Ta gra musi powstac praktycznie od nowa zeby przypominala chociaz w połowie wersje, ktore powstały na ps 2.
grafika- w sumie mnie to nie interesuje moze byc jak jest.
drybling- pes zawsze polegał przeciez na dryblowaniu strzałkami. Mi sie tam drybling podoba w tej części wolalbym jednak zeby wrócił zwód skos+R2 jak to było w pes6 czy pes5. Ale coś co programisci konami musza koniecznie usprawnic to bieg sptintem. Jest on strasznie nierealistyczny. Najlepszymi zawodnikami mozna wręcz okrążac obrońców przeciwnika i jest to na pewno najlatwiejszy sposób w dojsciu do sytuacji podbramkowej (niestety). Gdzie te czasy kiedy uzycie sprintu w srodku pola skazywalo praktycznie na stratę piłki....
gra w obronie- co tu dużo pisac. W pes 2009 jest to najwieksza porazka. Ja wiem ze konami tworząc pesy chce aby grano ''radosny football". Pamietam jak kupiłem pes 6, ile sie wkur.... na to ze napastnicy przenikają, mnostwo pinball itd. Boze jak ja bym chciał żeby to wróciło
W pes 2009 pojecie "gramy na 0 z tyłu", albo "bronimy wyniku" to praktycznie strzelanie sobie w głowę. Reakcja obrońców w tej grze jest zerowa. Jedynym sposbem zabrania piłki jest chyba to ze przeciwnik na nas wpadnie, chociaż nawet wtedy nie ma 100 % pewnosci ze odbierzemy piłkę. Przecinanie podań tez do najłatwiejszych nie należy. Po kilku miesiącach grania doszedłem do wniosku ze większą przyjemnośc daje zagrac na 0 z tylu, niż strzelanie bramek. Większą sztuka jest zabranie piłki eto`o w pojedynku 1 na 1, niż ogranie dryblingiem całej obrony i strzelanie z przewrotek
Gra w obronie to jest chyba pierwsze za co konami musi sie wziąśc bo to jest najwiękzsa porażka w historii pesa.
strzały- ja bym zostawił tak jak jest, bo jeszcze coś spierd.... i bedzie jak w pes 6, ze 30m gerrard, lampard i 8/10 wpada w okienko ......
podania- tez nie jest źle tylko w tej cześci nie opłaca sie grac podaniem
gra bramkarzy- mi się podoba. Tylko muszą wrócic do opcji z mozliwością manualnego przełączania. Aha i żeby ten jeba... pierwszy słupek krył.....
Konami ma mnóstwo pracy. Jeżeli zmiany będą kosmetyczne względem obecnego pesa to ja dziękuje i kupuje FIFE ^^