4 kolejka Barclays Premier League
Wolverhampton Wanderers 1:2 West Ham United
Ebanks-Blake 49' - Stanislas 26', Sears 85'
Żółta kartka: Upson
Tym razem do Wolverhampton przyjechała drużyna prezentująca porównywalny poziom, co miejscowi zawodnicy - West Ham United. Dla Wolves, zajmujących 14. lokatę ten mecz był szansą na awans do górnej połowy tabeli, dla Młotów zajmujących 11. miejsce w tabeli był momentem, w którym mogli zbliżyć się do miejsc premiowanych grą w Lidze Europejskiej w następnym sezonie. Chociaż Wolves przeważali na boisku, jak zwykle zabrakło im szczęścia i skuteczności, co bezlitośnie wykorzystali zawodnicy West Hamu. Po tym meczu The Hammers awansowali na 9. miejsce, a Wolves wiszą tuż nad strefą spadkową, od której dzieli ich zaledwie punkt - zajmują 17. lokatę.1’ Chevanton podaje do Ebanks-Blake’a, zaczynając grę. Wolves grają dzisiaj w zwyczajowych pomarańczowo-czarnych strojach, a gracze West Hamu w bordowo-błękitnych koszulkach i białych spodenkach.
8’ Sears traci piłkę tuż przed polem karnym Wolverhampton. Piłkę odbiera mu Elokobi, który zaraz potem pragnie wybić piłkę. Trafia w Guediorę, a futbolówka zmierza w kierunku bramki Wolves. Na szczęście bramkarz był na posterunku.
10’ Pierwszy strzał na bramkę Wst Hamu. Chevanton uderza zza linii pola karnego, nad bramką.
12’ Darren Ward, biegnący lewym skrzydłem, dostaje piłkę od Ebanks-Blake’a. Rozpoczyna rajd, który kończy strzałem w bramkarza. Rzut rożny.
16’ Ward kieruje długie podanie na dobieg po ziemi w kierunku Ebanks-Blake’a. Ten jednak nie dochodzi do piłki.
26’ McCarthy strzela z lewego zewnętrznego narożnika pola karnego. Bramkarz wybija piłkę przed siebie. Jeszcze dalej od własnej bramki kieruje ją Elokobi. Futbolówkę na klatkę piersiową przyjmuje Parker, po czym natychmiast wypuszcza w uliczkę wpadającego w pole karne z prawej strony Stanislasa. Hahnemann wychodzi z bramki zostawiając odkryty cały długi róg, a zawodnik West Hamu korzysta z tego zaproszenia.29’ Odpowiedź Wolves. Ebanks-Blake podaje prostopadle do Chevantona. Przytrzymywany przez Upsona Urugwajczyk strzela, jednak jego uderzenie blokuje, a potem łapie wychodzący z bramki Green. Upson przy okazji dotknął piłkę ręką, ale oczywiście sędzia tego nie zauważył.
44’ Wychodzącego na czystą pozycję Chevantona podcina Upson, który zostaje ukarany żółtą kartką.
46’ Niewiadomo czym wyczerpanych Warda i Foleya zastępują debiutujący w tym sezonie Jarvis i Winnall.
47’ W środkowej strefie boiska Upson traci piłkę za sprawą Chevantona, który mija jeszcze jednego przeciwnika i podaje prostopadle w pole karne, gdzie wychodzący na sam na sam Ebanks-Blake fatalnie przyjmuje piłkę. Futbolówka odskakuje od jego nogi i ląduje w rękach Greena.
49’ Batth wygrywa pojedynek główkowy z McCarthym. Piłka trafia do Winnalla, który szybko przekazuje ją Chevantonowi. Urugwajczyk po raz kolejny posyła prostopadłe podanie do partnera z ataku w taki sposób, że wychodzi on na sam na sam z bramkarzem. Tym razem Ebanks-Blake nie myli się i strzałem w lewy (z jego perspektywy) róg bramki nie pozostawia bramkarzowi większych szans.55’ Ebanks-Blake wypuszcza w uliczkę Jarvisa, który biegnie lewą stroną boiska i schodzi do środka. Strzela wewnętrzną częścią prawej stopy po ziemi w kierunku dalszego słupka. Minimalnie chybił.
61’ Chevanton otrzymuje piłkę w odległości 25 metrów od bramki. Po raz kolejny mija Upsona i celuje w lewe okienko bramki. Strzela… nie wyszło.
62’ Zmęczony Milijas schodzi z boiska. Zastępuje go Edwards. Serb zahaczył jeszcze o okolice swojej własnej bramki, by przekazać opaskę kapitana Hahnemannowi.
65’ Sears przy piłce. Podaje do stojącego z boku Noble’a, a ten bez przyjęcia wypuszcza w uliczkę Parkera. Pada strzał, który zostaje sparowany przez bramkarza nogą w klęku. Piłka została odbita dość mocno, jednak dopada do niej Stanislas, który będąc tyłem do bramki posyła potężną dobitkę, która ląduje na słupku. Futbolówka wpada pod nogi Searsa. Batth zachował się jednak przytomnie, wybijając w porę piłkę.
85’ Obinna, stojąc na lewej stronie pola karnego otrzymuje piłkę od Noble’a. Dośrodkowuje płasko do Searsa, któremu nie pozostaje nic prócz skierowania piłki z najbliższej odległości do siatki. Prędzej uwierzę w to, że moi obrońcy smażyli karkówkę na grillu we własnym polu karnym niż w to, że chociaż próbowali uniemożliwić Searsowi dojście do piłki.
87’ Winnall wbiega z prawej strony boiska w pole karne, otrzymawszy wcześniej prostopadłe podanie od Ebanks-Blake’a. Strzela płasko, jednak Green popisuje się identyczną interwencją, co bramkarz Wolves 22 minuty wcześniej. Z tym, że piłka wychodzi na róg.
90’ Kontrowersyjna sytuacja – Green łapie piłkę poza polem karnym. A pomyśleć, że tę grę nazywają najbardziej realistyczną symulacją piłki nożnej…
90+2’ Kibice Wolves głośno buczą. Domagają się natychmiastowego zwolnienia McCarthy’ego za trzecią z rzędu porażkę ligową odniesioną na własnym boisku.
Czy McCarthy zostanie zwolniony?
Zawodnicy Wolves przegrali już trzeci mecz z rzędu na Molineux Stadium. Nic dziwnego, że nad szkoleniowcem tego zespołu zaczynają się zbierać czarne chmury - trudno powiedzieć, by prezes Wilków był zadowolony. W rozmowie z redakcją strony internetowej klubu, wolves.co.uk, wyznaje, że zaraz po ostatnim gwizdku w meczu z West Hamem odbył męską rozmowę z McCarthym w szatni, w której postawił szkoleniowcowi ultimatum - jeśli Wolves przegrają mecz ze Stoke w przyszłym tygodniu, Irlandczyk z hukiem wyleci z klubu. Wątpliwe, że McCarthy jest przejęty szubienicą, na której może niedługo zawisnąć - niedawno otrzymał ofertę prowadzenia reprezentacji Irlandii, więc w razie czego nie musi się martwić o pracę. Nazwisko ewentualnego przyszłego trenera nie jest jeszcze znane.
- - -
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie Fire Patcha: czy jeśli przeniosę karierę z PESEdita do tej właśnie łatki, plik ML nie zepsuje się? Chodzi mi o to, czy w angielskich klubach nie będą grali niemieccy zawodnicy z 2. Bundesligi...
Mamadou Sakho z PSG
Sakho odpada z błahego powodu. Otóż grałem trzy sezony PSG, a nie lubię mieć w zespole tego samego zawodnika w dwóch różnych karierach. Nad Vorsahem pomyślę, jeśli nie powiodą mi się obecne negocjacje - powiadomię was o ich wyniku. Najpewniej odpowiedź będę znał po 6. kolejce, czyli po meczu z Blackpool.