Jak na Xboxa jest lepsza niż w tamtym roku to lecę na allegro i kupuję
Kurcze wydawało się, że nie da się więcej wyciągnąć z FIFY 09. A jednak. Może różnica nie jest ogromna ale jest to na pewno przeskok znaczący (coś jak z PES 5 na PES 6). Naprawdę nie wiem jakie działa wytoczy za rok EA SPORTS i co nowego wprowadzi bo to co jest teraz jest bliskie ideału.
Wnioski z 3 meczy jakie rozegrałem.
- grafika praktycznie niezmieniona, chociaż w zbliżeniach zastosowali efekt Depth of Field
- nowe animacje zawodników, przy blokowaniu strzałów, strzałach, bramkarzy,
- widać i czuć walkę o piłkę, nie pamiętam kto ale messiego odepchnął tak, że ten odleciał na dwa metry i padł na murawę
- szybkie wznowienie po rzucie wolnym działa znakomicie
- można przesuwać mur
- drybling 360 jest niesamowity (nie mogę się zgodzić z RealmadrytFAn, że nie działa przy sprincie). Trzeba uważać i się przyzwyczaić do tego np przy wypuszczaniu piłki prawym analogiem, gdyż łatwo wypuścić sobie piłkę nie tam gdzie się chce.
- nie wiem czy to wina dema, czy tego że wypalałem je na płytce bo wydaje mi się, że czasami rwie np filmiki, dłużej wczytuje dane itp.
- strzały są mocniejsze, piła lepiej leci itp. itd. Jest tak jak powinno być
- nie było żadnego słupka, tylko raz poprzeczka. Parę strzałów oddałem i widać, że to faktycznie poprawili
- bramkarza położyć można markowaniem strzału ( w 09 nie udało mi się ani razu)
Nie grałem jeszcze Player vs Player. Ustawiłem sobie, na początku, gracza zaawansowanego ale tak naprawdę nie wiem jaki to jest poziom trudności i wypowiadać się nie chce. Dwa pierwsze mecze zremisowałem, przegrałem w karnych. Ostatni wygrałem 2:1.
PS. Podczas strzelania karnych zauważyłem dziwny bug. Mianowicie pierwszy wykonywałem jedenastkę Del Piero. Szybko wcisnąłem strzał+kierunek strzału, jeszcze zanim na dole pojawiła się tablica z wynikami. Tablica z wynikami nie pojawiła się już wtedy a Del Piero stał w miejscu. Za chwilę pojawiła się druga jedenastka dla przeciwnika. Pojawiła się tablica z wynikami i okazało się, że pierwszego karnego nie strzeliłem. Mam nadzieję, że to poprawią:)
Jak narazie to co zapowiadali, to zrobili. Brawo EA!!!!
Czekam teraz na demko PES-a.
pzdr