Robimy tak wyłączamy wszystkie nie potrzebne programy wchodzimy w mój komputer robimy klik prawym przyciskiem myszy na dysku C , dajemy właściwości---->pokazuje się ładne małe okienko następnie klikamy oczyszczanie dysku,pojawi się kolejne okienko zaznaczamy w nim wszystko co ma jaki kol wiek rozmiar i dajemy ok.Następnie przechodzimy do zakładki====> Narzędzia====>Zakładka Defragmentuj klikamy ja po czym wybieramy Analizuj (warto przeanalizować i zobaczyć w jakiej kondycji są pliki na dysku.) lub Defragmentuj klikamy i spokojnie idziemy do kuchni napić sie kawy czy to herbaty , zjeść coś.Chwilę to potrwa
.Sama defragmentacja wbudowanym narzędziem w Windows do jej wykonania jest wystarczająca.Można użyć również O&O Defrag.
Ja polecam zaś ww. defragmentator oraz CCleaner.Zalecam też od czasu do czasu otworzyć obudowę komputera i zaglądnąć do środka w celu sprawdzenia czy na radiatorze i wentylatorach cpu i gpu nie utworzył sie jakiś zator w postaci kudłów z kurzu i innej maści syfu.Pamiętajcie również o aktualizacjach sterowników.