Autor Wątek: PES 2015 - Newsy, Dyskusje, Opinie  (Przeczytany 496570 razy)

Offline Letischoo

• Prezes klubu
  • Dostał Piw: 10
  • Na forum od: 01.01.2011r.
  • Gram w: PES 2015
Odp: Pro Evolution Soccer 2015 - Newsy [ Aktualizacja 21.07.2014 ]
« Odpowiedź #500 dnia: Sierpień 10, 2014, 09:52:55 »
PES od dawna ma kłopot z grą obrony i bramkarzy.
Bhatti wypuszcza fragmenty filmików, gdzie obrona i bramkarze grają beznadziejnie - logiczne, to na pewno przyciągnie wielu ludzi, którzy właśnie min. z tego powodu rzucili PES-a w kąt. marketing poziom Expert:)
Jak ma się styczność z PES-em od kilkunastu lat, to można wywnioskować pewne sprawy nawet z kilku 5-sekundowych filmików.
Dodatkowo kilka drewnianych animacji, ale to można zwalić na wczesną (???) wersję kodu.

Myślę, że wyciąganie głębszych wniosków po kilku 5-sekundowych filmikach nie ma najmniejszego sensu, nawet jak widać na nich błędy. Jeśli masz styczność z PESem od kilkunastu lat to powinieneś zdawać sobie sprawę, że w filmikach promocyjnych stawiają na zwody i bramki a nie na - nawet jeśli to była największa bolączka - bramkarzy i obronę.

Myślę, że nie możesz zwalić na wczesną wersję kodu bo AB zapewne dostał tą, która wystąpi na GamesCom.

Moją jedyną obroną może być dopiero wyjście zaje*istego dema PESa i albo wtedy zostanę przeproszony albo... sam będę musiał przeprosić  ;D

@Vegeta - zmień ten awatar bo teraz "na pierwszy rzut oka" nie mogę poznać Twoich postów :P

« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2014, 09:55:32 wysłana przez Letischoo »
The big part of fifa players are PESfans, don't forget it.

OnoMatoPeja

• Gość
« Odpowiedź #501 dnia: Sierpień 10, 2014, 10:22:42 »
Ja nie dostrzegam zbyt wiele, a Ty za to już wiesz, że obrona gra tragicznie i nie umie się zachowywać bo wydali czternaście 5-sekundowych fimików  Ja uważam, że fajnie to wygląda, a z bliska zawsze widać więcej niedoróbek

Nie od dziś grałem w PES na silniku z 2008 oraz 2014 (parę meczy) i nadal nic się nie zmieniło. Ruchy zawodników są sztuczne, zero płynności, nieprzewidzianych ruchów. Bez względu na to jakiej jakości jest nagranie i ile trwa. Problem leży w algorytmach i interpretacji tego jak to ma działać.
Z wyżej perspektywy to jest mniej dostrzegane ale jest widoczne.
Nie mam zamiaru wychwalać PES z roku na rok. A ma więcej minusów niż plusów.
Konami stawia na grafikę i realne odwzorowanie twarzy, stadionów. Reszta to kula u nogi z roku na rok zmieniana bez konkretnej koncepcji na tą grę.
Jak by PES2015 był na silniku z PES6 (otoczka wizualna - grafika) ale z możliwościami FOXEngine to był by bardziej grywalny niż ostatnie PESy pod warunkiem że bazował by na gameplay z PES6.

Tak trudno napisać zaawansowane algorytmy czy tak ułomne mają myślenie ich programiści (+ pojemność portfela)....
Ma być grywalne a nie pełne wodotrysków za ~140zł (PC). Gra z latami, traci już ten smak co kiedyś...

Offline Letischoo

• Prezes klubu
« Odpowiedź #502 dnia: Sierpień 10, 2014, 10:31:08 »

Nie od dziś grałem w PES na silniku z 2008 oraz 2014 (parę meczy) i nadal nic się nie zmieniło. Ruchy zawodników są sztuczne, zero płynności, nieprzewidzianych ruchów. Bez względu na to jakiej jakości jest nagranie i ile trwa. Problem leży w algorytmach i interpretacji tego jak to ma działać.
Nie mam zamiaru wychwalać PES z roku na rok. A ma więcej minusów niż plusów.

Nie stwierdzę, że PES 2014 działa płynnie ale uważam, że ruchy (animacje - chyba, że masz na myśli co innego) są sztuczne. Bo właśnie w PES 2014 to fajnie wygląda i nie jest sztuczne tylko bliskie rzeczywistości.

Też nie wychwalam PESa z roku na rok ale nie zamierzam też besztać wersji, którą widziałem na kilku filmikach, a większość ludzi tak właśnie robi i po jednej dobrej recenzji "Oooo! kupię" albo "uuuu bezsens, kupię FIFĘ 15". Ja uważam, że fajnie wygląda, recenzje bardzo zachęcają i chciałbym już wypróbować aby sprawdzić czy rzeczywiście to jest tak wspaniałe jak mówią.

Jak by PES2015 był na silniku z PES6 (otoczka wizualna - grafika) ale z możliwościami FOXEngine to był by bardziej grywalny niż ostatnie PESy pod warunkiem że bazował by na gameplay z PES6.

Pisałem ostatnio - parę stron temu - że powinni zrobić PES 6 (nawet na starym silniku jeśli to możliwe), ale usunąć trochę skryptów, dodać full manual oraz 360 stopniowy drybling i myślę, że mogłaby wyjść najlepsza gra piłkarska ;)

Offline Prince Vegeta

• II - ligowiec
  • Dostał Piw: 4
  • Na forum od: 13.06.2013r.
  • Chelsea London
    • Status GG
« Odpowiedź #503 dnia: Sierpień 10, 2014, 11:10:07 »
Myślę, że wyciąganie głębszych wniosków po kilku 5-sekundowych filmikach nie ma najmniejszego sensu, nawet jak widać na nich błędy. Jeśli masz styczność z PESem od kilkunastu lat to powinieneś zdawać sobie sprawę, że w filmikach promocyjnych stawiają na zwody i bramki a nie na - nawet jeśli to była największa bolączka - bramkarzy i obronę.

Myślę, że nie możesz zwalić na wczesną wersję kodu bo AB zapewne dostał tą, która wystąpi na GamesCom.

Moją jedyną obroną może być dopiero wyjście zaje*istego dema PESa i albo wtedy zostanę przeproszony albo... sam będę musiał przeprosić  ;D

@Vegeta - zmień ten awatar bo teraz "na pierwszy rzut oka" nie mogę poznać Twoich postów :P

Nie zmieniem avatara, bo znalazłem film roku i go promuję XD

Jak dla mnie powinni właśnie stawiać na parady bramkarskie w tych filmikach, bo każdy wie, że w PES-ie od zawsze padały ultra epickie bramki i kilka kolejnych niewiele zmienia, a filmy ukazujące jak (czy) poprawili bramkarzy wielu ludziom by coś powiedziało na temat wydania 120 - 200 zł na grę, szczególnie mi, bo bramkarze to 50% mojej negatywnej opinii o PES-ie 14.

Offline Letischoo

• Prezes klubu
« Odpowiedź #504 dnia: Sierpień 10, 2014, 11:22:44 »
Nie zmieniem avatara, bo znalazłem film roku i go promuję XD

Jak dla mnie powinni właśnie stawiać na parady bramkarskie w tych filmikach, bo każdy wie, że w PES-ie od zawsze padały ultra epickie bramki i kilka kolejnych niewiele zmienia, a filmy ukazujące jak (czy) poprawili bramkarzy wielu ludziom by coś powiedziało na temat wydania 120 - 200 zł na grę, szczególnie mi, bo bramkarze to 50% mojej negatywnej opinii o PES-ie 14.

Ciężko się do tego... awatara przyzwyczaić :P ale może obejrzę :P

Myślę, że teraz jest zbyt późno na jakiekolwiek trailery czy teasery ;) do premiery jeszcze kupa czasu, a Bhatti chciał po prostu podgrzać atmosferę przed gamescom. Myślę, że możemy liczyć na co najmniej 20-30 pełnych meczów (12 minut gameplayu) na youtube bo KONAMI nie będzie blokowało nagrywania :)

Oglądam te vine'y i mi się przypomniało, że zawsze chciałem aby piłka mogła "musnąć" rękawice i dalej lecieć za bramkarza, a nie odbijać się sztywno jak od sztywnej dłoni albo kości ;) wydaje mi się, że czegoś takiego w PES nie było... <myśli>
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2014, 11:26:15 wysłana przez Letischoo »

Offline matyjasik90

• Asystent trenera
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 24.04.2012r.
« Odpowiedź #505 dnia: Sierpień 10, 2014, 11:38:03 »
inaczej to wszystko bedzie wyglądało w grze a nie na powtórkach . lepiej :) no a parada bramkarza troche lepsza nie pada jak kłoda  tylko widać ze jak spadnie to nogi podnosi do góry :)

Offline MGS

• III - ligowiec
  • Dostał Piw: 3
  • Na forum od: 14.10.2011r.
  • Gram w: PES 2019
« Odpowiedź #506 dnia: Sierpień 10, 2014, 13:06:34 »
Z tych filmikow trudno cos wywnioskowac. To, ze raz udalo sie uchwycic jakis blad w zachowaniu pilkarza nie oznacza, ze bedzie to nagminne.
Co do poziomu animacji to trudno sie do czegos przyczepic. Pisanie, ze jest sztywna jest dla mnie absurdalne. To ja sie pytam czy u konkurencji wyglada to lepiej? Nie. W tej chwili nie da sie tego zrobic lepiej w grze tego typu.

Offline Remoo

• Asystent trenera
  • Dostał Piw: 7
  • Na forum od: 07.01.2012r.
  • Vista el Barca
    • Remoo Blog
  • Gram w: ...
« Odpowiedź #507 dnia: Sierpień 10, 2014, 13:07:12 »
Niektórzy narzekają na tnące się animacje itd. podczas gdy u konkurencji też był i jest tartak oraz łyżwiarstwo figurowe.
Pamiętam pierwsze filmiki z (niby) next genowej FIFY. Tam animacje były momentami wręcz tragiczne.

<a href="http://forum.pesleague.pl/index.php?PHPSESSID=9888375b9b2a27a91188acc8c1737845&amp;action=register">REJESTRACJA</a>&nbsp;lub&nbsp;<a href="http://forum.pesleague.pl/index.php?PHPSESSID=9888375b9b2a27a91188acc8c1737845&amp;action=login">LOGOWANIE</a>

Sławna animacja z 2:39. Noga przechodzi przez nogę.

Te drobne ślizgi z vine'sów nagrywane w slow mo i tak nie będą pewnie zauważalne podczas dynamicznej gry z innej perspektywy. Dynamicznej, bo po tych gameplayach nagrywanych tosterami widać, że tempo gry zostało przyspieszone.

Tak trudno napisać zaawansowane algorytmy czy tak ułomne mają myślenie ich programiści (+ pojemność portfela)....

Heh, zaawansowane algorytmy właśnie z reguły są trudne. xD Programowanie jest jedną z najtrudniejszych dziedzin w informatyce.

Z tych filmikow trudno cos wywnioskowac. To, ze raz udalo sie uchwycic jakis blad w zachowaniu pilkarza nie oznacza, ze bedzie to nagminne.
Co do poziomu animacji to trudno sie do czegos przyczepic. Pisanie, ze jest sztywna jest dla mnie absurdalne. To ja sie pytam czy u konkurencji wyglada to lepiej? Nie. W tej chwili nie da sie tego zrobic lepiej w grze tego typu.
Z całą pewnością da się lepiej, ale często brakuje czasu/pieniędzy na dopracowanie wszystkiego, albo jest się ograniczonym przez silnik. W tym wypadku nie dopatrywałbym się jednak ograniczeń programowych, bo to w końcu nowoczesny silnik.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2014, 13:40:14 wysłana przez Remoo »

Offline Letischoo

• Prezes klubu
« Odpowiedź #508 dnia: Sierpień 10, 2014, 13:21:42 »
Heh, zaawansowane algorytmy właśnie z reguły są trudne. xD Programowanie jest jedną z najtrudniejszych dziedzin w informatyce.
Z całą pewnością da się lepiej, ale często brakuje czasu/pieniędzy na dopracowanie wszystkiego, albo jest się ograniczonym przez silnik. W tym wypadku nie dopatrywałbym się jednak ograniczeń programowych, bo to w końcu nowoczesny silnik.

Jakoś "nisko-wydajnościowo-żernego" deszczu do 2014 się nie udało zrobić :P

ja chodzę do tech. informatycznego ale generalnie nawet najprostszych rzeczy nie pojmuje w kwestii programowania więc się nie wypowiadam :P

Offline Remoo

• Asystent trenera
  • Dostał Piw: 7
  • Na forum od: 07.01.2012r.
  • Vista el Barca
    • Remoo Blog
« Odpowiedź #509 dnia: Sierpień 10, 2014, 13:29:24 »
Jakoś "nisko-wydajnościowo-żernego" deszczu do 2014 się nie udało zrobić :P
Tłumaczyli się, że nie zdążyli(by) wszystkiego dopracować. W każdym razie lepiej jakby chyba w ogóle nie wydawali tej części. Wyszła im z tego bardziej alfa niż w pełni ukończona produkcja.

ja chodzę do tech. informatycznego ale generalnie nawet najprostszych rzeczy nie pojmuje w kwestii programowania więc się nie wypowiadam :P
Mnie dopiero czeka programowanie. Wyczuwam masakrę.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 10, 2014, 13:33:30 wysłana przez Remoo »

Offline Blues Fan

• Starszy junior
  • *
  • Autor wątku
  • Dostał Piw: 6
  • Na forum od: 09.01.2012r.
  • Gram w: PES 2013
« Odpowiedź #510 dnia: Sierpień 10, 2014, 14:58:20 »
Tłumaczyli się, że nie zdążyli(by) wszystkiego dopracować. W każdym razie lepiej jakby chyba w ogóle nie wydawali tej części. Wyszła im z tego bardziej alfa niż w pełni ukończona produkcja.

Nie wydaliby PES 2014 zabrakłoby im przez to hajsu na PES 2015 i przez 2 lata ukończyliby bete  ;)
&quot; border=&quot;" border="0

To Blues Fan, tego nie ogarniesz ... - Hose444

Offline Letischoo

• Prezes klubu
« Odpowiedź #511 dnia: Sierpień 10, 2014, 22:28:50 »
Zbiorek zdjęć PES + rzeczywistość prezentujących Player ID:

Spoiler for Hiden:

Offline Prince Vegeta

• II - ligowiec
  • Dostał Piw: 4
  • Na forum od: 13.06.2013r.
  • Chelsea London
    • Status GG
« Odpowiedź #512 dnia: Sierpień 11, 2014, 00:12:06 »
Zbiorek zdjęć PES + rzeczywistość prezentujących Player ID:

Spoiler for Hiden:

Założę się, że setka innych graczy ma takie same animacje. Zdjęcia nic nie powiedzą o Player ID, ale generalnie fajny jest to patent, odróżnia PES-a od FIFY na duży plus, bo trochę wkurzający jest widok tak samo ruszających się ludzików w FIFIE.

Offline PWN

• Piłkarz B klasy
  • **
  • Dostał Piw: 2
  • Na forum od: 28.07.2013r.
« Odpowiedź #513 dnia: Sierpień 11, 2014, 02:12:21 »
Only Pro Evolutions "Adam Bhatti tells @WENBlog, #PES2015 has changed "dramatically" since the first-look event in Manchester on July 3"

Jak to się mówi, kłamstwo ma krótkie nogi, chyba, że Adam przeszedł równoczesną przemianę wraz z grą, którą promuje i o dziwo jego wypowiedzi zaczynają mieć styczność z rzeczywistością. Nadchodzące dni pokażą prawdę o Pes-ie 15 i o panie Bhattim, nic tylko zacierać ręce. ::)

Offline Letischoo

• Prezes klubu
« Odpowiedź #514 dnia: Sierpień 11, 2014, 09:20:45 »
Only Pro Evolutions "Adam Bhatti tells @WENBlog, #PES2015 has changed "dramatically" since the first-look event in Manchester on July 3"

Jak to się mówi, kłamstwo ma krótkie nogi, chyba, że Adam przeszedł równoczesną przemianę wraz z grą, którą promuje i o dziwo jego wypowiedzi zaczynają mieć styczność z rzeczywistością. Nadchodzące dni pokażą prawdę o Pes-ie 15 i o panie Bhattim, nic tylko zacierać ręce. ::)

Odniesiesz się do kłamstwa? Tzn, która jego wypowiedź był kłamstwem, czy znowu każesz mi wyszukiwać w internecie?:)

Vine'y z ekranu meczowego

Sneijder oraz Silva
REJESTRACJA lub LOGOWANIE

Neymar i CR7

REJESTRACJA lub LOGOWANIE
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2014, 09:28:39 wysłana przez Letischoo »

Offline $RMF$

• Prezes klubu
  • Dostał Piw: 8
  • Na forum od: 07.11.2008r.
  • Im dłużej my przy piłce, tym krócej oni.
« Odpowiedź #515 dnia: Sierpień 11, 2014, 09:47:45 »
PESA zabija ten Player ID. Dlatego mamy te spowolnienia (strzał RvP na Vine to masakra) i problemy z plynnością rozgrywki. PES idzie w strone gier z wczesnych lat 90. Zaraz będą nagrywać mecze a gracz będzie tylko biernie cisnął jakiś klawisz

Szkoda, że KONAMI znowu kłamało. Rok temu była gadka, że PES 2014 jest mega i jak to nie są z niego dumni. Pare miesiecy zajęło im napisanie, że jednak była to wersja bliżej BETA niż ukończona gra. Mowili o nowym silniku gry w PES 2015 itd. A teraz nawet wziamnki, że PES ten nowy kod gry ma i co widać nawet po tych 5 sek fragmentach to kod który jest od 2008 roku!! Wodotryski, grafa wszystko świetnie, ale wyciskanie wody z suchara to kiepski pomysł KONAMI
« Ostatnia zmiana: Sierpień 11, 2014, 09:58:29 wysłana przez $RMF$ »
<iframe frameborder="0" width="790" height="600" scrolling="auto" src=" REJESTRACJA lub LOGOWANIE" title="Psychologiczne Gierki"></iframe>

Offline matyjasik90

• Asystent trenera
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 24.04.2012r.
« Odpowiedź #516 dnia: Sierpień 11, 2014, 10:37:39 »
zle to nie wyglada :) tylko by mieli inne ruchy a nie takie same kazdy

Offline MGS

• III - ligowiec
  • Dostał Piw: 3
  • Na forum od: 14.10.2011r.
  • Gram w: PES 2019
« Odpowiedź #517 dnia: Sierpień 11, 2014, 10:42:18 »
Mowili o nowym silniku gry w PES 2015 itd. A teraz nawet wziamnki, że PES ten nowy kod gry ma i co widać nawet po tych 5 sek fragmentach to kod który jest od 2008 roku!!
No przeciez 2015 chodzi na fox engine...

Offline PWN

• Piłkarz B klasy
  • **
  • Dostał Piw: 2
  • Na forum od: 28.07.2013r.
« Odpowiedź #518 dnia: Sierpień 11, 2014, 10:53:31 »
Odniesiesz się do kłamstwa? Tzn, która jego wypowiedź był kłamstwem, czy znowu każesz mi wyszukiwać w internecie?:)
Niczego Ci nie każę  ;D, najzwyczajniej w świecie rozśmieszył mnie news o informacjach od Bhattiego.  Jak wielkim trzeba być fantastą i bajkopisarzem, i jakże upartym człowiekiem w poszukiwaniu naiwnego gruntu, by twierdzić, że w ciągu niecałego miesiąca Konami potrafiło "dramatycznie" zmienić lipcowy kod gry.  Takich historii SF to już dawno nie czytałem...przepraszam rok temu  ::), gdy miała nadejść rewolucja wraz z nastaniem Pes 14  ;).  Gamescom lada dzień, więc szybko się okaże jakie znamiona nosiła wypowiedź Adama.

Offline Letischoo

• Prezes klubu
« Odpowiedź #519 dnia: Sierpień 11, 2014, 11:08:17 »
Niczego Ci nie każę  ;D, najzwyczajniej w świecie rozśmieszył mnie news o informacjach od Bhattiego.  Jak wielkim trzeba być fantastą i bajkopisarzem, i jakże upartym człowiekiem w poszukiwaniu naiwnego gruntu, by twierdzić, że w ciągu niecałego miesiąca Konami potrafiło "dramatycznie" zmienić lipcowy kod gry.  Takich historii SF to już dawno nie czytałem...przepraszam rok temu  ::), gdy miała nadejść rewolucja wraz z nastaniem Pes 14  ;).  Gamescom lada dzień, więc szybko się okaże jakie znamiona nosiła wypowiedź Adama.

Generalnie to on od tego jest aby pisać bajki, w końcu odpowiada za promocję gry ;) często podaje fajne informacje - oficjalne, wrzuca zdjęcia czy tak jak te vine'y dzięki, którym widzimy coś więcej niż robi samo KONAMI bo łatwiej dać grę Bhattiemu i powiedzieć nakręć parę vineów dla graczy bo nam się nie chce/nie umiemy. Ale wolę te winey niż komputerowo podrasowany "gameplay-trailer" ;)

A co do nazywania Bhattiego kłamcą to po prostu nie wiedziałem czy odnosisz się do PES 2015 czy do dalszych czasów, bo nt. PES 2015 jeszcze nie mieliśmy okazji przyłapać go na kłamstwie bo na temat gry po prostu niewiele wiemy ;)

A poza tym Bhatti nie napisze przecież "sory... bramkarze w 2015 będą słabi jak zawsze bo po prostu nie umiemy", "wiecie co... obrona jest dobra, ale nie potrafimy załatać tych dziur, które się robią, no nie wiemy jak". Kasa się zgadza to go nie obchodzi czy jego teksty za miesiąc/dwa będą miały pokrycie. Jak w Celticu, kasa jest reszta nie obchodzi ;)

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer

« Odpowiedź #519 dnia: Sierpień 11, 2014, 11:08:17 »