Autor Wątek: Newcastle United by Razer | #6 Koniec menedżerskiej sagi  (Przeczytany 6163 razy)

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
  • Autor wątku
  • Dostał Piw: 10
  • Na forum od: 24.10.2009r.
Newcastle United by Razer | #6 Koniec menedżerskiej sagi
« dnia: Czerwiec 24, 2015, 01:08:57 »

#1 | Wstęp
24 maja 2015
Jonás Gutiérrez zapewnia Srokom utrzymanie!

Ten moment fani futbolu zapamiętają chyba na zawsze. Gol Spidermana w ostatnich minutach starcia z West Hamem dowiódł, że życie szykuje dla nas najrozmaitsze niespodzianki. Jednego dnia dowiadujesz się, że cierpisz na chorobę nowotworową, a twój klubowy menedżer skreśla cię na dobre, drugiego już strzelasz najważniejszą bramkę w karierze. Ostatni rok w życiu Jonasa był pełen wzlotów i upadków. Jednym słowem - rollercoaster. Rollercoasterem również nazwać można losy klubu znad rzeki Tyne - Newcastle United, klubu, który przecież jest tak blisko serca Argentyńskiego skrzydłowego. Najpierw spadek, potem powrót, następnie awans do europejskich pucharów, i znów walka o utrzymanie. Tę drogę wszyscy Geordies przeszli razem, razem z Jonasem, który również uważa się za część społeczności The Toon. W społeczności tej zostanie z pewnością do końca jej istnienia, jeśli nie dłużej. Ludzie tacy jak on inspirują, dają przykład wszystkim, którzy znajdują się w ich sytuacji. "Czasem sobie mówię, że jedynym negatywnym skutkiem mojej choroby była utrata włosów." - śmieje się 21-krotny reprezentant Argentyny.
Ale przecież do takiej sytuacji w ogóle nie powinno dojść. Klub takiego kalibru nie powinien nawet myśleć o degradacji, co dopiero desperacko walczyć o jej uniknięcie. Ciekawe tylko, jak szybko do takiego wniosku dojdzie właściciel klubu - znienawidzony przez fanów Mike Ashley. Może jego wywiad przed starciem z Młotami świadczy o oświeceniu biznesmena z Burnham? A może to kolejna prosta zagrywka, która ma oddalić zarzuty skierowane w jego stronę? Ashley powiedział bowiem, że nie odejdzie z klubu, dopóki nie osiągnie z nim jakiegoś sukcesu. Dodał, że w tym okienku transferowym, Newcastle ma sporą sumę pieniędzy do rozdysponowania przez dyrektora ds. sportowych - Lee Charnley'a. Priorytetem wydaje się być zatrudnienie odpowiedniego menedżera. Konieczne jest również przetasowanie kadry. Piłkarze tacy, jak Daryl Janmaat, czy Moussa Sissoko najprawdopodobniej spakują walizki i przeniosą się w miejsce na miarę ich możliwości, gdyż, niestety, Newcastle obecnie takim miejscem nie jest. Zaś bohaterowi ostatnich miesięcy - Jonasowi Gutierrezowi, wygasa kontrakt wraz z zakończeniem sezonu, i nic nie zapowiada tego, aby został on przedłużony. Spiderman przewidywał już, że będzie chciał zakończyć karierę w klubie, w którym stawiał pierwsze piłkarskie kroki - w Velezie Sarsfield. Już podobno otrzymał ofertę od Argentyńskiego zespołu. Jak widać, nad rzeką Tyne szykuje się spora przebudowa, pytanie tylko, kto będzie za nią odpowiedzialny? Komu zaufają Ashley z Charnley'em?

Szereg kandydatów do objęcia posady menedżera Newcastle United

Tak bukmacherzy wyceniają kandydatów na menedżera Srok:
Steve McClaren 1-2
John Carver 1-4
Patrick Vieira 1-5
Remi Garde 1-6
Paul Clement 1-8
Christophe Galtier 1-10
Michael Laudrup 1-14
Thomas Tuchel 1-18
Roberto Martinez 1-20
Jurgen Klopp 1-50

Spoiler for Hiden:
Ehh miałem nie zaczynać tak od razu swojej kariery, ale jakoś nie mogę się powstrzymać. Nie potrafię siedzieć na tym forum nie prowadząc kariery :) Tym razem postaram się o krótsze posty, np takie jak ten, to może w końcu pociągnę jakąś karierę na kilkadziesiąt odcinków, może więcej... Jeśli ktoś zamierza mi zarzucać, że to nudne, że znów robię Newcastle... Po pierwsze, nigdy do niczego większego nie dotarłem (max 10 postów), po drugie, w tym klubie jest naprawdę wiele do zrobienia, a jako iż go kocham, chcę być tym, który tego dokona :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2015, 00:33:37 wysłana przez Razer »

Offline Deiv

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 01.07.2011r.
Odp: Newcastle United by Razer | #1 Wstęp
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 24, 2015, 01:41:28 »
Jak na razie wiele powiedzieć nie można, czekam na rozwój sytuacji. Chętnie na stołku trenera posadziłbym Paula Clementa :) Jestem ciekaw kto dojdzie, kto odejdzie, kto będzie pełnił ważną rolę w klubie a kto będzie wysyłany na trybuny :P

Offline Artur 7

• Moderator Działu
  • *
  • Dostał Piw: 50
  • Na forum od: 24.07.2010r.
  • La Magia del Futbol
    • Status GG
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 24, 2015, 01:45:15 »
Kiedyś już pisałem, że jak na swój wiek masz dojrzałe teksty i fajnie się je czyta, więc nie będę się powtarzał. Pytanie tylko, czy jest sens brać się za coś, jeżeli po miesiącu skończysz i pojawisz się za rok? ;)
Na menadżera chętnie zobaczyłbym Vieire. Zna Premier League jest charyzmatyczny, mógłby zyskać posłuch wśród graczy Newcastle. Nie wiadomo tylko, czy zyskał wiedzę i doświadczenie, trenując rezerwy City.
" border="0" border="0

Offline seba_maliszewski

• Piłkarz ekstraklasy
  • Dostał Piw: 7
  • Na forum od: 19.04.2009r.
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 24, 2015, 09:12:30 »
Kiedyś już pisałem, że jak na swój wiek masz dojrzałe teksty i fajnie się je czyta, więc nie będę się powtarzał. Pytanie tylko, czy jest sens brać się za coś, jeżeli po miesiącu skończysz i pojawisz się za rok? ;)

Niech zaczyna. Nawet jeśli ma to trwać tylko miesiąc. Zawsze jedna kariera więcej i kolejna świeża krew. A ta zapowiada się nieźle. Mam nadzieję, że Newcastle powalczy o coś więcej niż środek tabeli lub walka o utrzymanie. Zobaczymy co będzie dalej.

Offline Bartekeuro

• Moderator Działu
  • *
  • Dostał Piw: 116
  • Na forum od: 03.04.2010r.
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 24, 2015, 12:28:30 »
Masz predyspozycje aby prowadzić bardzo długie kariery. Szkoda tylko, że sam z góry zakładasz, że jesteś wakacyjnym karierowiczem bo to nie daje dużych nadziei na coś dłuższego.

Zobaczymy co z tego wyjdzie, bo przyjemnie czyta się i patrzy na Twoje opowiadanie, ale szkoda, że już wiemy o tym jak długo może ono trwać.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2015, 13:15:14 wysłana przez Bartekeuro »

Offline MichuVeB

• Grafik
  • *
  • Dostał Piw: 27
  • Na forum od: 19.12.2013r.
  • Visca el Barca
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 24, 2015, 12:47:31 »
Dobrze że wracasz, ale jeśli masz skończyć karierę za miesiąc to czy to się opłaca? Niemniej jednak wierzę, że uda Ci się poprowadzić tą karierę troszkę dłużej niż miesiąc. Wstęp jak wstęp czekam na coś więcej. Powodzenia i wytrwałości :)

Offline Marvauane

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 6
  • Na forum od: 18.11.2014r.
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 24, 2015, 13:00:28 »
O Newcastle, fajnie  :) Osobiście widziałbym na stanowisku menedżera Remi Garde, wtedy dalej byłaby francuska kolonia.  :D Liczę też, że "Globus" Obertan będzie kluczową postacią w sezonie tak jak i w moim Leeds. Powodzenia!  :)

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
  • Autor wątku
Newcastle United by Razer | #2 Nowy menedżer?
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 24, 2015, 18:02:27 »

#2 | Nowy menedżer?
27 maja 2015
Patrick Vieira faworytem do objęcia posady

Francuski trener drużyny rezerw Manchesteru City może na dniach podpisać kontrakt z Newcastle United. Byłby to z pewnością odważny ruch ze strony Mike'a Ashley'a, gdyż trzykrotny mistrz Anglii nie ma żadnego doświadczenia w prowadzeniu dorosłego zespołu. Wniósłby jednak do szatni coś, czego Sroki potrzebują najbardziej - świeżość. Vieira byłby również autorytetem dla młodych piłkarzy Newcastle. Moussa Sissoko cieszyłby się chyba najbardziej z przyjścia Francuza do klubu. Pomocnik Srok nie raz powtarzał już, że jego idolem jest właśnie Patrick Vieira i chciałby w przyszłości grać podobnie jak mistrz świata z 1998 roku.

Oficjalnie: Newcastle żegna się z siedmioma piłkarzami

Wiemy już, że Mike Ashley nie przedłuży kontraktu z największym wygranym ostatnich miesięcy - Jonasem Gutierrezem. Bohater kibiców znad rzeki Tyne pożegnał się już ze swoimi klubowymi kolegami i w przeciągu kilku dni ma dołączyć do Velezu Sarsfield. Z klubu odchodzi również jego najlepszy przyjaciel - Fabricio Coloccini. Powrót kapitana Srok do argentyńskiego San Lorenzo zapowiadany był już wiele razy. Tym razem jednak, transfer ten dojdzie do skutku. Newcastle zainkasuje dzięki temu przychód wysokości 2,5 miliona funtów.
Do belgijskiego Standardu Liege odchodzi Ryan Taylor, któremu umowa wygasa wraz z zakończeniem sezonu. W lipcu również, za darmo barwy klubowe zmieni Sammy Ameobi, gdyż Lee Charnley nie wróży mu kariery formatu jego starszego brata. Sprzeczne zdanie wydaje się mieć Tony Pulis, który już walczy o podpis angielskiego skrzydłowego. Z klubem pożegnali się również Jak Alnwick, Remie Streete i Adam Campbell. Nowe umowy mają otrzymać Rolando Aarons oraz Olivier Kemen, którzy mimo młodego wieku, zdążyli przekonać do siebie zarząd.

Charnley rozgląda się za wolnymi agentami

Polityka transferowa klubu z północno-wschodniej Anglii jest wszystkim doskonale znana. Zapłacić jak najmniej za jak najlepszą jakość. Ostatnio jednak, jakość ta była bliższa przeciętnej. Choć wyróżnić można między innymi takie transfery, jak Yohan Cabaye, Moussa Sissoko, Mathieu Debuchy, Daryl Janmaat, czy Papiss Cisse. Każdy z nich przyszedł za grosze, a dorzucił od siebie coś szczególnego. Tym razem jednak, Charnley rozgląda się za piłkarzami do wzięcia "za darmo". Szczególną uwagę przyciągają nazwiska zwolnionych z Schalke Kevina-Prince'a Boatenga i Sidney'a Sama. Atrakcyjnie wyglądają również perspektywy pod tytułem Andre Ayew, Andre-Pierre Gignac, czy Danny Ings. Rok temu do ekipy z St. James' Park na zasadzie wolnego transferu dołączył Jack Colback. Ciężko określić ten transfer innym słowem niż "znakomity". "Rudy Pirlo", jak nazywany jest były rozgrywający Sunderlandu przez selekcjonera kadry Synów Albionu - Roy'a Hodgsona, załatał dziury w środku pola drużyny Alana Pardew, a po odejściu Fabricio Colocciniego jest jednym z głównych kandydatów do przejęcia opaski kapitana.

Spoiler for Hiden:
Dobrze że wracasz, ale jeśli masz skończyć karierę za miesiąc to czy to się opłaca?
Pytanie tylko, czy jest sens brać się za coś, jeżeli po miesiącu skończysz i pojawisz się za rok? ;)
Myślę, że dopóki kariera sprawia przyjemność prowadzącemu, to zawsze "ma sens"/"opłaca się". ;)

Szkoda tylko, że sam z góry zakładasz, że jesteś wakacyjnym karierowiczem
Ja nic z góry nie zakładam. Podsumowałem tylko moje ostatnie lata obecności na tym forum. Nie zapowiedziałem, że teraz będzie tak samo ;)

Dzięki za komentarze :) Żeby Was potem nie rozczarować, już teraz mówię, że połowa lipca mi wypadnie, jednak tym razem jestem niemal pewien, że po powrocie z wakacji wrócę też do pisania.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 24, 2015, 21:46:17 wysłana przez Razer »

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
  • Autor wątku
Newcastle United by Razer | #3 W poszukiwaniu "dziewiątki"
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 24, 2015, 22:27:44 »

#3 | W poszukiwaniu "dziewiątki"
31 maja 2015
Bas Dost czy Charlie Austin?

Koszulka z numerem dziewiątym nad rzeką Tyne jest czymś więcej niż zwykłym, piłkarskim trykotem. Czarno-białe pasy ozdobione słynną dziewiątką na plecach są symbolem doskonałości, perfekcji, niebywałej efektywności. Otrzymanie jej jest nie lada zaszczytem. Kojarzona jest ona bowiem z legendarnymi napastnikami Srok. Jackie Milburn, Andy Cole, Les Ferdinand i Alan Shearer to tylko część z nich. Obecnego posiadacza tej koszulki - Papissa Cisse bronią liczby, które wyglądają bardzo atrakcyjnie. Senegalczyk średnio strzela gola co niecałe 3 mecze, a tych meczów uzbierał już sporo, bo aż 96. Na dodatek strzelił jedną z najpiękniejszych bramek w historii klubu. Jego półwolej przeciwko Chelsea* został już dobrze zapamiętany przez widzów angielskiej Premier League. Jednak Papiss Demba Cisse nie jest piłkarzem, na którym można polegać. W sezonie 13/14 ustrzelił tylko 3 gole, co idealnie odwzorowuje jego (nie)regularność. Senegalczyk jednak cieszy się zainteresowaniem ze strony tureckiego Besiktasu Stambuł, które szuka następcy Demby Ba, po tym, jak ten odszedł do Evertonu. Charnley rozglądał się za napastnikami jak jeszcze miał Cisse, co dopiero teraz, gdy mówi się o jego odejściu. Było zainteresowanie Gomisem, Aubameyangiem, Benteke, Remy'm, jednak żaden z nich nie podpisał stałego kontraktu z klubem znad rzeki Tyne. Tym razem bez wzmocnień na pozycji "dziewiątki" się jednak nie obejdzie. Potrzebny będzie napastnik z prawdziwego zdarzenia, snajper z krwi i kości, strzelec gwarantujący od piętnastu do dwudziestu kilku goli rocznie. Kimś takim według Charnley'a może zostać Charlie Austin - główny cel transferowy Srok. Alternatywą dla niego jest Bas Dost. Jednak, czy jeden napastnik wystarczy? W przypadku kontuzji nowosprowadzonego frontmana znów będzie trzeba pokładać wszelkie nadzieję w Emmanuelu Riviere. To chyba najczarniejszy z możliwych scenariuszy, więc z pewnością zarząd będzie chciał oddalić nawet najmniejsze prawdopodobieństwo jego zaistnienia. Wątpliwe jest jednak, żeby na St. James' Park zawitał zarówno Austin, jak i Dost.  I Anglik, i Holender domagaliby się regularnej gry w pierwszym zespole. Wiele mówi się o Arkadiuszu Miliku, Javierze Hernandezie, czy Asamoah Gyanie. Każdy z nich podjąłby wyzwanie ustanowione przez wcześniej wymienioną dwójkę, a jednocześnie urozmaicałby styl gry wysokiego, nieco mniej dynamicznego napastnika. Jedno jest pewne... w przeciągu następnych dni nasze zagadki powinny zostać rozwiązane.

Vieira nie dla Newcastle

Według ostatnich doniesień, Patrick Vieira nie mógł znaleźć z Lee Charnley'em wspólnego języka. Francuz domagał się większej władzy. Głównie nie spodobał mu się zakres jego praw, a raczej ich brak. Podobno na wstępie usłyszał, że nie będzie miał żadnego zdania w kwestii transferów. Jest to oczywiście sytuacja, jakiej unikają menedżerowie z całego świata. Choć... Newcastle nie potrzebny jest menedżer. Ashley zapowiedział, że na to stanowiska szuka "head coacha", który byłby jedynie trenerem wszystkich trenerów. Sprawy kadrowe, czy personalne kontrakty piłkarzy będą dla niego nieosiągalne. Jest to warunek, który z góry skreśla większość kandydatów do objęcia posady w Newcastle. Spekuluje się, że Charnley skieruje swój wzrok w kierunku Steve'a McClarena, po tym jak ten rozstał się z Derby County. Jednak czemu trener, który w przeciągu kilku sezonów nie jest w stanie awansować do Premier League z naprawdę dobrym zespołem miałby walczyć o poważniejsze cele w najwyższej klasie rozgrywkowej? Ten sam McClaren nie zakwalifikował się nawet do Mistrzostw Europy w Austrii i Szwajcarii w 2008 roku mając przecież do dyspozycji złote pokolenie Anglików. Do jego podopiecznych należeli między innymi David Beckham, Michael Owen, Steven Gerrard, Frank Lampard, czy Wayne Rooney. Paul Clement wypadł już z kręgu zainteresowań po dołączeniu do pozostawionego przez McClarena właśnie Derby County. Jurgen Klopp, David Moyes i Roberto Martinez z pewnością nie przystaną na warunki postawione przez zarząd Newcastle United. Grono kandydatów ograniczyło się więc do czwórki: Galtier, Tuchel, Garde, Laudrup.

Oficjalnie: Kolejni zawodnicy rozstają się z St. James' Park

Nad rzeką Tyne letni exodus rozpoczął się już na dobre. Z klubu odeszli Mike Williamson i Yoan Gouffran. Anglik podpisał kontrakt z drugoligowym Leeds, a Francuz zasilił szeregi beniaminka angielskiej ekstraklasy - AFC Bournemouth. Dziesiątą Sroką, która w przeciągu ostatnich dni podziękowała klubowi za współpracę jest Cheick Tiote. Iworyjczyk dołączył do rosyjskiego Lokomotiwu Moskwa. Dzięki tym trzem transakcjom, transferowy budżet Newcastle zwiększył się (a raczej powinien się zwiększyć) o 15 mln euro. Ulubieńcy Alana Pardew kosztowali kolejno milion, trzy i jedenaście milionów euro.

* - który miałem zaszczyt zobaczyć na własne oczy z wysokości trybun Stamford Bridge :angel:
« Ostatnia zmiana: Lipiec 01, 2015, 01:00:05 wysłana przez Razer »

Offline Marvauane

• Amator
  • *
Odp: Newcastle United by Razer | #2 Nowy menedżer?
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 24, 2015, 23:24:27 »
Mój kandydat Remi Garde nadal nie wypadł z kręgu zainteresowań.  :D
Osobiście widziałbym na "9" Dosta, jeden z najlepszych napastników w Bundeslidze, na pewno szybko zaaklimatyzowałby się też w Anglii.
Williamson w Leeds?  :o Sam kiedyś miałem go na oku, ale ostatecznie nie dogadano się w kwestii indywidualnego kontraktu, zbyt chciwy był.  :D

Offline Deiv

• Amator
  • *
Odp: Newcastle United by Razer | #3 W poszukiwaniu "dziewiątki"
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 25, 2015, 00:07:08 »
10 zawodników już opuściło Twój klub. Prawdziwa Rewolucja. Jestem ciekaw co z tego wyniknie. Szkoda ze Clement nie obejmie twojego zespołu. Czekam na rozwój sytuacji. Według mnie Dost lepiej pasowałby na "9" do Newcastle. Mam nadzieję, że niedługo okaże się kto jaką posadę obejmie i kto dołączy.

Offline Bartekeuro

• Moderator Działu
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 25, 2015, 18:08:50 »
Totalne czystki zrobiłeś w klubie. Czy to wszystko zatrybi?? Tego dowiemy się już na początku ligi.

Offline Artur 7

• Moderator Działu
  • *
  • La Magia del Futbol
    • Status GG
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 27, 2015, 00:43:53 »
Bardzo fajnie się to czyta - dobre teksty. Fajną czcionkę obrałeś, grafika schludna. Żebyś to tylko pociągnął. 
Jego wolej
To mi bardziej przypomina strzał z fałsza, ale zobaczenie tego na żywo musiało być fajnym przeżyciem.
" border="0" border="0

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
  • Autor wątku
Newcastle United by Razer | #4 Hit transferowy?
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 27, 2015, 02:03:35 »

#4 | Hit transferowy?
3 czerwca 2015
Brazylijska gwiazda zawita w Premier League?

Ronaldo de Assis Moreira, lub po prostu Ronaldinho, rozwiązał kontrakt z Meksykańskim Queretaro na rok przed jego wygaśnięciem. Podobno było to spowodowane chęcią gry w Anglii. Rzekomo Brazylijczyk miał dostać już parę propozycji indywidualnego kontraktu, jednak żaden z klubów nie był zainteresowany wykupieniem magicznego rozgrywającego. Żadne z doniesień o angielskich adoratorach Ronaldinho nie zostało jednak potwierdzone. Podobno o jego podpis walczą Queens Park Rangers, Hull City, Stoke City, Watford, Blackburn i Newcastle. Według niepotwierdzonych jeszcze źródeł, były gwiazdor FC Barcelony byłby skłonny obniżyć swoje żądania finansowe w celu rozegrania jednego sezonu na angielskich boiskach. Poprzedniego lata Leicester zatrudniło doświadczonego Argentyńczyka Estebana Cambiasso. Jeśli tamten transfer wypalił, czemu niby nie warto byłoby wypróbować podobny wariant, tyle że z Brazylijczykiem w roli głównej?

Menedżerowie dementują plotki o jakimkolwiek zainteresowaniu ze strony Newcastle

Nad rzeką Tyne zebrały się czarne chmury. Kolejni kandydaci do objęcia posady head coacha odcinają się od tętniącego futbolowym życiem regionu Anglii. Co jest tego przyczyną? Z pewnością postawa i podejście zarządu klubu do każdej z możliwych spraw. Nie jest on w stanie odróżnić tych sportowych, od finansowych. Takie zachowanie odstrasza i odpycha większe osobistości wielkiego świata piłki nożnej. "Ten klub zmierza w złym kierunku. Nie dziwne więc, że Pardew wyskoczył z pokładu, póki nie ubrudził swojej wizytówki wystarczająco mocno. Nie dziwi mnie również ilość menedżerów 'wolnych na rynku', którzy jednak Newcastle starają się omijać szerokim łukiem. To smutne, lecz my, Geordies musimy to zaakceptować i trzymać się razem. Ashley może zniszczyć nasz klub, lecz nigdy nie zniszczy naszego narodu. - w ten sposób legendarna postać na St. James' Park - Alan Shearer opisał sytuację panującą w jego ukochanym zespole. W przeciągu ostatniego tygodnia aż 7 kandydatów zostało wykluczone na dobre. Patrick Vieira odmówił dopiero po wstępnych rozmowach, zaś Thomas Tuchel, Jurgen Klopp, Cristophe Galtier i Roberto Martinez odcięli się całkowicie twierdząc, że nie są zainteresowani współpracą z Mike'm Ashley'em. Slaven Bilić podpisał już kontrakt ze stołecznym West Hamem, a Paul Clement dołączył do drugoligowego Derby County. Steve McClaren zdążył już odmówić Srokom dwa razy, jednak teraz jest bezrobotny, co może nieco zmienić jego podejście do pracy na St. James' Park. Nie zmienia to faktu, że na tę chwilę jedynym szczerze zainteresowanym w tej robocie kandydatem jest niedoświadczony i niekompetentny John Carver.

Oficjalnie: Cissé w Turcji

Stało się. Dotychczasowy dzierżyciel koszulki z numerem '9' - Papiss Demba Cisse rozstał się z klubem z St. James' Park. Besiktas zapłacił 10 milionów euro podpisując z nim 3-letnią umowę. Przed skończonymi właśnie rozgrywkami angielskiej Premier League, pewnie każdy Geordie czekał na ten moment. Senegalczyk ustrzelił wówczas zaledwie 3 gole w przeciągu całego roku. Jednak po sezonie 14/15 nastroje kibiców i ich stosunek do snajpera zmieniły się. Mimo incydentów z Seamusem Colemanem i Johnnym Evansem, Cisse postrzegany jest jako wiecznie uśmiechnięty, przemiły facet. W którymkolwiek etapie meczu realizator nie skupiłby uwagi na Cisse, ten będzie się uśmiechał, to już leży w jego naturze. Utrata Senegalczyka z pewnością będzie odczuwalna w szatni, gdyż jego wieczny optymizm i pozytywizm odbijał się zawsze na nastrojach kolegów klubowych. Jednak czas leci, a Mike Ashley miał ostatnią okazję do zarobienia na swoim asie. Byłoby to niezgodne z dotychczasowymi poczynaniami właściciela Newcastle, jeśli zatrzymałby w swoim klubie bramkostrzelnego, starzejącego się już i będącego w formie zawodnika. Papiss Demba Cisse zostanie zapamiętany, jako przyzwoity piłkarz, który w ciężkich czasach zawsze był na posterunku i ratował czy to posadę Pardew, czy też miejsce Newcastle w Premier League.

Spoiler for Hiden:
Bardzo fajnie się to czyta - dobre teksty. Fajną czcionkę obrałeś, grafika schludna. Żebyś to tylko pociągnął.
To mi bardziej przypomina strzał z fałsza, ale zobaczenie tego na żywo musiało być fajnym przeżyciem.
Dzięki za miłe słowa :)
Półwolej może być? ;D Ale w każdym razie przeżycie fantastyczne... Trochę śmiesznie to brzmi ale od tego dnia rozkwitła moja miłość do Newcastle. Co ciekawe na stadion wchodziłem wspierając Chelsea :P
Williamson w Leeds?  :o Sam kiedyś miałem go na oku, ale ostatecznie nie dogadano się w kwestii indywidualnego kontraktu, zbyt chciwy był.  :D
Zapewniam Cię... Nie masz czego żałować... To jeden z najgorszych piłkarzy jakich widziałem w życiu... (jeden z?)

Offline Deiv

• Amator
  • *
Odp: Newcastle United by Razer | #4 Hit transferowy?
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 27, 2015, 15:11:43 »
Ronaldinho w Newcastle? Niby sztuczek się nie zapomina, wizję ma się dalej, ale czy w wieku 35 lat pomoże klubowi? Wytrzyma szybkościowo, wytrzymałościowo? Zobaczymy co z tego będzie :P

Offline Artur 7

• Moderator Działu
  • *
  • La Magia del Futbol
    • Status GG
Odp: Newcastle United by Razer | #4 Hit transferowy?
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 28, 2015, 21:26:39 »
Robisz ostre porządki w klubie, ale na razie brak kandydata na managera oraz nazwisk, które mogłyby wzmocnić zespół. Ronaldinho? Fajny pomysł, ale jak wspomniał kolega wyżej kondycyjnie i fizycznie myślę, że by się zajechał i to jeszcze w Premier League, gdzie stawia się na taką grę. Ale to oczywiście kariera i bardzo spodobał mi się ten pomysł, fajnie byłoby zobaczyć jeszcze raz tego czarodzieja w Europie :)

Senegalczyk ustrzelił wówczas zaledwie 3 gole w przeciągu całego roku.
jeśli zatrzymałby w swoim klubie bramkostrzelnego, starzejącego się już i będącego w formie zawodnika.
To trochę się wyklucza.
" border="0" border="0

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
  • Autor wątku
Newcastle United by Razer | #5 Pierwsze wzmocnienia
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 29, 2015, 00:34:21 »

#5 | Pierwsze wzmocnienia
6 czerwca 2015
Oficjalnie: Gradel w Newcastle

Na niecały miesiąc przed otwarciem okienka transferowego, Lee Charnley dokonał swojego pierwszego transferu w tym roku. Za 10 milionów euro pozyskał skrzydłowego Saint-Etienne - Maxa-Alaina Gradela. Iworyjczyk podpisał 3-letnią umowę, na mocy której zarabiać będzie 100 tys. euro tygodniowo. Po odejściu skrzydłowych: Jonasa Gutierreza, Sammiego Ameobiego i Yoana Gouffrana, Gradel prawdopodobnie z miejsca wskoczy do wyjściowego składu. 27-latek został wybrany do jedenastki sezonu Ligue 1 2014/15. W tym roku wygrał Puchar Narodów Afryki z reprezentacją Wybrzeża Kości Słoniowej. W trakcie turnieju rozgrywanym w Gwinei Równikowej strzelił 2 gole.
"Od dziecka marzyłem o grze w Premier League. Jest ona bez wątpienia najlepszą ligą świata i jestem niezwykle zadowolony z tego transferu. Newcastle to świetny region. Podczas Pucharu Narodów Afryki, Cheik (Tiote - przyp. red.) powiedział mi wiele ciepłych słów o tym miejscu. Już nie mogę doczekać się współpracy z nowymi kolegami. Myślę, że stworzymy zgrany zespół i zawalczymy o europejskie puchary." - Oto słowa pierwszego lata nabytku Newcastle w sezonie 2015/16.

Oficjalnie: Redmond drugim wzmocnieniem Srok

Kibice Newcastle domagali się w przeciągu ostatnich lat większej ilości Anglików w wyjściowej jedenastce. Zapewne w tym celu sprowadzony został do klubu Nathan Redmond. Z pewnością dostępni byli lepsi skrzydłowi w cenie 7,5 miliona euro, jednak nie od dziś wiadomo, że na Wyspach, za miejscowych płaci się więcej niż za obcokrajowców. 21-latek  podpisał 3-letni kontrakt i na St. James' Park zarabiać będzie 50 tys. euro tygodniowo. W poprzednim sezonie Redmond awansował z Norwich City do Premier League po pewnej wygranej w finale play-offów z Middlesbrough - rywalem Newcastle.
"To najpiękniejsze tygodnie mojego życia. Najpierw wywalczony awans z klubem, potem awans indywidualny. Transfer do Newcastle to dla mnie ogromny krok naprzód. To region, w którym piłką się żyje i oddycha. Zawsze marzyłem o grze w tak pozytywnie nastawionym na futbol miejscu. Ludzie żyją tu od weekendu, do weekendu. Każdy mecz jest świętem. Wspieranie Srok jest tu tradycją i każdy Geordie ma to głęboko we krwi. Jestem tu pierwszy dzień i już zdążyłem pokochać to miejsce." - Tak Nathan Redmond wypowiedział się o swoim transferze.

Oficjalnie: van Dijk kolejnym nabytkiem Newcastle United

Virgil van Dijk został pierwszym wzmocnieniem defensywnej formacji zespołu z St. James' Park. Celtic otrzymał za niego 8,5 miliona euro. Holender złożył swój podpis pod trzyletnią umową z klubem Mike'a Ashley'a. Jego tygodniowe zarobki wynoszą od teraz 70 tys. euro. 24-latek nominalnie gra na pozycji środkowego obrońcy, jednak od czasu do czasu występuje również jako defensywny pomocnik. Ułatwia mu to z pewnością dobra umiejętność dryblingu i zdolność oddania celnego i niezwykle silnego strzału z większej odległości. Charakterystyczne są też jego precyzyjne, długie podania, którymi uruchamiał napastników Celtiku.
"Jestem niezmiernie szczęśliwy z tego, że tu trafiłem. Rozmawiałem z Newcastle już od ponad roku, jednak wcześniej transfer nie doszedł do skutku. Teraz jestem lepszym piłkarzem niż przed rokiem i będę w stanie więcej wnieść do tej ekipy. Z aklimatyzacją nie powinienem mieć problemu, gdyż styl ligi szkockiej od angielskiej nie różni się jakoś szczególnie. Mimo iż jest to ogromny skok pod względem umiejętności piłkarzy i ich profesjonalizmu, to mam tu paru rodaków, którzy wesprą mnie już na samym starcie. Pewnie nie każdy fan piłki nożnej ogląda ligę szkocką, więc nie mogę się doczekać, aż pokażę światu, co potrafię." - W ten sposób Virgil van Dijk wyraził się na temat transferu do Newcastle.

Cele (nie)osiągalne

W ostatnim tygodniu kilka niezłych okazji uciekło z rąk Newcastle. Rozmowy były prowadzone na zaawansowanym poziomie, jednak zawsze pojawiała się jakaś osoba trzecia, bardziej atrakcyjna, oferująca więcej. Charlie Austin podpisał kontrakt z West Hamem, Danny Ings z Liverpoolem, Bas Dost dołączył do Borussii, Sidney Sam na zasadzie wolnego transferu zasilił szeregi Galatasaray, zaś Kevin-Prince Boateng wrócił do Milanu. Newcastle już od niepamiętnych czasów nie wygrało żadnego, piłkarskiego przetargu. Na rynku transferowym klub działa ostrożnie. Jednak wszystko ma swoje granice. Kupowanie tylko średnio rozchwytywanych, bądź też nierozchwytywanych wcale piłkarzy nie może pchać klubu naprzód. Newcastle, jako dziewiętnasty najbogatszy klub w Europie powinien w końcu się otrząsnąć z letargu i zacząć intensywnie działać. Jeśli zarząd marzy o europejskich pucharach, to nadeszła najwyższa pora na zmianę nastawienia. Nie można wydawać pieniędzy tylko i wyłącznie zarobionych ze sprzedaży swoich największych gwiazd. Premiership to liga, w której zyski są ogromne z samych praw telewizyjnych. Do tego dochodzą również sponsorzy i wszelkie premie sportowe. Wszystkie te pieniądze zasilają budżet klubowy i powinny zostać rozdysponowane z korzyścią dla klubu. Czy tak to wygląda w przypadku ekipy z St. James' Park? Niestety nie. Prawdopodobnie jedynym marzeniem Ashley'a jest stabilny i regularny wpływ na jego konto.

Spoiler for Hiden:
To trochę się wyklucza.
Nie. "Bramkostrzelny" i "w formie" był w sezonie 14/15. W poprzednich rozgrywkach, kiedy to Remy był nr 1 (13/14), Cisse strzelił tylko 3 gole ;)

Offline Bartekeuro

• Moderator Działu
  • *
Odp: Newcastle United by Razer | #5 Pierwsze wzmocnienia
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 30, 2015, 20:13:03 »
Hitów transferowych obecnie nie ma, ale Newcastle to nie United czy Chelsea gdzie mogą sobie ściągać kogo sobie tylko wymarzą. Tak czy siak ważne aby w nadchodzącym sezonie utrzymać się w lidze, a może pomyśleć o pucharach

Offline Razer

• Trampkarz
  • *
  • Autor wątku
Newcastle United by Razer | #6 Koniec menedżerskiej sagi
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 01, 2015, 00:33:20 »

#6 | Oficjalnie: Nowy menedżer
10 czerwca 2015
Oficjalnie: Laudrup wraca do Anglii

Nareszcie saga dobiegła końca. Ciągnąca się tygodniami telenowela zakończyła się oficjalnym komunikatem umieszczonym na internetowej stronie klubu Newcastle United. Michael Laudrup podpisał dziś pięcioletnią umowę z klubem z St. James' Park. Legendarny piłkarz między innymi Juventusu, Realu Madryt, czy Barcelony pracował już jako menedżer w angielskiej Premier League. Prowadził wówczas Łabędzie ze Swansea. Pierwszy sezon wyszedł mu wręcz wyśmienicie. Duńczyk udoskonalił nieco styl pozostawiony w Walii przez Brendana Rodgersa i dokonując świetnych transferów wygrał turniej Capital One Cup, dzięki czemu awansował do Ligi Europejskiej. Następny rok był jednak dla 51-latka nieco mniej udany. W wyniku kontuzji, które miesiącami trapiły drużynę, Swansea zaliczyło serię dziesięciu meczów wygrywając tylko jeden z nich. Mówi się, że Laudrup "stracił szatnię" i w efekcie próśb piłkarzy został zwolniony. Od tego czasu Duńczyk pracował w Katarze i czekał na drugą szansę. Ta przytrafiła mu się za sprawą oferty z północno-wschodniej Anglii. Mike Ashley doskonale wiedział, co robi zatrudniając Michaela Laudrupa. Anglik obrał sobie cel niemal idealny. Były gwiazdor Primera Division nie ma już na Wyspach nic do stracenia, a bez wątpienia zależy mu na odbudowie swojej reputacji z początku pracy w Premier League. Z tego powodu musiał zaakceptować wysoki rygor panujący w Newcastle, gdyż wiedział, że to może być jego ostatnia szansa na przywrócenie chwały swojemu nazwisku. Jutro odbędzie się pierwsza na St. James' Park konferencja prasowa Duńczyka.

Oficjalnie: Ryan Shawcross w Newcastle

Transferowa karuzela nad rzeką Tyne rozkręciła się na dobre. Po 3 transakcjach ogłoszonych w przeciągu kilku dni, znów na St. James' Park zawitała nowa twarz. Tym razem jest ona nieco bardziej znana angielskim kibicom. Stoke na Newcastle zamienił bowiem Ryan Shawcross. Jest to pierwszy ruch transferowy za kadencji nowego menedżera - Michaela Laudrupa, choć Duńczyk nie miał przy dokonywaniu tej transakcji żadnego udziału. Wychowanek Czerwonych Diabłów rozegrał 276 spotkań w barwach The Potters, w których strzelił aż 19 bramek. W swoim macierzystym klubie - Manchesterze United, środkowy obrońca nie rozegrał ani jednego meczu. Był dwa razy wypożyczany - do Royal Antwerp i właśnie do Stoke, które zdecydowało się wykupić przyszłego reprezentanta Anglii. W dorosłej kadrze Synów Albionu, Shawcross rozegrał tylko jeden mecz, lecz po drodze zaliczył jeszcze dwa występy w reprezentacji U-21. Kapitan drużyny z Britannia Stadium kosztował Sroki aż 14 milionów euro. Shawcross podpisał 4-letni kontrakt, na mocy którego zarabiać będzie 90 tys. euro tygodniowo.

Oficjalnie: Aarons i Kemen z nowymi umowami

Dobrych wieści ciąg dalszy. Klub ogłosił dziś przedłużenie kontraktów z dwoma niezwykle obiecującymi zawodnikami. Rolando Aarons zdążył już zabłysnąć w pierwszym zespole Srok. Pobił nawet historyczny rekord angielskiej piłki. Strzelając gola Crystal Palace, Aarons został pierwszym według kolejności alfabetycznej piłkarzem, który kiedykolwiek wpisał się na listę strzelców w najwyższej klasie rozgrywkowej w Anglii. Olivier Kemen zaś, debiut w dorosłej drużynie z St. James' Park ma jeszcze przed sobą. Pełni za to funkcję kapitana w ekipie rezerw i  w reprezentacji Francji do lat osiemnastu. Kemen podpisał czteroletnią umowę, a Aarons zapracował sobie na kontrakt trwający rok dłużej, niż ten Francuza.
"Dziękuję kibicom za wsparcie w przeciągu całego poprzedniego sezonu. Jesteście wspaniali. To okropne uczucie wrócić po kontuzji i z miejsca złapać następną. Nigdy nie odpłacę się fanom Newcastle w stu procentach, za to, jak mnie traktują, jednak chciałbym móc chociaż spróbować się im odwdzięczyć. Z tego powodu nie mogę doczekać się startu następnego sezonu." - Oto słowa Rolando Aaronsa po przedłużeniu umowy z Newcastle United.
"Mam nadzieję, że nowy trener znajdzie dla mnie miejsce w pierwszym zespole. Myślę, że dojrzałem już wystarczająco, aby nie tylko trenować, ale też grać ze starszymi i lepszymi od siebie. To od nich mogę nauczyć się najwięcej. Jednak jeśli szef powie, że jest jeszcze za wcześnie, to spuszczę głowę i nie poprzestanę ciężkiej pracy zarówno w ośrodku treningowym, jak i poza nim." - Zaś w ten sposób wypowiedział się Olivier Kemen okrzyknięty jednogłośnie przez kibiców "przyszłym kapitanem Newcastle".

Offline Marvauane

• Amator
  • *
Odp: Newcastle United by Razer | #6 Koniec menedżerskiej sagi
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 01, 2015, 12:15:17 »
Czytam zawsze od deski do deski, lecz z komentowaniem nie bardzo jest zawsze czas.  :)
Jednak Laudrup, a nie mój kandydat Garde. Teraz chyba na dobre zakończy się francuska kolonia w Newcastle i może w końcu zostaną poprowadzone poczynania w kierunku sprowadzenia nad Tyne zawodników ze statusem homegrown. Pierwszy już jest, Shawcross.  :)

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer

Odp: Newcastle United by Razer | #6 Koniec menedżerskiej sagi
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 01, 2015, 12:15:17 »