#ZASKAKUJĄCY KIERUNEK ALEXA OXLADE-CHAMBERLAINAOficjalnie Alex Oxlade-Chamberlain odchodzi od Arsenalu, lecz chyba o takim klubie to on nie marzył.Oxlade-Chamberlain po wielu kłótniach z trenerem odchodzi od Kanonierów, zawodnik postanowił odejść od Leicester! Wybór tego zawodnika zaskakuje, ponieważ jeszcze przed okienkiem interesował się nim Liverpool oraz Bayern, natomiast z nieoficjalnego źródła wiadomo, że jedyną ofertą za tego zawodnika była oferta od Leicester. Za tak dobrego, pracowitego zawodnika Lisy zapłacić musiały 27.300.000€, patrząc na tegoroczne transfery nie wydaje się aby to była jakaś fortuna jak za takiego zawodnika.
#WYWIAD Z WENGEREM PRZED LIGĄ Nick Collins: Arsenal jako jeden z nielicznych klubów nie pojechał na turniej przedsezonowy, powie nam coś trener o tym?Arsene Wenger: Tak, zrezygnowanie z przedsozonowego turnieju to była moja osobista decyzja. Nie oszukujmy się, aktualnie te turnieje to tylko pieniądze, my ich aktualnie nie potrzebujemy. Postanowiłem, że wraz z całą kadrą Arsenalu pozostaniemy w Londynie i skupimy się na treningach, w drużynie podziało się wiele, parę osób przyszło pare odeszło, gdybyśmy polecieli na turniej wiele z tych zawodników mogło już dawno zostać kupionych.
Nick Collins: Jest to pierwszy sezon kiedy prowadzi Pan klub i nie gra w Lidze Mistrzów, czy ma Pan jakiś specjalny plan na ten sezon?Arsene Wenger: Oczywiście jest to dla mnie wielki cios, nigdy jeszcze nie wprowadziłem Arsenalu jedynie do Ligi Europy, moim celem na ten sezon jest top3 lub wygranie Ligi Europy, jeżeli tych celów w tym sezonie nie spełnię najprawdopodobniej zwolnię miejsce na stołku trenera.
Nick Collins: Mhm, to była dośc zaskakująca odpowiedź. Alex Oxlade-Chamberlain otwarcie powiedział, że chce grać w Lidze Mistrzów i zażądał sprzedania go, tymczasem wylądował w Leicester, może nam coś Pan powiedzieć na ten temat?Arsene Wenger: Tak, to prawda Alex powiedział mi w prost, że nie ma zamiaru grać w Arsenalu jeżeli nie gramy w Lidze Mistrzów. Jakoś nie miałem ochoty się z nim zbytnio kłócić, nawet przed złożeniem "Transfer Requestu" powiedziałem zarządowi klubu, że mam zamiar go sprzedać. Powiedziałem Alexowi, że jak nie odejdzie to nie widzę dla niego miesjca, szczególnie, że już w jego miejsce do Londynu leciał Shaqiri. Mijały dni a ofert brakowało, Oxlade bał się, że ta oferta z Leicester może być tą jedyną więc zrobił dwa kroki w tył i przeszedł do Leicester, brzmi niby śmiesznie, z Arsenalu do Leicester, ale większość piłkarzy wolałoby pójść do gorszego klubu niż siedzieć na ławce przez cały sezon.
Nick Collins: W tegorocznej edycji Ligi Europy także udział bierze AC Milan, który jest faworytem do wygrania trofeum, po tym jak wydali setki milionów na transfery, czy wierzy Pan, że Arsenal jest w stanie nawiązać z nimi walkę?Arsene Wenger: Oczywiście, że jesteśmy w stanie powalczyć, w podstawowej jedenastce Arsenalu zmieniło się tylko 3 graczy, natomiast w Milanie zmieniła się prawie cała podstawowa jedenastka i nie są tak zgrani jak my. Mogę jedynie powiedzieć, że tanio skóry nie sprzedamy!
Nick Collins: Przed sezonem wiele się mówiło, że Alexis Sanchez nie przedłuży kontraktu i odejdzie do Manchesteru City, jest Pan w stanie nam coś więcej powiedzieć?Arsene Wenger: Mogę powiedzieć, że rozmawiałem z Alexisem przed sezonem i powiedziałem mu, że w tym sezonie będziemy walczyć o te najwyższe cele, natomiast ten powiedział, że jak odejdzie to na pewno nie do Manchesteru City. Mogę jeszcze jedynie dodać, że negocjacje w sprawie jego kontraktu zaczną się za niedługo.
#INAUGURACJA SEZONU PREMIER LEAGUEArsenal spokojnie wygrywa 2:0 z Leicester.Od razu po pierwszym gwizdku sędziego Arsenal chciał pokazać się jako ta lepsza drużyna, oczywiste było to, że Leicester postawiło w tym meczu na obronę. Pierwszą groźną okazję stworzył Arsenal w minucie 30, gdzie nowy nabytek, Xherdan Shaqiri zszedł z prawego skrzydła i uderzył prosto w poprzeczkę. zaledwie 13 minut potem sprzed pola karnego pięknym uderzeniem umieścił piłkę w bramce Cazorla, który w tym meczu wystąpił w podstawowej jedenastce zamiast Ozila. Zaraz po rozpoczęciu drugiej połowy Arsenal ruszył za ciosem i po pięknym podaniu Cazorli w minucie 56 piłkę do bramki wbił Kevin Strootman, nowy nabytek Arsenalu Londyn. 15 minut potem rzut karny wymusił Lacazette niestety Alexis Sanchez nie trafił nawet w światło bramki.
Arsenal 2:0 Leicester
43' Cazorla, 56' Strootman - Brak bramek
Motm: Cazorla
Skład Arsenalu na mecz:
Sanchez
(LW) - Lacazette
(ST) - Shaqiri
(RW) Cazorla
(CAM)Strootman (CM) - Xhaka (
CM) Monreal
(LB) - Mustafi
(CB) - Kościelny