Twoja Liga "Pro Evolution Soccer" na pesleague.pl > Dyskusje Ligowe
Napisz recenzje pes2009... wygrywaj nagrody
Pablo1919:
Małe pytanko: recenzje wysłać jako plik w załączniku czy skopiować całość w treść e-maila?
maciek_pl:
daj mi na email może ze screnami :)
maciek_pl:
REJESTRACJA lub LOGOWANIEMałe pytanko: recenzje wysłać jako plik w załączniku czy skopiować całość w treść e-maila?
--- Koniec cytatu ---
jako załacznik
cubal:
nie wiem czy tylko mi ale moze tylko i wyłacznie mi ,poprawiłą sie znacznie grywalność online :O
Jestem powiem szczerze strasznie miło zaskoczony ,fakt faktem ze nie jest to taka rozgrywka jak w offline ale jest juz mozliwosc zagrania składnych akcji ....
Czy to tylko moje skromne złudznie ?
Pablo1919:
PES 2009- najlepszy symulator piłki nożnej w historii gier.
Firma KONAMI, wydawca gry postarała się o wiele bardziej niż przed rokiem, i wydała nam całką niezłą kopankę.
Już na pierwszym miejscu w opcjach Top Menu widnieje ikona CHAMPIONS LEAGUE, czyli Liga Mistrzów, najpopularniejsze piłkarskie rozgrywki klubowe na świecie. W tym trybie będziemy mogli stoczyć boje dowolnie wybraną drużyną z najlepszymi zespołami starego kontynentu w walce o tytuł najlepszej drużyny Europy. KONAMI udało się zdobyć na nią licencje i tryb ten będzie gościć w PESie przez 4 lata, co na pewno podniesie prestiż gry bo jak wiemy japońska firma rzadko zdobywa jakiekolwiek licencje.
Kolejną wartą uwagi rzeczą jest inny nowy tryb, mianowicie BECOME A LEGEND (Zostań Legendą). KONAMI wzięło przykład ze swojego największego rywala: EA Sports, którego przodowym produktem jest FIFA i stworzyło własny odpowiednik trybu Be a Pro umieszczonego w FIFA 08, mianowicie Become a Legend. Japońska firma postanowiła nieco go udoskonalić. W tymże trybie mamy za zadanie stworzyć własnego zawodnika, którym rozpoczynamy naszą karierę piłkarską w jakimś mało znaczącym klubie. Do wyboru mamy dwie pozycje na których będziemy grać: atak lub pomoc. Po udanym pierwszym meczu na który oglądali łowcy talentów z różnych klubów otrzymujemy 3 oferty na grę w ich zespołach, wybieramy zespól do którego zechcielibyśmy trafić i podpisujemy z nim kontrakt. Z początku nie jest łatwo. Musimy zagrać wiele meczów treningowych zanim trener zdecyduje się nas posadzić chociażby na ławkę rezerwowych, jednak gdy już na nią usiądziemy to na pewno w końcówce spotkania wbiegniemy na murawę aby pokazać na co nas stać. Jeżeli we wszystkich danych nam szansach zagramy słabo drużyna może nas sprzedaż do słabszego klubu, jednak gdy będziemy grać jak prawdziwa gwiazda to nie będziemy mogli opędzić się od ofert innych klubów. Czy podpiszemy kontrakt z którymś z nich, będzie to zależeć tylko i wyłącznie od nas. Karierę zaczynamy w wieku 17 lat i możemy zdecydować się przejść na emeryturę mając 27 lat, jednak gdy będziemy w już w sędziwym wieku 35 lat, nie będziemy mieli wyboru i przejście na emerytkę będzie nieuniknione.
Innym, moim zdaniem najciekawszym w Pro Evolution Soccer 2009 trybie jest LEGENDS. W tej opcji możemy grać przez sieć zawodnikiem stworzonym wcześniej w Become a Legend z innymi graczami, razem maksymalnie bawić się mogą 4 osoby. Wszyscy gramy w fikcyjnej drużynie PES United i wybieramy sobie przeciwnika, z którym my i nasi kumple powalczą. Za udane podania, strzały i zdobyte bramki otrzymujemy punkty doświadczenia. To naprawdę bardzo interesujący tryb sieciowy, który starczy na wiele, wiele godzin zabawy wraz z innymi graczami.
MASTER LEAGUE- ten tryb zagościł już w poprzedniej części PESa. W tym najbardziej wymagającym i pasjonującym trybie jednoosobowym PES 2009 wcielamy się w menadżera wybranej przez siebie drużyny, którą trenujemy, gramy i prowadzimy do zwycięstw ligowych i pucharowych. Możemy tu również sprzedawać i kupować zawodników do swojego teamu. I tutaj wprowadzona została nowość, mianowicie zawodnicy mają teraz parametr lojalności wobec swojego klubu. Przestawiony jest on za pomocą ikony w kształcie serca.
Jeżeli zawodnik będzie grał w wielu spotkaniach parametr ten będzie się zwiększać i trudniej będzie kupić takiego zawodnika od swojej drużyny, jeżeli jednak taki zawodnik będzie siedział ciągle na ławce to podpisanie z nim kontraktu nie będzie zbyt wygórowanym problemem.
NETWORK- jak wszyscy pamiętają w zeszłym roku gra sieciowa okazała się największym minusem gry, w tym roku jest jednak zdecydowanie lepiej. Przede wszystkim dużym plusem jest możliwość wyboru serwera na którym będziemy grać. To rozwiązanie spowodowało że tryb online jest nieco płynniejszy i serwery nie są już tak obciążone, ponieważ chyba nikt nie wejdzie na serwer na którym jest już 90/100 osób tylko wybierze ten 50/100 osób. Bardzo ciekawy jest również system komunikacji między graczami; możemy prowadzić rozmowę z danym graczem, danym pokojem graczy lub nawet z całym serwerem. To kolejny duży plus gry sieciowej. Na pewno w tym roku network tez nie jest też fantastyczny, ale jest lepiej niż było, cieszmy się więc z tego co mamy.
Różnice między PES 2009 a PES 2008:
PES 2009 jest o niebo lepszy od swojego poprzednika PES 2008. Już od pierwszego rozegranego meczu możemy dostrzec różnice między obiema częściami. W oczy od razu rzuca się gameplay. Realizm rozgrywki został bardzo dobrze usprawniony. W nowym PESie bardzo trudno jest dojść do sytuacji strzeleckich, nasi piłkarze ciągle kryci są przez rywali, którzy ciągle biegają, a nie stoją już bezmyślnie w miejscu jak to miało miejsce w wersji z numerkiem 2008. Strzały też są o wiele bardziej realistyczne, nie są już tak celne jak w PES 2008 gdzie każdy strzał lądował w bramce. Zainstalowano także nowy system trików, które wykonujemy za pomocą lewej gałki analogowej, a nie jak do tej pory za pomocą prawej. Muszę przyznać, że jest to bardzo ciekawe rozwiązanie. Ponadto dodane nowe tryby i licencja Champions League zwiększają prestiż gry. PES 2009 jest więc o wiele lepszy od poprzednika ale czy ma szansę konkurować z niezapomnianym PES 6? Postanowiłem przedstawić wam opinie kilku graczy PES 2009:
- jt26cfcrox (forumowicz pesleague.pl): „Offline - Dla Mnie Bomba! Niedociągnięcia w transferach, licencjach, i może trochę przesadzeni niektórzy zawodnicy (czyt. Eto'O, Messi, Cristiano). Ale poza tym gameplay super! Grafika Super! Opłacało się kupywać.
Online - W ten tryb gram bardzo rzadko, wolę popykać w Become a Legend. Zagrałem tu póki co 2 mecze. Hmmm, nie jest tak źle jak w części 2008, ale do 6 tez dużo brakuje...”
-erokryptonim (forumowicz pesleague.pl): „MASAKRAAA!! przekozak gierka grafika polepszona, inny troszkę gameplay ale zajefajny, pamiętam jak ciężko się grało w 2008 po pesie6, ten będzie jeszcze lepszy niż pozostałe no i świetnie zrobione nowe tryby gry zabawa nawet we 4 w jednym teamie:) mistrzostwo!”
- Joe Cole (piłkarz Chelsea FC): „W nowego PESa miałem okazje zagrać 4 mecze. W żadnym nie padł kosmiczny wynik - największy jaki miałem to 3:1 - co oczywiście bardzo mi się spodobało. Obrona ma przewagę nad atakiem, co oznacza, że trzeba będzie się napocić żeby strzelić bramkę. W tej grze nie widziałem przypadku wszystko co robisz zależy tylko od Ciebie. Zupełnie inaczej, niż poprzednio, gdzie konsola potrafiła krzyżować nasze zamiary.
Taka jest moja opinia po tych 4 rozegranych meczach. Grę ogólnie trzeba ocenić na plus w stosunku do PES 2008. Gdy pogram trochę więcej będę mógł się szerzej wypowiedzieć o tym tytule”.
- Mongoose (forumowicz pesleague.pl): „Gra jest dobra, to co najważniejsze czyli gameplay jest w końcu bardziej wymagający. Trudniej strzela się bramki, obrona w końcu broni no i trzeba więcej kombinować. Zawalili natomiast licencje ale to w przeciwieństwie do gameplay można łatwo naprawić fanowskim patchem.”.
- Puskhin (forumowicz ISSOnline.pl): „Zycie jest piękne. Dzisiaj właśnie przyszła paczuszka a w niej umilacz czasu. Pierwsze wrażenia były same pozytywne. Na duży plus zasługują efekty wizualne np. gdy pada deszcz słychać uderzenie pioruna a piłka tocząca się po murawie dostaje rotacji. Dziwi mnie brak licencji na wszystkie zespoły ligi mistrzów ale cóż przeżyje, zawsze zostaje edytor. Ogólnie podsumowując ten PESik jest o klasę lepszy od poprzednika i polecam go każdemu fanowi piłki nożnej”.
Różnice między PES 2009 a FIFA 09:
Już od dawien dawna każdego roku Kanadyjska firma EA Sports rywalizuje z Japońską KONAMI, ścigając się o to kto wyprodukuje lepszy symulator piłki nożnej. Jak zwykle produkt EA Sports, czyli FIFA została nadziana wieloma licencjami. Przykro mi to mówić, ale w Polsce o wiele, wiele więcej osób sięgało zawsze po FIFE niż po PESa. Pierwszym tego powodem jest to, że niestety większość Polaków ma zbyt słabe komputery aby ruszył na nich Pro Evo. FIFA zawsze miała bardzo niskie wymagania (więc dlatego każdy po nią sięgał), jednak w tym roku zwiększyły się one kilka krotnie z powodu zwiększenia jakości grafiki. W ten sposób FIFA, która w zeszłym roku miała wymagania karty graficznej zaledwie 64MB RAM, teraz ma aż 256MB RAM i chyba nikt już sobie w nią nie pogra na słabym blaszaku. Kolejnym powodem dla którego większość sięgała po FIFE są licencje. Większość graczy woli grać oryginalnymi klubami i zawodnikami. Inną z kolei rzeczą, z powodu której chętniej sięgamy po kanadyjski produkt jest polska wersja językowa. Włodzimierz Szaranowicz i Dariusz Szpakowski od 2005 roku wspierają FIFE swym komentarzem, który wygląda całkiem nieźle. Jak wiemy PES raz tylko został wydany w polskiej wersji językowej, pod oprawą Mateusza Borka i Romana Kołtonia, których komentarz nie spisał się tak dobrze jak u konkurencji i chyba dlatego polski wydawca CDPROJEKT całkowicie zrezygnował z wydawania Pro Evolution Soccer po polsku. PES za to jak zwykle błyszczy realizmem gry i oprawą graficzną w czym zawsze przewyższał FIFE. Japoński produkt bardzo dobrze sprzedaje się w Wielkiej Brytanii zwłaszcza na konsole PS3 i XBOX 360. W tym roku walka pomiędzy dwoma gigantami będzie bardzo ciekawa, ponieważ FIFA zwiększyła jakość swojej grafiki prawie dorównując w tym PESowi. EA Sports poprawiła także realizm rozgrywki, który stał się o wiele lepszy niż w poprzednich częściach.
PES 2009 jak każda gra ma swoje plusy i minusy, postaram się wymienić niektóre z nich:
Plusy:
- Gra ładniejsza, żywsza, duży realizm gry. Nowy PES wygląda jak prawdziwy football.
- Poprawiona fizyka gry, realistyczny ruchy zawodników, strzały i ruch piłki.
- Ładniejsza grafika, wysokiej jakości tekstury.
- Ładniejsza muzyka w menu.
- Bramkarze nie bronią już jak herosi, częściej popełniają błędy, nie wyłapują wszystkich piłek tak jak to było w poprzednich częściach. To także poprawia nieco realizm rozgrywki.
- Wprowadzone nowe tryby gry „Become a Legend”, „Legends” i „Champions League”.
- Poprawiona inteligencja przeciwników, nie biegają jak otumanieni po całym boisku, nie są już tak głupi jak w poprzednich częściach, ciągle cię kryją, trudno jest dojść do sytuacji strzeleckich.
- Gra nie przycina się podczas powtórek.
- Poprawiony Network.
- Lepsza widoczność podczas wykonywania rzutów rożnych.
- Gra trudniejsza, ciężko strzelić gola, czyli nie będzie tu kosmicznych wyników 12:0 tak jak w PES 2008.
- Zawodnicy częściej odnoszą kontuzje.
- Częściej pokazywane są żółte kartki, nie tylko dla twoich zawodników (jak to było w PES 2008 gdzie cud się stał gdy cię ktoś sfaulował, a co dopiero jeśli mu jeszcze pokazano kartkę) ale i dla przeciwników, którzy często faulują.
- Gesty zawodników w czasie gry (np. niekryty zawodnik podnosi rękę aby zasygnalizować koledze, że jest na czystej pozycji).
- Triki zawodników wyglądają realistycznie.
- Realistyczne warunki pogodowe.
- Poprawiony komentarz.
- Składy przeciwników w Master League zmieniają się praktycznie co sezon, realistyczne transfery, podobne do tych jakie mogłyby być w rzeczywistości (nie będzie takich sytuacji, że w sezonie 2012 w AC Milan nadal grali Dida, Gattuso, Inzaghi, Seegorf, Nesta czy Pirlo)
Minusy
- Jak zwykle brak wielu licencji i aktualnych składów.
- Nowych animacji jak na lekarstwo.
- Licencja Champions League niewykorzystana do końca.
- Czasem głupie zachowania zawodników.
- Stroje zawodników znów się nie brudzą.
Co jest lepsze FIFA czy PES? To jedno z najczęściej zadawanych pytań, na które podobnie jak i na pytanie „Co było pierwsze jajko czy kura” chyba nigdy nie znajdziemy odpowiedzi. Nie patrzmy więc teraz, która gra jak i gdzie się sprzedawała, tylko jak się w nią gra i która z nich bardziej przypomina nam prawdziwy football. FIFA zdaniem większości graczy o wiele lepiej zawsze wypadała w wersji konsolowej. Miała zawsze ładniejszą grafikę i gameplay był też dużo ciekawszy niż na PC. PES z kolei w wersji PC-towej i konsolowej niemal zawsze wyglądał tak samo. PES zawsze wygrywał z FIFĄ jeśli chodzi o PC. Niewiadomo jednak czy i w tym roku zdoła się wybronić, ponieważ FIFA 09 została bardzo udoskonalona zwłaszcza pod względem graficznym. FIFA za to wypadała w lepszym świetle jeśli chodzi o konsole, to ona przeważnie królowała w tym dziale. Jak będzie w tym roku, kto ostatecznie zwycięży, bardzo trudno stwierdzić. Wersje obu gigantów oznaczone cyferkami 09 wypadają bardzo dobrze. To chyba będzie najciekawszy jak dotąd sezon jeśli chodzi o obie gry.
Pro Evolution Soccer 2009 jest naprawdę fantastyczną grą. Jest połączeniem starego, dobrego, niezniszczalnego PES6 z rewolucyjnym jednak nie do końca dopracowanym PES 2008. „Gdyby mnie ktoś kiedyś zapytał, jaką grę bym wziął ze sobą na bezludną wyspę, w ciemno odpowiedziałbym: Pro Evo 2009”
Podziękowania i pozdrowienia dla całego zespołu pesleague.pl
Pablo1919
Nawigacja
[#] Następna strona