Keats: naciskasz i przytrzymujesz " podanie" na danym gościu i trzymajac przesuwasz strzałkami po boisku. jeśli chodzi ci o zmiane jego pozycji np z CMF na AMF to po staremu " strzał" wciskasz na gotsku.
i so
KKbarca: to był odwieczny problem 15-tki nei wiem jak tutaj, ale kurduple albo mają speeda 90 i niezły start do piłki ( vide Aguero) albo są słabi jako napadziory, bo nie maja siły sie przepchnąc czy też wygrać pozycji. bardzo łatwo odbierało się im piłkę. Dlatego też w 15-stce cieżko się grało barca, i innymi zespołami które miało sporo niskich kurdupli ze słaba fizycznością.
Do tego dochodziło większość przegranych główek i więcej akcji przeciwnika kontrującego cię. Ot taki urok balansu konami.
Dlatego taki Adebayor był np rzeźnikiem jakich mało.
Topek : to musi być coś u ciebie u mnie jest lalka.
====================
Czas na moją ocenę:
Po pierwsze cała gra chodzi płynnie wręcz śmiga, nic mi nie tnie. Zero input laga.
Mam wrażenie że ludzie oczekiwali cudów i rewolucji a tu mamy zwyczajną ewolucję gry...
Tak naprawdę pesa 16 nie wiele łączy z 15 mam wręcz odczucie jakby kod 15 poszedł do kibla i zrobili grę na nowo.
Ale po kolei.
Przedewszystkim grafika znacznie się poprawiła na PC, wszelkie filmiki z YT nie oddaja praktycznie wogóle smaczku i jakość gry, gdy sam ją dorwiesz w ręcę. Byłem naprawdę bardzo sceptycznie nastawiony po wszystkich opiniach i filmikach jakie oglądałem.
W końcu kolory są nasycone, satatystyki w połowce meczu już nie rażą aż tak smutkiem po oczach czy prezentacja składów. Oczywiście daleko jeszcze do prezencji rodem z FIfy ale jest poprawa.
Niestety komentarz w trakcie przedstawiania składów pozostawia dalej wiele do życzenia każde nazwisko czytane jest i ucinane jako osobna kwestia nie ma tej plynnosci i naturalności w komencie. Modele piłkarzy są znacznie poprawione o twarzach już wiedzieliśmy ale same modele także są podszlifowane.
Jest dynamiczna pogoda na pceta u mnie w 70 minucie zaczeło lać i od razu odczułem inne zachowanie przy wypuszczeniach górach piłkarzy gdy piłka dotykała ziemi i zaczynała się toczyć.
Walka ciałem fajnie wygląda, mecz jest bardziej fizyczny teraz,a walka o piłke wygląda o niebo lepiej. Usunełi cholernie wkurzający system z 15-tki iz po zabraniu/ interwencji piłka trafiała ona najczęściej do rywala a w najlepszym wypadku gdzieś poleciała w cholere.
Czytałem że można przebiec boisko od obrony do bramki przeciwnika więc próbowałem i sprawdzałem różnymi sposobami na top playerze.
Alaba nie miał szans sam jedyny przebiec całego boiska z obrony do ataku, na połowie boiska Rakitic schodził do boku i agresywnie atakował alabe a trochę za nim już czaił się Dani alves i asekurował.
Co mnie zadziwiło poprawiła się obrona i to znacznie, stoją ciaśniej, ciężej się przebić, nie ma takich dziur w obronie i tuneli rodem z 15-tki że czołg by się zmieścił.
Barcelona którą grało AI dawało naprawdę radę, mecz skończył się 3-2 ( 15 minutowy) nawet jedną bramkę strzeliłi ze stałego fragmentu gry z 30 metra.
Co mnie miło zaskoczyło barca grała w końcu jak barca i to nie był ping pong tylko mądre rozgrywanie akcji pozycyjnej co radowało moje oczy, czuło się że gram przeciw barcelonie i było to naprawdę miłe.
Mecz rozgrywany w tempie 0 był dla mnie idealny, dynamiczny ale nie przesadzony, nie ma wrażenia że roboty po skrzydłach zasuwają.
Ustawiłem grę na asyste podań 1 z ciekawości jak to wygląda zanim przejdę na manual.
Górnę piłki względem tego samego ustawienia z 15-tki są o wiele trudniejsze do dogrania, piłka już nie lata jak magnes z punktu A do punktu B.
Bramkarze jednak potrzebują podszlifowania powinni więcej ciągnąć a często sa po prostu bezradni.
Strzałom i strzelanym bramkom jak ktoś gdzieś napisał "brak tego czegoś" nie rajcują tak ale to może być moje prywatne być może błedne odczucie. Sam nie jestem w stanie wyjaśnić dalczego tak jest i skąd to się bierze. Po namyśle dochodzę do wniosku że może to być wina bramkarzy którzy sporo wpuszczają.
Wiele osób płakało nad brakiem fauli, ja podczas całej rozgrywki miałem odgwizdanie 3 faule wszystkie w trakcie interwencji i próbach wygarnięcia/ wybicia piłki przeciwnikowi tudzież przerwania akcji przeciwnika.
Odnosze także wrażenie że za łatwo strzela się bramki z wrzutek.
kamera dynamic wide jest naprawdę świetna i zdecydowanie będę jej używać.
Co do animacji widać progres, ale tak naprawdę różnorodności animacji nigdy nie jest za dużo... zawsze za mało i liczę że będzie jeszcze więcej w kolejnych odsłonach.
Ja oceniam grę cholernie pozytywnie, ale tak naprawdę jaka ona jest dowiemy sie po rozegraniu pełnych sezonów z AI + swoje z kumplami 1 vs 1.
Bo smordki wychodza dopiero po rozgraniu sporej ilości meczyków.
Bym zapomniał menu taktyki drużyny próbowali usprawnić ale wyszło im to średnio, jest mało intyicyjny i przejrzysty, naćkali jak najwięcej w małym okienku i efekt nie jest zbyt powalający.