Wywiad z trenerem Michniewiczem
O rundzie jesiennej w wykonaniu Widzewa , formie strzeleckiej Sernasa i Robaka , o przygotowaniach do rundy
rewanżowej , o przygodzie w lidze europejskiej , ewentualnych wzmocnieniach i o wielu innych rozmawiał
nasz reporter stacji Widzew.TV z trenerem Czesławem Michniewiczem.Zapraszamy do lektury.
Widzew.Tv: Witam panie trenerze , gratuluje wysokiej pozycji na półmetku ekstraklasy.
C.M: Witam panie redaktorze , dziękuje bardzo , ale jest to zasługa całej drużyny , nie zapominajmy
również o trenerach , asystentach, działaczach , kibicach i wszystkich , którzy dołożyli cegiełke do tej lokaty.
To nasz wspólny sukces.
Widzew.Tv: A więc zacznijmy.Jak oceni pan układ tabeli ligi? Jest pan czymś zaskoczony?
C.M: Boiska pokazały , że liga z roku na rok jest coraz mocniejsza i wyrównana.Zaskoczony jestem jedynie
postawą Jagielloni Białystok i Poloni Warszawa bo były to moje ciche kandydatury w walce o mistrzostwo.Wysoko
w lidze jest również Śląsk Wrocław i GKS Bełchatów co pokazuje , że dominacja wielkiej trójki Lech , Legia ,
Wisła jest zagrożona.
Widzew.TV: No dobrze. Przejdźmy teraz do naszej drużyny.Czy 5 miejsce jest dla pana zaskoczeniem? Jakie były założenia
przedsezonowe i czy plany oraz priorytety uległy zmianie?
C.M: W okresie przygotowawczym naszym cichym założeniem były miejsca 7-9 , czyli górna część tabeli.Początek
rzeczywiście taki był.Brakowało troche kondycji w końcówkach stąd częste remisy i straty punktów.Gdy wyeliminowaliśmy
element kondycyjny zaczęliśmy systematycznie zdobywać punkty.Początek sezonu to mecze Marcina Robaka , który strzelał
chyba wszystkie gole na wage punktów.Mniej wiecej po 8-9 kolecje obudził się Sernas i do końca rundy to on przejął
ciężar po Marcinie.Co do priorytetów to jeszcze nie rozmawialiśmy z zarządem , ale myślę , że skoro teraz uzyskaliśmy
5 miejsce , to przy ewentualnych wzmocnieniach możemy tą pozycje utrzymać , a nawet powalczyć ze Śląskiem o 4 pozycje.
Nie zapominajmy też o Wiśle Kraków , Lechii Gdańsk i Ruchu Chorzów , którzy są tuż za nami.
Widzew.TV: Wspomniał pan o ewentualnych wzmocnieniach.Może coś więcej?
C.M: Tak , nie ukrywam , że prowadzimy zaawansowane negocjacje z 5 zawodnikami , których przedstawiać póki co nie chce.
Negocjacje trwają już jakiś czas , ale jak widać utrzymaliśmy to w tajemnicy (śmiech).
Widzew.TV: No dobrze , ten temat w takim razie zostawmy.Może pokusi się pan o ocene występów w LE?
C.M: Nie ma co tu dużo tego tematu drążyć.Od początku mówiliśmy wraz z zarządem piłkarzom i opini publicznej , że mamy
to potraktować jako przygode i zebrać cenne doświadczenie.I tego doświadczenie głownie brakowało bo poza 1 meczem z Getafe
w każdym równie dobrze mogliśmy wygrać jak i remisować.Cenna nauka na przyszłość.
Widzew.TV: W mediach pojawiły się ostatnio spekulacje na temat Marcina Robaka i Darvydasa Sernasa na temat
ich ewentualnych transferów.Nasi informatorzy mówią , że są oni głodni gry w lepszych klubach na arenach europejskich.
C.M: hehe , to prosze zwolnić już informatorów.Rozmawiałem z chłopakami i powiedzieli mi , że jeśli tylko Widzew ma cel
grać o najwyższe stawki i zostanie wzmocniony to nie zamierzają oni się nigdzie ruszać.Darvydas kupił niedawno ładne mieszkanie,
fajnie mieszka mu się w Łodzi z wybranką serca i nigdzie im się nie spieszy.Także spekulacje wyssane z palca.Marcin i Darvydas
zostają w Widzewie !
Widzew.TV: No dobrze ,czego spodziewać się w rundzie rewanżowej?
C.M: Spodziewać się przede wszystkim woli walki , teraz zawodnicy są cholernie zmotywowani po świetnej grze jesienią.
Zapewnili mnie , że nie odpuszczą i pokuszą się o sprawienie jeszcze większej niespodzianki.Ja też dołożę wszelkich starań
żebyśmy mogli wspólnie na wiosne świętować ligowe miejsce Widzewa.
Widzew.TV: Na koniec.Czego życzyć Czesławowi Michniewiczowi na święta i drużynie na nowy rok? (smiech)
C.M: (smiech) Mi osobiście to nic nie brakuje , zdrowy jestem , włosy nie wypadają hehe , a tak poważnie
to życzyć nam wytrwałości w dążeniu do wyznaczonego celu , formy na wiosne i braku kontuzjii w zespole.
A ja życze Wesołych Świąt wszystkim kibicom , zdrowych i wesołych świąt i do zobaczenia na wiosne na ligowych boiskach.
Do Widzewa !