Znalazłem sposób na ograniczenie możliwości kupowania jakich się nam zamarzy piłkarzy już w 1 sezonie.
Zaczynacie ML (edytujecie pewnie ligi tak by wam pasowały drużyny) i zaczynacie w 2 lidze, później wybieracie lige w której chcecie grać docelowo ( w moich przypadku angielska liga). I praktycznie na starcie nikogo nie kupicie z tego powodu że nikt nie chce się przenosić do drugiej ligi. Dopiero jak ukończycie 2 ligę w pierwszej trójce to przenosicie się do docelowej i możecie coś powalczyć o lepszych piłkarzy.
W ten sposób omijamy drugą upierdliwą sprawę w tej grze, ponieważ na starcie gry piłkarze nawet najlepsi są w miarę tani i można szybko sklecić dream team,a już po jednym sezonie jest lepiej i topowi gracze maja odpowiednia cenę.
Wszystko rozbija się o ranking drużyn zaczynając w drugiej lidzie i dopiero awansując do 1 jesteście nawet np. taki arsenalem gdzies na 150 miejscu w rankingu i nikt do was praktycznie nie chce przyjść. Jednak jeżeli zaczniecie od razu w lidzie docelowej czyli 1 liga ang/hiszpańska czy bundesliga czy co kto tam woli to jesteście w rankingu bardzo wysoko i nie ma problemu z kupowaniem zawodników.
Tak było w 2010 pes w ML zaczynałeś w drugiej i awansowałeś tutaj jest uproszczone i można zaczać od razu w 1 lidzie więc sie nie dziwcie że zawodnicy chcą przechodzić do wielkich klubów.
Ja wole budować od podstaw zespół który ma paru dobrych piłkarzy ale wiekszość jest do wymiany jak np arsenal.
Zostawiłem sobie Van persie,Nasri,Fabregas,Vermaelen,Clichy,Sanga i Arszawin (chociaż niedlugo na sprzedaż bo podstarzały) a reszta do wymiany reszta 1 skladu i rezerwy i mam kogo szukać bo potrzebuje wzmocnień tak samo do 1 skladu jak i na zmiany.
I wcale nie jest tak łatwo,Youth team i młodzi zawodnicy u mnie królują dlaczego? bo zaczynajać od razu w Premier League ( miałem na start 50mln euro i 6 w ranking drużyn na świecie, 10 mln na fanów i 10 mln na YOuth team na start i średnich trenerów 3 mln).Zaczynając w drugiej lidzie (20 mln 156 w rankingu drużyn i wydatki 50 tysiecy na fanów i 50 tysięcy na Youth team i najsłabszych trenerów praktycznie we wszystkim)