WSTĘP:
Dziś postanowiłem ,że trzeba dokonać obiektywnej oceny nowego PES'a jak i tegorocznej odsłony FIFY. Jak zapewne wiecie rok temu też próbowałem sił w pisaniu czegoś takiego ,ale jako młody i głupi zrobiłem to jak cajmer. W tym roku postaram się wykonać to jak najlepiej ,a więc zaczynamy.
PIERWSZE WRAŻENIE:
Fifa 11
Fifę nabyłem dość szybko ,jednak przez przypadek. Piątek rano pobudka ,nadzieja że kupię nowego PES'a. Tuż po szkole wbijam w Warszawskie METRO kierunek centrum ul.Chmielna i ZONG ,Pes'a nie ma. Pan handlujący od razu proponuje mi nową Fifkę. Coś mnie podkusiło i zakupiłem wersję PC.
(…)
Tuż po instalacji odpalam ikonkę z numerkiem 11 ,wybieram język ,swoją ulubioną drużynę ,poziom i... widzę pana Kakę ,a dokładniej jego plecy. CO JEST? Czy ja prosiłem o włączenie trybu Zostań Gwiazdą? NIE! A najbardziej denerwujące jest to ,że nie można tego nigdzie wyłączyć! Za każdym razem gdy wchodzimy do menu widzimy zawodnika odwróconego do nas plecami. SZALEŃSTWO! Menu? Hmm... Powiedzmy ,że jest przejrzyste i co najważniejsze jest po polsku.
PES 2011
Żeby zdobyć nowego Pro Evo trzeba się nieźle napracować. No ,ale na szczęście mój przyjaciel TORRENTY.ORG nie śpi. Hehe oczywiście żartuje. Dzięki jednej ze stron z aukcjami udało mi się zdobyć używanego PES'a po rozsądnej cenie.
Tak jak w przypadku Fify pierwsze co zrobiłem po instalacji PES'a było włączenie go... FAIL! Jeszcze tylko konfiguracje: HIGH ,HIGH ,HIGH... sprawdzenie ustawień pada. I lecimy. Dwukrotne kliknięcie w bardzo ładną ikonkę nowego dzieła Konami. I pierwsze na co zwróciłem uwagę to intro. Hmm... Jednak pomińmy ten temat. Poczułem się jakbym był u dziadków i grał przed moim laptopem ,a tymczasem dziadek puszcza swoje operetki w radiu. No ale dobra. PRESS ANY BUTTON... ENTER! No i zaskoczenie Konami zrobiło ładne menu. Wszystko fajnie zrobione ruch prawoskrętny czy coś takiego ,a w tle leci nawet dość ciekawa muzyka. PLUSIK DLA PES'A.
ROZGRYWKA:
Fifa 11
Chelsea – Arsenal ,Stamford Bridge ,pogoda deszczowa. Typowo angielskie klimaty. Rozpoczynam mecz. I widzę powrót żywych trupów. Boże! Drogba na mnie patrzy. No ,ale przynajmniej Zhirkova nie wpuściłem i nie patrzę teraz na pół żywego ruska. Po obejrzeniu pięknych obrazków przedstawiających zawodników i sędziego ,dokonuję pierwszego dotknięcia piłki i... Widzę Fifę. Starą ,wolną fifę w nowej szacie graficznej i z paroma dodatkami. No tak grafika poprawiona ,ruchy zawodników no też są nowe. Animacje dopracowane tak jak obiecało EA no ,ale nie ma emocji. Rozgrywka jest powolna nawet gdy ustawię prędkość meczu na maxa. Zawiedziony wyłączam derby Londynu. I przenoszę się w świat powolnej piłki takiej jak w Fifie. LIGA POLSKA. Mecz Polonia Wa'wa z Legią. I pierwsze miłe zaskoczenie! Gdzieś w tle między źle złożonym komentarzem Szarana i Szpaka słychać polskiego spikera. No i tylko mieć nadzieje ,że zaraz podpalą stadion i mamy polską ligę. Ogólnie rozgrywka fifowa mi się nie podoba. Jest ładna... dość ładna. No ale nie ma tempa gry ,nie ma tej przypadkowości z jaka mamy często do czynienia w futbolu.
OCENA CZĄSTKOWA: 3+
PES 2011
Oczywiście EXHIBITION. Inter vs. Man U! Początek meczu jak w poprzednich Pesach czyli prosty bez żadnych fajerwerków.
(…)
Milito do Eto i... aut. CO JEST?! Aaa... Nowy system podań. Na początku denerwujący. Jednak po chwili się przyzwyczaiłem i zacząłem grać. Po chwili koniec meczu. Co?! Już? I to jest właśnie PES. On wciąga. Kompletnie odcięty od rzeczywistości przegrałem z Manchesterem 0:3. I to oznacza jedno ,jest nowy ,trudniejszy PES. I po co komu było gadanie ,że pes to odgrzewany w mikrofali kotlet? Prawdziwa rewolucja. Nowy system podań ,strzałów ,wysoki poziom ,magia i atmosfera prawdziwego meczu. Dużo tutaj nie mogę powiedzieć. Po prostu rozgrywka w pesie mnie oczarowała.
OCENA CZĄSTKOWA: 5
TO CO MNIEJ WAŻNE ,A JEDNAK WAŻNE.
Fifa 11
Fifa posiada parę bajerów. Tryb Kariery zmieniony ,tryb Zostań Legendą zmieniony. I inne głupoty. Licencje jak to w Fifie są. Na naprawdę sporą ilość lig. Te wszystkie parę bajerów się kumuluję i powstaje kolejna
OCENA CZĄSTKOWA dla Fify: 4=
PES 2011
No tutaj to troszkę Pes odstaje. Oprócz ML ,BaL mamy taki tryb jak Community. Jak na razie nieźle ,ale teraz to już lipa. Licencje... Jak co roku Pes się starał a wyszło jak zawszę mało licencjonowanych lig ,niektórzy zawodnicy nawet nie mają swoich nazwisk. Pes troszkę nadrabia licecją na rozgrywki UEFA Champions League ,European League ,UEFA Super Cup i Copa Libertadores. Jednak przyjemność gry w Lidze Mistrzów grając NORTH LONDON czy LONDON FC nie jest tak przyjemna.
OCENA CZĄSTKOWA dla Pesa: 3+
DZIENNIKOWE PLUSY I MINUSY:
Fifa:
+Pełna Polska wersja
+Licencje
+Ładne rozbudowanie trybu kariery
-Wolne tempo
Pes:
+Szybkie fajne tempo gry
+Atmosfera prawdziwego meczu
+Licencja na poszczególne międzynarodowe rozgrywki
-Brak licencji na ligi
PODSUMOWANIE:
Jedno zdanie. Nowy Pes 2011 mnie oczrował ,a nowy wytwór EA Sports rozczarował. Dziękuje.
OCENA KOŃCOWA:
Fifa: DOSTATECZNY PLUS.
PES: DOBRY. A dla mnie jako fana B.DOBRY.