Po uj to piszesz, napisałem gdzieś, że jest inaczej ?
Jakbyś zgadł.
Nie, nie wychodzi na jedno.
Wychodzi, bo dosłownie przed tym, co zacytowałeś, napisałem "najlepszych w Europie w danym czasie". Jako, że nagrody przydziela się za grę właśnie w danym czasie, a nie za potencjał - owszem, jak najbardziej na jedno wychodzi.
Gdyby tak to po co byłoby głosowanie na najlepszego piłkarza ?
To pytanie należało sobie postawić już rok temu, kiedy okradziono Sneijdera. Nie wiem, po co odstawiać cały ten cyrk, skoro i tak wiadomo, kto wygra i że nikt spoza najlepszego klubu w Europie nie ma najmniejszych szans na tryumf (no, z jednym wyjątkiem).
bo przecie nikt od niego(Messi) nie jest lepszy.
Na jego pozycji nie, ale wszyscy zapomnieli, że na boisku tych pozycji jest kilkanaście i na każdej z nich gra przeciwnik o zbliżonej klasie do Messiego - ale oczywiście musi być słabszy, skoro nie strzela tylu goli.
Ale to nie znaczy, że ktoś o gorszych umiejętnościach(Sneijder) nie może zaprezentować się lepiej przez pewien tajemniczy okres czasu.
Był najlepszy w danym okresie czasu. Inna sprawa, że uznano, że bycie bodaj najważniejszym piłkarzem drużyny, która wygrała LM i jednym z najlepszych piłkarzy MŚ (moim zdaniem najlepszym zaraz po Forlanie) nie wystarczyło na zgarnięcie prestiżowej nagrody, a blamaż z Niemcami na Mundialu wystarczył.
Callejon ma obecnie tą średnią lepszą od Messiego, nie żaden Ronaldo, Hernandez...
Przecież mówiłem o poprzednim sezonie. Wiem, nie nadmieniłem tego, uznałem że zrozumiesz.
A ten Callejon to czasami nie gra tyle co Lindegaard? Pytam z ciekawości, bo kojarzy mi się z takim zawodnikiem, który wchodzi głównie na mecze pucharowe ze słabeuszami albo takie o pietruszkę.
Tak, to bramkarz odpowiada jedynie za bramki.
Nie. Nie moja wina, że Real ma słabą obronę, a gdy lekką ręką podziękowano Hierro, tak od siedmiu lat w Madrycie szuka się porządnego duetu środkowych obrońców i chyba jeszcze przez chwilę się poszuka. Nie chodzi tu tylko o statystykę puszczonych bramek, ale też o procent strzałów obronionych - a w tym lepszy jest Valdes, który moim zdaniem również nie ma jakiejś wybitnej linii defensywnej przed sobą. Taki na przykład Dani Alves, choć świetny, to bardziej z niego gracz ofensywny niż defensor. Chociaż z drugiej strony, bardzo szanuję Puyola. Głośne nazwiska, fakt. A co, Real ma ciche?
Ale dlaczego dawną świetną formę?
Imo był kiedyś lepszy, tyle. Może zrobi się z niego drugi van der Sar, który około trzydziestego roku życia powoli tracił formę, ale pod koniec kariery wystrzelił wyżej niż kiedykolwiek wcześniej.
Nie twierdzę, że nie. Ot co Złoty But > średnia Persiego.
Już na samym początku napisałem, że sympatia do jednego i antypatia do drugiego również miały wpływ na moją decyzję - w żadnym razie się z tym nie kryłem. A tak na marginesie, to gdy przyjdzie przydzielić nagrody piłkarzom, pewnie o tym Złotym Bucie się zapomni.
i za to po prostu mu się należy.
Nie twierdzę, że nie.
Tak Nederlandzie, masz wielkie owłosione jajska. Ja nie,
Nie warto się chwalić albo delfinem w spodniach, albo przeprowadzoną kastracją. Może chcesz o tym porozmawiać?
Przytocz mi gdzie, jak, w którym miejscu ?
Masz do mnie pretensje, że wybrałem van Persiego zamiast Ronaldo. Nie odpowiedziałeś za to ani Pawłodarowi, dlaczego Oezil > Iniesta (ja dodałem jeszcze Silvę), ani mi, dlaczego Hummels > Pique i Vidić oraz dlaczego Casillas > Valdes i van der Sar.
No i przyczep się do Palacio i jego linii ataku - Cavani i Aguero.
A Messi tam za co ?
Miał sporo asyst, ale nie zmienia to faktu, że nazwanie go rozgrywającym zakrawa o kpinę. No i wiem, że Barcelona obecnie rządzi itepe, ale naprawdę mogli się wysilić na nominowanie kogoś spoza piłkarzy grających w tej drużynie.
Przecież wiadomo, że Messiego tam wybrali tylko dlatego, że gra w Barcelonie.
Święta racja. Messi dobrze radzi sobie w pomocy, ale nominacja jego osoby do nagrody najlepszego rozgrywającego, kiedy jest napastnikiem, jest po prostu żałosna. Nie mogli tam na przykład Silvy lub Nasriego dać?
I zanim błyśniesz jakąś zajebistą odpowiedzią spod kolorowego dywanu, jaki to ja jestem głupi, bo nie zrozumiałem - tak, wiem że ironizujesz.
jakbyś oglądał mecze Barcy to byś wiedział przecież Messi jest cofnięty niemal do pomocy i świetnie radzi sobie w rozgrywaniu.
Phil Jones ma najlepszy ciąg na bramkę ofensywną od czasów Lucio (jeśli chodzi o środkowych obrońców), więc za rok może się spodziewać nominacji do nagrody za najlepszego napastnika.