To fundamentalne pytanie czy bramkarze powinni byc realistyczni i popelniac bledy czy nie.
Tylko rozróżnijmy przypadki:
1. Bramkarz sięga końcówką palców ale piłka je wygina i wpada do siatki - czegoś takie nie ma z tego co mi się wydaje - nie piszę o sztywnym odbiciu piłki jak od kantu tylko o swobodnym, lekko zmienionym torze (wiem, to raczej nie błąd ale brakuje mi takich sytuacji)
2. Strzały na śliskiej murawie mogące przyspieszać i sprawiać problemy kozłując przed bramkarzem - to element fizyki więc powinno się znaleźć.
3. Piłka leci w środek bramki a bramkarz stoi pół metra od niej nie reagując.
4. Strzał ~0.5m nad ziemią, piłka odbija się np. od ramienia i prześlizga między ręką a ziemią - wpada do bramki.
5. Dośrodkowanie - bramkarz nie wyłapuje/piąstkuje piłki tylko "zrzuca ją" pod nogi napastnika albo wrzuca sobie do bramki.
6. Strzał na wysokości 20-30 centymetrów, piłka odbijająca się przed bramkarzem, który łapie w koszyczek - wypada z koszyczka przed niego, dopada napastnik.
7. Brak wirtualnej ściany na liniach pola karnego - bramkarz mogący np. przy interwencji wypaść za boisko.
8. Słupek/poprzeczka i gol od pleców bramkarza (chyba w PES 6 były takie bramki)
9. Możliwość minięcia się bramkarza z piłką np. przy rzutach rożnych.
10. Słupki przeszkadzające przy interwencji na krótkim słupku - bramkarz często przenikał je przy łapaniu piłki.
11. Przy grze z CPU - w 99% przypadków do prostopadłych piłek bramkarz wychodzi tylko jeśli zdąży, może miałem ze 2-3 takie sytuacje, że bramkarz wyszedł ale napastnik dobiegł pierwszy do piłki. Możliwość np. bramkarz wychodzi ale nagle staje jak zauważa, że do piłki nie dotrze.
I wiele innych sytuacji. Które powinny być możliwe, a które nie bo - nie mając na nie wpływu - mogą wkurzać graczy, że znowu bramkarz robi babola.