Odcinek: 13
11. września 2015
#13 Luis Enrique: Jesteśmy dobrej myśli
Luis Enrique wziął dzisiaj udział w przedmeczowej konferencji prasowej poprzedzającej mecz z Atletico. Odpowiadał m.in. na pytania dotyczące Atletico, napiętego terminarza oraz formy zespołu.
Mecz na Vicente Calderon:
"Atletico i Barca to dwa wielkie zespoły z niesamowitą historią. Każdy z nich ma tożsamość swojego trenera oraz adaptuje się do profilu graczy, jakich posiada. Simeone to świetny trener, wygrywał tytuły z Atletico, jednak ja również z Barceloną. Atletico ma za sobą udane okienko transferowe, ale udajemy się do Madrytu ze świadomością, że jesteśmy wstanie wygrać."
Napięty terminarz:
"W rundzie jesiennej mamy skomplikowane wyjazdy, przez co to może okazać się trudniejsze, ale nie mamy zamiaru szukać żadnych wymówek. Mamy wyrównaną kadrę. Ponieważ nie możemy tego kontrolować ani zmienić, uznaliśmy to za okoliczność, która z jednej strony nie pozwoli nam się zrelaksować, a z drugiej pokaże na jakim poziomie jesteśmy na tym etapie sezonu."
Forma zespołu:
"Zespół gra w tym sezonie, zresztą jak w zeszłym również, całkiem dobrą piłkę. Jeśli zagrają jutro tak jak do tej pory, to zgarniemy trzy punkty, jednak jeśli zagrają tak jak w pierwszym meczu z Athletikiem na początku sezonu, obawiam się, że może to nie wystarczyć na taki zespół jak Atletico."
Przerwa reprezentacyjna:
"Przerwa reprezentacyjna zawsze daje wytchnienie, ponieważ pozwala przemyśleć pewne rzeczy. Równieź ja nie przestawałem pracować i szukałem perfekcyjnej taktyki na mecz z Atletico. Jesteśmy dobrej myśli, o ile zespół będzie tą taktykę jeszcze stosować."
Powołani piłkarze na mecz z Atletico:
Bramkarze: Claudio Bravo, Marc-Andre Ter Stegen
Obrońcy: Dani Alves, Adriano, Jordi Alba, Gerard Pique, Javier Mascherano, Jeremy Mathieu
Pomocnicy: Sergio Busquets, Sergi Roberto, Ivan Rakitic, Andres Iniesta, Rafinha Alcantara
Napastnicy: Lionel Messi, Neymar, Luis Suarez, Munir El Haddadi, Sandro Ramirez
Przewidywana jedenastka wg Mundo Deportivo: Bravo - Alves, Pique, Mathieu, Alba - Busquets, Rakitic, Rafinha - Messi, Suarez, Neymar
Przewidywana jedenastka wg Sportu: Bravo - Alves, Pique, Mascherano, Alba - Busquets, Rafinha, Iniesta - Messi, Suarez, Neymar