Kupiłem wczoraj kod na STEAM - Pre-Order a więc ze wszystkimi dodatkami w MyClub. Pobrałem gre, zainstalowałem, odpaliłem. Na wejściu zero problemów z połączeniem się np do friends match lobby, gdzie rozegrałem z 10 spotkań. Większa połowa była bez lagów i gra się całkiem przyjemnie. Oczywiście jak każdy PES i ten ma wiele irytujących rzeczy, ale tym razem sam tryb online działa zaskakująco szybko i dobrze.
W MyClub wylosowałem tylko Lahma z UEFA Team of the Year, więc tak sobie. Nie będe i tak raczej grał w ten tryb bo dla mnie jest on nudny i słabo wynagradza poświęcony czas. Wylosowałem czarnej piłki z GP graniczy z cudem a w 2015 potrafiłem nazbierać 20 tys na 20 losowań i miałem same złote. No moim zdaniem tak gra nie powinna wyglądać. Mogę zrozumieć, że chcą żeby kupować coinsy za kase, ale ja już kupiłem gre i chce się też dobrze bawić a nie wykonywać jakieś syzyfowe prace.
Wracając jeszcze do online. Problemy z połączeniem często są jednak winą użytkownika. Mój eset nawet przy odpowiednich wykluczeniach dalej coś blokuje w PESie i na czas gry wyłączam po prostu firewall. Polecam każdemu zacząć diagnoze od oprogramowania antywirusowego.