Konferencja Tour 2012 Dzień po spotkaniu z szwedzkim AIK, na stadionie Old Trafford przygotowano podsumuwującą okres przygotowawczy konferencję prasową, w której uczestniczyli przedstawiciele Dialy Mirror oraz trener ManU Sir Alex Ferguson oraz nowy nabytek Shinji Kagawa. Treść wywiadu otrzymaliśmy za pośrednictwem strony mirror.co.uk.. Także przejdźmy do konkretów, czyli wywiadu z SAF'em oraz Shinjim...
Konferansjer: Witam bardzo serdecznie przedstawicieli Daily Mirror oraz Sir Fergusona oraz Shinji'ego Kagawę. Bardzo dziękuje za przybycie i zapraszam do zadawania pytań.
Daily Mirror: Dzieńdobry panie trenerze, dla Daily Mirror chciałbym poznać pańską opinię na temat zakończonego Touru 2012. Co pan sądzi o meczach i o grze swoich piłkarzy?
SAF: Dzieńdobry panie redaktorze, no co mogę powiedzieć o naszych meczach w ostatnich dwóch tygodniach... hmmm... Szczerze mówiąc jestem zadowolony, poznałem zachowanie i formę każdego poszczególnego piłkarza z mojej obecnej kadry i nie mam praktycznie do nikogo zastrzeżeń. Jestem zadowolony z meczy, gdyż nie przegraliśmy żadnego spotkania, odnieśliśmy zwycięstwo w kluczowym meczu, co najbardziej mnie cieszy. Pokonanie Barcelony w sparingu doda nam skrzydeł w spotkaniach BPL oraz Ligi Mistrzów.
Według mnie najlepszymi piłkarzami, których mógłbym wyszczególnić z meczy sparingowych są to Shinji Kagawa oraz Ashley Young, obaj piłkarze pokazali, że są w bardzo wysokiej formie i dużo wniosą do zespołu.
Daily Mirror: Panie Kagawa, a jak pan ocenia swoją postawę w meczach towarzyskich?
Kagawa: Muszę przyznać, że jestem z siebie zadowolony, zaliczyłem występy w każdym meczu okresu przygotowawczego, jedne były lepsze, drugie może gorsze, ale ogólnie jestem dobrej myśli, że przekonałem do siebie "Bossa". (śmiech)
W jednym spotkaniu strzeliłem gola z czego byłem bardzo dumny i było to niezwykle ważne, bo od tego momentu wiedziałem, że nadaje się do Manchesteru United. Teraz liczę tylko na jak najszybszy debiut w BPL oraz okazje na poznanie się lepsze z zespołem i ich grze na boiskach w Anglii.
Daily Mirror: Dobrze, żeby już nie przeciągać, zadam ostatnie pytanie do Sir Alexa. Trenerze, czy planuje pan kolejne wzmocnienia, po tym jak zespół pozyskał Robina Van Persiego?
SAF: Powiem tak prosto i z mostu... Tak! Planujemy wzmocnić jeszcze linię obrony, ale nie podam nazwisk, żeby nie rozsiewać niepotrzebnych plotek. Jesteśmy jak narazie bardzo blisko zakontraktowania 3 nowych zawodników, ale czas pokaże, czy nam się uda. Narazie nasza kadra jest dobra, ale w obronie, potrzebujemy zawodników, którzy będą w stanie zastępować tych z podstawowej "11".
Konferansjer: Dziękuję za przybycie po raz kolejny. Uważam konferencję za zakończoną.
Bocanegra w Manchesterze United! Nie Baines! Vrsaljko! To już pewne, dnia 15 Sierpnia br. na Old Trafford odbyła się prezentacja nowego nabytku "Czerwonych Diabłów", a jest nim 32-letni były obrońca Glasgow Rangers Carlos Bocanegra, który po degradacji zespołu zdecydował się zmienić otoczenie i zagrać w lepszym klubie. Od początku wiadomo, że Bocanegra nie będzie zawodnikiem pierwszej "11", jednak ma być alternatywą dla Vidića, czy Ferdinanda i przemawia za nim spore doświadczenie. Piłkarz podpisał roczny kontrakt z możliwością przedłużenie o kolejny sezon, a klub zapłacił Szkotom jedyne 1,5 mln euro, co wydaje się niewiele za takiego piłkarza. Miejmy nadzieję, że jego nowy klub będzie z niego zadowolony. Amerykanin będzie wystepował z numerem "2" na plecach.
Wiadome już jest, że na Old Trafford nie trafi Leighton Baines, który jak narazie wyraził swoją lojalność dla obecnego klubu, ale jak wiemy SAF łatwo się nie podda i napewno sprowadzi tego piłkarza. Narazie na jego miejsce zaskakująco zakontraktowano młodego Chorwata z Dynama Zagrzeb Šime Vrsaljko. 20-latek podpisał 3-letni kontrakt, który obowiązywać bez możliwości zmiany klubu przed sezonem 2014/2015. Vrsaljko przywdział numer "13", miejmy nadzieję, że raczej ten szczęśliwy, a klub z Manchesteru na ten transfer wyłożył około 1,3 mln euro, czyli także dość nieduże pieniądze. Jak narazie najdroższym piłkarzem sprowadzonym na Old Trafford w tym oknie transferowym jest Robin Van Persie, ale to chyba nikogo nie dziwi.
Nani nie zagra z Southampton!Tuż przed meczem doszła nas bardzo niepokojąca informacja ze zgrupowania reprezentacji Portugalii. Według oficjalnego komunikatu, na jednym z treningów kontuzji doznał Nani. Na nasze szczęścia wynika z tego także, że piłkarz opuści tylko pierwszy mecz ligowy tego sezonu, więc nie może to być coś poważnego. Na jego pierwszy mecz poczekamy przynajmniej do 2. kolejki, życzymy szybkiego powrotu do zdrowia.