Lipiec rozpoczął się od głośnego transferu Zlatana Ibrahimovicia z Paris Saint-Germain do Manchesteru United. Szwed to jednak nie jedyne wzmocnienie Czerwonych Diabłów tego dnia.Na Old Trafford prócz Zlatana Ibrahimovicia zagości także Eric Bailly, były już piłkarz hiszpańskiego Villarreal. Za stopera z Wybrzeża Kości Słoniowej działacze z Manchesteru zapłacili prawie 40 milionów €. Jednak to transfer Zlatana był najgłośniejszy dzisiejszego dnia. Były snajper m.in. Juventusu czy Barcelony nigdy wcześniej nie grał w Premier League - teraz będzie miał ku temu okazję i doda do swojej jakże długiej i bogatej kariery kolejną niezwykle silną ligę. W dorobku zabraknie mu już tylko występów w Bundeslidze, lecz kto wie, czy United nie będzie ostatnim przystankiem Szweda w jego karierze przed powrotem do kraju. Piłkarz już dawno temu zapowiedział, że karierę chce zakończyć tam, gdzie ją zaczął.
Na Old Trafford kwestię transferów ciągle są dalej głośno poruszane - bez przerwy mówi się o przeprowadzce Pogby, jednak ta przygoda wydaje się być dalej zakończenia, niż bliżej. Na dniach Manchester powinien opuścić także Victor Valdes.
Po Zlatanie Ibrahimoviciu kolejnym wzmocnieniem Czerwonych Diabłów został Henrikh Mkhitaryan. United zapłaciło Borussii 40 milionów €!O transferze Ormianina na Old Trafford mówiło się już od kilku dni i dzisiaj wszystko zostało dopięte na ostatni guzik. Działacze z Dortmundu wzbogacili się na tym transferze o 40 milionów €, co jest bardzo pokaźną sumą pieniędzy.
Mkhitaryan będzie występował w nowym klubie z numerem 22 na koszulce. Pierwszą okazję do ukazania swoich boiskowych możliwości będzie miał 17 lipca w Stanach Zjednoczonych. To tam właśnie Manchester rozpocznie swoje tournee podczas turnieju towarzyskiego.
Kadra została zebrana! Jose Mourinho zabierze do Stanów 27 zawodników i jak sam podkreślił, będzie chciał dać szansę na grę każdemu z nich. Oto pełna lista piłkarzy: Bramka: De Gea, Romero, Johnstone
Obrona: Blind, Tuanzebe, Poole, McNair, Blackett, Jones, Riley, Borthwick-Jackson, Shaw
Pomoc: Carrick, Fosu-Mensah, Mkhitaryan, Lingard, Mata, Herrera, Goss, Rothwell, Depay, Januzaj, Young, Pereira
Atak: Ibrahimović, Wilson, Keane
Tacy piłkarze jak Rooney, Smalling, Darmian, Martial, Fellaini, Schweinsteiger, Schneiderlin oraz Rashford dostali więcej wolnego ze względu na niedawno zakończoną ich przygodę z EURO 2016. Poza tym w kadrze zabraknie jeszcze dwóch zawodników, którzy reprezentują barwy swoich krajów na Copa America - Valencia oraz Rojo.
Reprezentacja Brazylii z Neymarem na czele zdobyła puchar Copa America 2016 w Stanach Zjednoczonych.Brazylijczykom noga podwinęła się tylko raz - w drugim meczu fazy grupowej przeciwko Jamajce. Canarinhos przegrali 0:1, jednak później było już tylko lepiej. Seryjne zwycięstwa, by w samym finale spotkać się z obrońcą tytułu sprzed roku - Chile. Tam po bramkach Neymara i Jonasa (dla Brazylii) oraz Vargasa (dla Chile) ekipa Brazylii wygrała 2:1. Brązowy medal przypadł ekipie Kolumbii, która pokonała w meczu o trzecie miejsce Urugwaj, 2:1.
Królem strzelców i zarazem najlepszym zawodnikiem turniej został Neymar. Zdobył on aż 7 goli, a także zaliczył trzy asysty w przeciągu całego pucharu.
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE |
REJESTRACJA lub
LOGOWANIEDla Manchesteru United turniej towarzyski w Stanach zakończył się na etapie fazy grupowej. Czerwone Diabły zdobyły w trzech meczach cztery punkty, ale było to zbyt mało, by myśleć o awansie.Wpierw porażka - dość niespodziewana - z Atletico Tucuman. Następnie wyszarpnięty remis z Paris Saint-Germain, by na koniec wygrać z Bayernem, jak się później okazało - z późniejszym triumfatorem tego pucharu. Mimo iż w grupie zdobyliśmy identyczną ilość punktów co mistrzowie Niemiec, to nie bezpośredni pojedynek zadecydował o tym kto znajdzie się w półfinale, a ogólna różnica bramek.
Na turnieju zawiódł nie tylko Manchester, ale także PSG czy chociażby Borussia, która pozwoliła wyprzedzić się w grupie Seattle.
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE |
REJESTRACJA lub
LOGOWANIEPierwsze spotkanie w karierze i porażka. Czy to dobrze wróży temu tematowi ? Cóż, w spotkanie przeważałem i to bardzo - słupek Ibrahimovicia, poprzeczka Wilsona, świetne parady bramkarza rywala. Mam deja vu - trzeba nauczyć się wykorzystywać sytuacje...
Nie odstawałem w żaden sposób od paryżan. Mecz był wyrównany, ale to ja miałem lepsze okazję, by zwyciężyć. Szkoda, że nie udało mi się ustrzelić coś Zlatanem, no ale trudno. Sytuacja w tej grupie jest skomplikowana. Na razie mam ostatnie miejsce i muszę wygrać kolejny mecz by zagrać w półfinale...
Bayern postawił niesamowity opór. Co prawda pierwsz 70-75 minut było wyrównane - akcja za akcję. Ale po stracie gola rzucili się na mnie jak lew na gazelę - kilka zmarnowanych setek. Niestety wygrana nic mi nie dała - mam tyle samo punktów co Bayern, jednak w tym turnieju liczy się lepsza różnica goli ogólna, a w tej statystyce byłem gorszy od Bawarczyków... Szkoda.
Nazwisk jest kilka - między innymi Mata, Darmian czy Smalling. Jednak Mourinho do tej pory nie zdradził wobec kogo tak na prawdę nie ma planów tu, na Old Trafford.Najbliższy odejścia wydaje się być Mata, Schweinsteiger, Januzaj, jednakże jak dotąd nie wydano żadnego komunikatu, co do przyszłości piłkarzy. Nawet oni sami nie wypowiedzieli się w tym temacie. Wiadomo natomiast jakie oferty dotychczas otrzymywali piłkarze United w tym okienku transferowym. Najpierw przybyła oferta z
Torino, które wyraziło chęć wykupu Fellainiego za 8,5 miliona €. Transfer ten dalej jest rzekomo omawiany, ale nikt zapewne nie będzie starał się zgadnąć jak potoczą się losy belgijskiego piłkarza. Ponadto napływały oferty z Hiszpanii, Niemiec czy Anglii. Głównymi bohaterami tych plotek byli Mata (Swansea, 22,5 miliona €), Smalling (Sevilla, 25 milionów €) czy też Darmian (Bayer 04, szczegóły nieznane, choć mówi się o 20 milionach €).
Dotychczas Old Trafford opuścili Valdes i Powell. Najprawdopodobniej lista ta do końca sierpnia się zwiększy.
Najprawdopodobniej działacze z United nie spoczęli na laurach i mają w planach wydać w tym okienku transferowym kolejne miliony, na kolejnych piłkarzy. Tutaj jednak stawiane jest pytanie - którą pozycję potrzeba naprawdę wzmocnić przed rozpoczynającym się sezonem?BRAMKA: De Gea (3 lata kontraktu), Romero (2 lata kontraktu), Johnstone (rok kontraktu)Tu sprawa wydaje się być jasna. David de Gea pozostanie bramkarzem numer jeden, a pozostała dwójka wydaje się być solidnym materiałem na mecze pucharowe lub ewentualną wyrękę w meczu ligowym.
ŚRODEK OBRONY: Poole (5 lat kontraktu), Blackett (rok kontraktu), Bailly (4 lata kontraktu), McNair (rok kontraktu), Smalling (3 lata kontraktu), Tuanzebe (rok kontraktu), Blind (2 lata kontraktu), Jones (3 lata kontraktu)Na środek obrony mamy aż ośmiu graczy. Na pewno podstawowym stoperem będzie Smalling. Jednakże nie jest wiadome kto będzie mu towarzyszył obok. Mourinho jest rzekomo zafascynowany umiejętnościami i formą Baill'ego. Na ławce Jones oraz Blind, a także dobrze spisująca się młodzież.
PRAWA OBRONA: Darmian (3 lata kontraktu), Valencia (rok kontraktu), Varela (2 lata kontraktu)Prawdziwy problem zaczyna się na prawej stronie obrony - będący na wypożyczeniu Varela wróci na Old Trafford w przyszłym sezonie. Valencia nie jest typowym obrońcą, ale z przymusu może na tej pozycji występować. Pewniakiem w składzie jest jednak Włoch. Tutaj Jose i reszta sztabu może, a wręcz powinna szukać wzmocnień jeszcze w tym okienku.
LEWA OBRONA: Rojo (3 lata kontraktu), Borthwick Jackson (rok kontraktu), Riley (2 lata kontraktu), Shaw (2 lata kontraktu)Rojo jest świetną alternatywą na środek obrony, choć w składzie Mourinho bez wątpienia będzie walczył o miejsce w podstawowej jedenastce z Lukiem Shaw. W tym pojedynku górą wydaje się być Anglik. Po turnieju towarzyskim w Stanach wiele mówi się o dziewiętnastoletnim Cameronie Borthwicku Jacksonie, który wywarł na Mourinho ogromne wrażenie.
ŚRODEK POMOCY: Schweinsteiger (2 lata kontraktu), Fellaini (2 lata kontraktu), Herrera (2 lata kontraktu), Goss (4 lata kontraktu), Rothwell (4 lata kontraktu), Fosu Mensah (2 lata kontraktu), Schneiderlin (3 lata kontraktu), Carrick (rok kontraktu), Pereira (2 lata kontraktu), Wydaje się, że z defensywnym pomocnikiem problemów mieć nie powinniśmy - robiący dobre wrażenie Carrick, solidny Schweinsteiger oraz Fellaini, który może grać i z tyłu, a także na środku murawy. W zanadrzu jest naprawdę wielu graczy i trudno typować to, co w głowie ma tylko szkoleniowiec. Nam wydaje się, że rolę defensywnego pomocnika obierze Carrick bądź Fellaini.
LEWA POMOC: Young (2 lata kontraktu), Depay (3 lata kontraktu), Januzaj (4 lata kontraktu), Martial (3 lata kontraktu)Lewe skrzydło dzierżyć będzie zapewne Martial na zmianę z Depayem, więc tutaj pozycja jest silnie obstawiona, a przecież w zanadrzu jest jeszcze Young czy Januzaj, którego przyszłości na Old Trafford pewni być nie możemy.
PRAWA POMOC: Mata (2 lata kontraktu), Lingard (2 lata kontraktu), Mkhitaryan (4 lata kontraktu)Najprawdopodobniej pierwsze skrzypce na prawej flance grać będzie Lingard. Wiemy, że Mata nie jest ulubieńcem portugalskiego szkoleniowca, a Mkhitaryan jest dobrym materiałem na ofensywnego pomocnika grającego tuż za plecami napastnika. Czyżby to właśnie ta pozycja potrzebowała wzmocnień?
ATAK: Wilson (3 lata kontraktu), Keane (3 lata kontraktu), Rashford (2 lata kontraktu), Rooney (3 lata kontraktu), Ibrahimović (rok kontraktu).Niewykluczone, że Jose Mourinho będzie grał tylko jednym napastnikiem, który będzie Ibrahimović. Rooney jest jego alternatywą, ale wszystko wskazuje na to, że większość sezonu spędzi za plecami Szweda. Jest jeszcze utalentowany Rashford, a także będący w gazie Wilson - w końcu tylko on strzelał bramki dla Manchesteru podczas tournee.
Wydaje się, że potrzeba wzmocnień na całą prawą stronę w szeregach Diabłów - i na obronę, a także skrzydło. Kto mógłby być potencjalnym wzmocnieniem? Pokusiliśmy się na odrobinę spekulacji.
PRAWI OBROŃCY:Seamus Coleman, (Everton), 27 lat, 15 milionów €
Serge Aurier, (PSG), 23 lata, 19 milionów €
Fabinho, (Monaco), 22 lata, 10,5 milionów €
Nelson Semedo, (Benfica), 22 lata, 4,7 miliona €
Bruno Peres, (Torino), 26 lat, 14 milionów €
PRAWI POMOCNICY:Riyad Mahrez, (Leicester), 25 lat, 21 milionów €
James Rodriguez, (Real Madryt), 61 milionów €
REJESTRACJA lub
LOGOWANIE
REJESTRACJA lub
LOGOWANIEManchester United pod wodzą Jose Mourinho przegrał walkę z Leicester City o Tarczę Wspólnoty.Dla portugalskiego szkoleniowca była to idealna okazja, by wmaszerować do szatni Diabłów z przytupem. Niestety plan na dzisiejszy mecz nie wypalił, przez co Lisy zgarnęły pierwsze trofeum w tym sezonie, a Manchester na taką okazję będzie musiał poczekać jeszcze kilka miesięcy.
Wielkie nadzieje pokładano w powrót wielkich gwiazd drużyny - Martiala, Rooneya czy Smallinga - niestety, nikt z tej trójki nie zagrał tak, by wpłynąć na wynik spotkania.
Początek taki będzie, niestety... Dawno w fifkę nie grałem na legendarnym poziomie, a ten pokazał, że wystarczy wykorzystywać nadarzające się sytuację. Atakowałem częściej, ale z mizernym skutkiem. Mahrez (mam go na oku) boił niezłą siekę po prawej stronie...
Spoiler for Hiden:
Wiem, przerażająco długa wstawka. Ale spokojnie - następne będą zapewne krótsze, znacznie. Tutaj chciałem zmieścić wszystko, co ważne. Wyniki będę przedstawiał także w starym dla mnie stylu, czyli nie będę opisywał każdego meczu z osobna, po prostu dodam coś od siebie pod meczem i tyle. Tarcza Wspólnoty była wyjątkiem.
Odpowiem Wam ogólnikowo, więc bez urazy
- skrótów nie będę niestety wrzucał. Pochłonęłoby to zbyt dużo czasu i pracy, a nie chcę poświęcać temu tematowi 4 godzin dziennie, bo bym się zajechał.
- kariera EURO 2016 została wstrzymana ze względów technicznych. Miałem problemy z fazą pucharową i zacząłem w CM16 naprawiać to na własną rękę - jak się okazało, plik zapisu został uszkodzony przez moje zabawy.
- James nie jest żadną sugestią. Fakt, od początku miałem zamiar go ściągnąć na OT, o czym nawet napisałem w którymś z newsów, ale to w sumie Wy zdecydujecie, co robić. U mnie McNair zostaje, no chyba, że zdecyduje się go sprzedać.