał się trochę lepiej niż chociażby na takiego Xbox One, więc kto wie, może w końcu Konami się ogarnie... No, pytanie tylko czy na konsolowych grach nie mają większego zysku? Nawet pomijając opłaty licencyjne do Sony i Microsoftu to ceny tych gier są prawie 2 razy większe
takie moje ogólne zarzuty w stosunku do PESa które wg mnie wymagają poprawy i co widziałbym inaczej to:
- Stadiony!!! Konami ośmiesza się z tymi swoimi Patchami(DLC?) dodając ciągle nowe buty, kto w ogóle zwraca na to uwagę? Zamiast paczki 50 butów lepiej jakby dodali z 2 nowe stadiony... Niby większość meczu gra się na zielonej murawie jednak rzuca się w oczy, że cały czas gra się na tych samych 14 stadionach. Stadion z teksturami waży co najwyżej kilkadziesiąt Mb, przy dzisiejszej pojemności płyty blu-ray stadionów powinno być co najmniej z 50. Wpadli na pomysł aby dodać 2 ligowe zespoły, ale nie wpadli na to aby zrobić stadiony na 5-25tys. widzów, w grze same areny na 40 000 widzów w górę, to nawet w FIFIE 2000 pamiętam, że były małe stadiony dla małych drużyn...
co do stadionów powinni poprawić cienie, w dzisiejszych czasach raczej nie powinno stanowić problemu aby cienie były prerenderowane przed meczem, tak aby padały pod różnym kątem odpowiednio dla godziny meczu i pory roku (nie mówię żeby przesuwały się w czasie meczu bo to chyba jeszcze nie czas na takie bajery)
- audio, co roku takie samo, praktycznie brak przyśpiewek, bardzo słabe w stosunku do konkurencyjnej FIFY. W tym roku soundtrack był chociaż niezły, ale podobnie jak z stadionami, mało utworów, szybko się nudzi.
- gameplay, może się ze mną nie zgodzicie, ale PES się zrobił strasznie schematyczny tak jak FIFA kiedyś, o czym najlepiej świadczą wyniki meczów 5:4
- do poprawy animacje (powinno być więcej urozmaicenia, bramkarze zawsze mają takie same ruchy, aczkolwiek mały progres jest, było gorzej)
- gra online jest w miarę ok, ale mogliby też pomyśleć nad jakimś innym schematem turniejów
- licencje, wiem że ciężko to przeskoczyć, dobrze jakby chociaż na reprezentacje były. Fajnie gdyby z polskiej ligi dali Lecha, Legię, i Wisłę, znając życie będzie Legia albo żaden klub z Polski.
Konami zapowiada jak co roku dodatkowe licencje, ale ligi południowoamerykańskie nie robią na mnie żadnego wrażenia, zamiast Ligi Brazylijskiej lepiej jakby załatwili licencje wszystkich klubów grających w LM i LE, wolałbym w grze Neftci Baku od Boca juniors
ogólnie rzecz biorąc do wydania nowego PESa podchodzę z lekkim dystansem, wolę się miło zaskoczyć niż znowu rozczarować