Dział Ogólny > Kariery

UEFA Euro 2020 by Bambaryla

<< < (7/9) > >>

Bambaryla:
21#

Grupa A była powszechnie uznawana za grupę śmierci, lecz obie drużyny, które z niej awansowały, poległy w ćwierćfinale. Czesi wyrastają na czarnego konia turnieju, drużyna, którą niewiele dzieliło od odpadnięcia w fazie play-off przed turniejem, jest w półfinale Mistrzostw Europy. Włosi natomiast wyeliminowali Belgów, którzy byli uważani za jednych z faworytów tego Euro. Trzeba przyznać, że Czerwone Diabły tylko w spotkaniu z Serbią pokazały pełnię klasy, w pozostałych meczach byli cieniem samych siebie. Wszystkich zaskoczyła Norwegia, która pokazała niesamowitą determinację w meczu z Portugalią, doprowadzając do wyrównania aż trzykrotnie. Wydaje się, że drużynie ze Skandynawii zabrakło siły w dogrywce, ale i tak trzeba ich wyróżnić za napsucie krwi obrońcom tytułu. W ostatnim ćwierćfinale Francja skromnie, ale zasłużenie pokonała Danię, która również pokazała się na turnieju z dobrej strony.

Spoiler for Ćwierćfinały i drabinka:

Jeśli chodzi o klasyfikacje, Cristiano Ronaldo dołożył w meczu z Norwegią dwie bramki, dzięki czemu to on teraz jest najlepszym strzelcem z pięcioma golami. W tabeli asyst prowadzi Gini Wijnaldum. Holender co prawda pożegnał się już z turniejem, ale w spotkaniu z Czechami był dwukrotnie ostatnim podającym przy bramkach swojej ekipy. Drugą nagrodę MOTM zdobył Bruno Fernandes, a Gianluigi Donnarumma dołożył trzecie czyste konto, tylko Embolo ze Szwajcarii zdołał pokonać golkipera Italii na Euro 2020.

Bartekeuro:
Stary system euro sprawia, że do konca pozostały tylko 3 mecze. Czesi przed życiową szanszą

Bambaryla:
22#

Przed nami półfinały, zostały tylko trzy mecze do wyłonienia zwycięzcy Mistrzostw Europy 2020 w piłce nożnej.

W pierwszym starciu spotkają się drużyny Czech i Portugalii. Obie te ekipy grały ze sobą w eliminacjach, wtedy górą była ekipa z półwyspu Iberyjskiego. Historia tych drużyn jest bardzo bogata, a i na Euro te drużyny grały już ze sobą kilkukrotnie, po raz ostatni na ME 2012, wtedy Portugalia pokonała rywali w grze o półfinał rozgrywek. Czesi z pewnością będą chcieli nawiązać do ćwierćfinału euro 96, kiedy to nasi sąsiedzi pokonali Portugalię 1-0 w drodze do finału. Faworytem tego spotkania będzie Portugalia, ale Czechy potrafiły już zwyciężyć z Niemcami i wyeliminować Holandię, więc na pewno nie można ich skreślać.

Drugi mecz półfinałowy to prawdziwy klasyk europejskiej piłki. Włochy kontra Francja, Italia kontra Trójkolorowi. Historia starć tych zespołów jest bardzo bogata i aż dwukrotnie te dwie ekipy stanęły naprzeciwko siebie w finałach wielkich imprez. Najpierw na euro 2000 Francuzi po dogrywce pokonali Włochów 2-1, a na mundialu w 2006 roku Ci drudzy wzięli rewanż na swoich rywalach. Ostatni mecz między tymi drużynami na wielkiej arenie miał miejsce podczas euro 2008. Włosi pokonali wówczas Francję 2-0, zapewniając sobie wyjście z grupy. Wydaje się, że lekkim faworytem tego starcia będzie Francja, spoglądając na indywidualne postacie, ale Włosi są bardzo dobrze zorganizowani, a w obronie niemalże perfekcyjni. Szykuje się prawdziwa piłkarska uczta.

Rasivo:
Ładnie, schludnie i czytelnie. To robi różnicę :) Poszedłeś jak burza z tym EURO. :)

PS. Właśnie sobie uzmysłowiłem, że w FIFĘ gra mi się lepiej, lepszy feeling gry, ale za cholerę nie mogę jej oglądać :D W tym aspekcie przeważa zdecydowanie PES.

Bambaryla:
Spoiler for Hiden: REJESTRACJA lub LOGOWANIEŁadnie, schludnie i czytelnie. To robi różnicę :) Poszedłeś jak burza z tym EURO. :)

PS. Właśnie sobie uzmysłowiłem, że w FIFĘ gra mi się lepiej, lepszy feeling gry, ale za cholerę nie mogę jej oglądać :D W tym aspekcie przeważa zdecydowanie PES.

--- Koniec cytatu ---

Na mnie obie te gry większego wrażenia nie robią, od paru lat są to odgrzewane kotlety z drobnymi zmianami. Jakieś pół roku temu pochłonąłem się w PES 5 i muszę przyznać, że było sporo aspektów, dzięki którym przyjemniej grało mi się w starszą odsłonę.
23#

MOTM: Rui Patricio

W półfinale numer jeden Portugalia pokonuje Czechy 2-1. Nasi sąsiedzi mogą być dumni ze swojej postawy w całym turnieju, również i w tym meczu postawili swoim rywalom trudne warunki. Początek starcia należał do Czechów, lecz dobrze w bramce spisywał się Patricio. Pierwsza groźna akcja Portugalii przyniosła od razu gola Ronaldo. Ta bramka zachwiała równowagę Czechów, a Portugalia umiejętnie to wykorzystała dobijając przeciwników przed przerwą. W drugiej odsłonie Schick strzelił gola na 2-1 i Czesi szukali swoich szans na wyrównanie, lecz bezskutecznie. W 88 minucie piłkę meczową na nodze miał Schick, ale fantastyczną interwencję zaliczył Patricio, który został wybrany zawodnikiem spotkania.
REJESTRACJA lub LOGOWANIE

REJESTRACJA lub LOGOWANIE

Spoiler for Półfinały:

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej