Jagiellonia w liczbach.Rozegranych meczy:1. Mecze ligowe: 18
2. Mecze pucharowe: 6
3. Liga Mistrzów: 6
Zwycięstwa: 18
Remisy: 4
Porażki: 10
Bramki strzelone: 57(1,9 na mecz)
Bramki stracone: 31(1,3 na mecz)
Najwyższe zwycięstwo u siebie: 4 : 0 z AEK Ateny(LE)
Najwyższe zwycięstwo na wyjeździe: 1 : 5 z Legia Warszawa(PP)
Najwyższa porażka u siebie: 0 : 2 z Legią Warszawa(PP)
Najwyższa porażka na wyjeździe: 2 : 0 z Sevillą(BLM), Śląsk Wrocław(EK), 2 : 0 z Aston Villa(LE),
Najwięcej rozegranych spotkań:1. 30 - Grzyb, Sandomierski2. 29 - Plizga
3. 27 - Frankowski, Ntibazonkiza
Najwięcej strzelonych bramek:1. 15 - Plizga2. 14 - Frankowski
3. 4 - Jastrzębski, Kupisz, Burkhardt
Najwięcej asysty:1. 6 - Pawłowski, Ntibazonkiza2. 5 - Norambuena
3. 3 - Grzyb, Plizga
Klasyfikacja kanadyjska:1. 18 - Plizga(15/3)2. 14 - Frankowski(14/0)
3. 9 - Pawłowski(3/6)
Dyscyplina: (1 pkt za żółtą kartkę, 3 pkt za czerwoną)1. 7 - Burkhardt(7/02. 4 - Pejovic(1/1)
3. 3 - Thiago Cionek(3/0), Kascelan(3/0)
Najlepsi zawodnicy według średniej ocen: (minimum dziesięć mecze)1. Plizga(6.5)2. Frankowski(6.4)
3. Norambuena, Ntibazonkiza(6.3)
Wywiad z głównym konstruktorem Witaj Dawid, na początku gratuluje nagrody za zawodnika Jesieni. Jak się czujesz?Dawid Plizga: Dziękuje. Jest to na pewno ogromny zaszczyt i motywacja do odniesienia kolejnego sukcesu ale teraz z Jagiellonią.
We wcześniejszym wywiadzie mój kolega z fachu pytał się ciebie o propozycjach od innych klubów, wtedy powiedziałeś: "Tak dostałem ale nie mogę powiedzieć jakie to były kluby bo od razu by było głośno w gazetach i na stronach internetowych mogę tylko powiedzieć, że były to znane marki lig Niemieckich, Holenderskich i Angielskich, ale wszystkie odrzuciłem bo chce coś osiągnąć w Białymstoku i wypełnić te plany które wam powiedziałem." Możesz nam powiedzieć jak teraz się prezentują propozycje od innych klubów?
Dawid Plizga: Teraz mogę wam powiedzieć. Dostałem ciekawą propozycję od mistrza Francji OSC Lille jednak po namyślę ją odrzuciłem choć na pewno bym w Lille mógł więcej osiągnąć niż w Jagiellonii.
A ile Lille by musiało za ciebie zapłacić?
Dawid Plizga: Miałbym kosztować 23 miliony złotych czyli w przeliczeniu na euro było by to gdzieś 6, 7 euro.
Czyli stałbyś się najdroższym zawodnikiem który odszedł z Polskiej ligi.Dawid Plizga: Tak masz racje, ale po co? Ja chce osiągnąć sukces z tym zespołem którym osiągnąłem popularność za granicą. I przecież Jaga awansowała do 1/16 Ligi Europejskiej, czyli to już jest wielki sukces dla klubu a chcemy osiągnąć jeszcze więcej.
Dobrze pytanie odnoście transferu mamy za sobą porozmawiajmy teraz o szansach gry na Euro, opowiedz nam coś o tymDawid Plizga: Wystąpiłem w ostatnich trzech meczach kadry i mam wielkie szanse na zagranie w najważniejszym turnieju w Europie.
Czyli kolejne zadanie dodane do tablicy z zadaniami tak?Dawid Plizga: Oczywiście
Myślisz, że turniej w Polsce będzie wielkim sukcesem?Dawid Plizga: No pewnie, nie wiem czym się martwić. Polacy to wspaniali, gościnni ludzie. Zobaczycie, że wszyscy będą zachwyceni.
Wróćmy jeszcze do klubowych spraw. Opowiedz nam jaki jest trener ProbierzDawid Plizga: Jest to kapitalny człowiek, zawsze można na niego liczyć, ja nie wiem który pisał te głupie wiadomości, że Michał może odejść. To on dał mi szanse na sukces, i za to mu bardzo dziękuje.
Na dzisiaj to już koniec. Dzięki za wywiad i powodzenia w rundzie wiosennej.
Dawid Plizga: Ja także dziękuje i obiecuje panu, że pana nie zawiode<śmiech>.