Autor Wątek: FM 12 i FM13- dwie gry, jeden wątek ogólny.  (Przeczytany 46927 razy)

Offline Bonito

• Kierownik drużyny
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 14.02.2010r.
  • vamos barca !
Odp: Football Manager 2012- wątek ogólny o grze.
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 04, 2011, 22:55:25 »
Ten cały interfejs jest strasznie zagmatwały, FM11 jakoś wydaje mi się lepszy. Chociaż może przywyknę, mam nadzieję :) Szykuje się przede mną duużo godzin spędzonych z Newcastle :D
" border="0

Offline cinosław

• Prezes klubu
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 15.09.2008r.
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 04, 2011, 23:47:35 »
Moim zdaniem zmienił się na plus. Można teraz szybko zmieniać taktyki itp. co przyspiesza rozgrywkę. Mam dziwne wrażenie, że gra się jakoś ciężej niż w poprzednie wersje, moim Newcastle mam ledwo 7 pkt. po 5 kolejkach a grałem już z 2 beniaminkami.
Ceny zawodników strasznie wzrosły a zarząd nie daje $ na transfery co jest trochę bez sensu, bo wiecznie uważają, że mam wystarczająco a nie mam nic. Chciałem wzmocnić skład Showcross'em ale był 2x za drogi, myślałem nad Javris'em ale nie ma o czym marzyć, za Taarabt'a też chcieli niesamowite kokosy jak na taki poziom, nie wspomnę już o S.Sinclarze, którego ciężko wyciągnąć ze Swansea. Jeśli mnie nie wyrzucą to mam nadzieję, że po pierwszym sezonie budżet mi się zwiększy, bo jak na razie mój skład wygląda bardzo słabo. Ben Arfa z kontuzją jeszcze 2 mies., Guthire ledwo wrócił po kontuzji ale co z tego skoro to i tak nie jest poziom na walkę o puchary.

Offline Bonito

• Kierownik drużyny
  • vamos barca !
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 05, 2011, 00:00:33 »
Moim zdaniem zmienił się na plus. Można teraz szybko zmieniać taktyki itp. co przyspiesza rozgrywkę. Mam dziwne wrażenie, że gra się jakoś ciężej niż w poprzednie wersje, moim Newcastle mam ledwo 7 pkt. po 5 kolejkach a grałem już z 2 beniaminkami.
Ceny zawodników strasznie wzrosły a zarząd nie daje $ na transfery co jest trochę bez sensu, bo wiecznie uważają, że mam wystarczająco a nie mam nic. Chciałem wzmocnić skład Showcross'em ale był 2x za drogi, myślałem nad Javris'em ale nie ma o czym marzyć, za Taarabt'a też chcieli niesamowite kokosy jak na taki poziom, nie wspomnę już o S.Sinclarze, którego ciężko wyciągnąć ze Swansea. Jeśli mnie nie wyrzucą to mam nadzieję, że po pierwszym sezonie budżet mi się zwiększy, bo jak na razie mój skład wygląda bardzo słabo. Ben Arfa z kontuzją jeszcze 2 mies., Guthire ledwo wrócił po kontuzji ale co z tego skoro to i tak nie jest poziom na walkę o puchary.

Co prawda rozegrałem dopiero dwa mecze sparingowe (3-1 z AaB i 4-0 z Rapidem Bukareszt), ale wydaje mi się, że będzie ciężko w lidze. Mam dużo kontuzji w zespole, moi zawodnicy są tacy szklani, że na prawdę nie wiem kogo wystawiać na te sparingi. Miałem 9,5 mln euro na transfery, ale to dość mało.. Na szczęście M. Topal z Valencii został wystawiony na liste transferową, i prawie jest już u mnie. Do tego dwóch z wolnego (Diogo i El-Hadji Diouf), postaram się jeszcze wypożyczyć Sturridga do ataku. Miałbym nawet skład, atak bardzo mocny - Demba Ba, Sturridge, Nile Ranger (20 latek, u mnie gra świetnie. Jest w rezerwach, ale polecam.) No i jeszcze na rezerwie Best, Ameobi i Lovendkrans. Zapowiada się ciekawy sezon, orzekłem zarządowi, że zakwalifikuje się do LE. Zobaczymy jak to będzie :)
" border="0

Offline bachu12

• Asystent trenera
  • Na forum od: 18.01.2010r.
  • Gram w: ...
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 05, 2011, 00:39:09 »
Właśnie Lucas Leiva przeszedł u mnie z Liverpoolu do Arsenalu więc fajnie nie mam pomocnika defensywnego a Gerrard kontuzjowany. Chciałem sobie Rosickiego ściągnąć ale nie chcieli mi go sprzedać. Na Pepe jeszcze kasy nie mam :D

Offline pawlodar_10

• Były członek Załogi
  • *
  • Dostał Piw: 50
  • Na forum od: 24.01.2009r.
    • Status GG
  • Gram w: PES 2013
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 05, 2011, 01:51:40 »
czemu większość zawodników u was ma kontuzje na początku sezonu?
" border="0
Only the dead have seen the end of war.

Offline bachu12

• Asystent trenera
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 05, 2011, 02:22:23 »
hah właśnie zakupiłem Donovana z L.A. Galaxy chciałem jeszcze Beckhama zawodnik chce przejść ale jak chciałem podpisać tam kontrakt czy coś to agent mówił że zawodnik nie jest zainteresowany żal

Offline Bonito

• Kierownik drużyny
  • vamos barca !
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 05, 2011, 11:14:24 »
Jak na razie moje transfery:

Przyszli:
Daniel Sturridge - wypożyczenie z Chelsea
Carlos Diogo - wolny transfer
Mehmet Topal - 2,9 mln z Valencii
El-Hadji Diouf, wolny transfer

Odeszli:
Sylvain Marveaux - wypożyczenie do WHU za prawie 1 mln.

Na razie jestem zadowolony, w budżecie mam jeszcze 5,5 mln, więc mogę kogoś kupić, ew. dwóch. Muszę mieć dobry skład, gdyż trzeba wywalczyć wysokie miejsce w lidze :) Jestem zadowolony z wielu swoich zawodników, np. Jonas, który spisuje sie coraz lepiej, Ba, Sturridge, Ranger czy Collocini. Macie może jakieś propozycje ciekawego transferu w granicach 5 mln euro?
" border="0

Offline pawlodar_10

• Były członek Załogi
  • *
  • Dostał Piw: 50
  • Na forum od: 24.01.2009r.
    • Status GG
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 05, 2011, 12:00:10 »
Dawaj Bressana z BATE... nie wiem jak w tej części, ale w 2011 po trzech sezonach był już moim najlepszym piłkarzem w City. Nie pamiętam ile zapłaciłem, ale raczej mniej niż 5 mln.
" border="0
Only the dead have seen the end of war.

Offline cinosław

• Prezes klubu
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 05, 2011, 13:12:32 »
Nie potrzebnie wypożyczałeś Marveaux u przy nieobecności H. Ben Arfy jest podstawowym zawodnikiem. Gutierez też ma kontuzję i się cały skład wali...

Ja za to nie potrzebnie wypożyczałem Rangera skoro piszesz, że tak dobrze gra :). Muszę się jeszcze rozglądać za tanimi solidnymi zawodnikami. Chętnie sprzedał bym dziadków jak Lovendkrans'a no ale nikt ich nie chce. Polecam Gosling'a na prawą obronę nie na śr. pomocnika chłopak dobrze się spisuje.

Pawlodar_10 - Ben Arfa i Guthiere mięli kontuzję od początku gry, trochę to dla mnie bez sensu. 

Offline Bonito

• Kierownik drużyny
  • vamos barca !
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 05, 2011, 13:29:14 »
Nie potrzebnie wypożyczałeś Marveaux u przy nieobecności H. Ben Arfy jest podstawowym zawodnikiem. Gutierez też ma kontuzję i się cały skład wali...

Ja za to nie potrzebnie wypożyczałem Rangera skoro piszesz, że tak dobrze gra :). Muszę się jeszcze rozglądać za tanimi solidnymi zawodnikami. Chętnie sprzedał bym dziadków jak Lovendkrans'a no ale nikt ich nie chce. Polecam Gosling'a na prawą obronę nie na śr. pomocnika chłopak dobrze się spisuje.

Pawlodar_10 - Ben Arfa i Guthiere mięli kontuzję od początku gry, trochę to dla mnie bez sensu. 

Powiem ci, że mam wiele zawodników na lewą pomoc. Jonas, Ben Arfa, i tam kilku jeszcze. Akurat Marveaux mi się zbytnio nie podobał, słaby dość był. Wypożyczyłem go, jak dobrze będzie się spisywał w WHU to u mnie też znajdzie miejsce w składzie ;)
" border="0

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
  • Dostał Piw: 23
  • Na forum od: 06.02.2010r.
    • last.fm
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 05, 2011, 15:11:50 »
hah właśnie zakupiłem Donovana z L.A. Galaxy chciałem jeszcze Beckhama zawodnik chce przejść ale jak chciałem podpisać tam kontrakt czy coś to agent mówił że zawodnik nie jest zainteresowany żal
W sumie dobrze się stało, że jednak nie przeszedł, bo to byłaby kompromitacja gry, którą tak zachwala się za nieprawdopodobny realizm.

Cytat: cinosław
Może po prostu w lipcu naprawdę byli kontuzjowani.
" border="0

Offline cinosław

• Prezes klubu
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 05, 2011, 23:24:35 »
Bonito - nie wiem jak u Ciebie ale mnie kurw*ca bierze. Tracę praktycznie wszystkie bramki z 40 metra "cudownymi strzałami" albo z rożnego. Nie mogę kompletnie ogarnąć tego zespołu. W 11 Spurs osiągnąłem prawie wszystko grają bez żadnych oszustw tutaj w Newcastle będę chyba walczył o utrzymanie.
Gdzieś czytałem, że poprawili skuteczność... W takim razie nie jestem pewien czy gramy w tą samą grę, u mnie dalej marnuje się średnio pięć 100% sytuacji na mecz. Ma szczęście są teraz opcje dzięki którym można nad tym pracować.
Spróbuję to ogarnąć, ponieważ to będzie dla mnie w pewnym sensie wyzwanie, nie jest  łatwo ale każde zwycięstwo daje ogromną radoche.

Offline Bonito

• Kierownik drużyny
  • vamos barca !
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 06, 2011, 00:54:21 »
Bonito - nie wiem jak u Ciebie ale mnie kurw*ca bierze. Tracę praktycznie wszystkie bramki z 40 metra "cudownymi strzałami" albo z rożnego. Nie mogę kompletnie ogarnąć tego zespołu. W 11 Spurs osiągnąłem prawie wszystko grają bez żadnych oszustw tutaj w Newcastle będę chyba walczył o utrzymanie.
Gdzieś czytałem, że poprawili skuteczność... W takim razie nie jestem pewien czy gramy w tą samą grę, u mnie dalej marnuje się średnio pięć 100% sytuacji na mecz. Ma szczęście są teraz opcje dzięki którym można nad tym pracować.
Spróbuję to ogarnąć, ponieważ to będzie dla mnie w pewnym sensie wyzwanie, nie jest  łatwo ale każde zwycięstwo daje ogromną radoche.

Po 1. taktyka. Podczas ustawienia składu opracuj sobie taktykę - najlepiej dopasowując się do teamu z jakim będziesz grał. Jak np. grasz z Chelsea - ustaw taktykę defensywną na kontratak. Jak grasz z załóżmy Wolverhampton czy Norwich - dawaj na maxa ofensywną.
Po 2. rozmowa motywacyjna. Musisz odpowiednio dobrać się do rozmowy motywacyjnej przed meczem jak i w trakcie. To samo co wyżej, wszystko zależy od przeciwnika. Jak grasz z kimś mocnym, to dajesz, żeby pokazali, na co ich stać, czy coś w ten deseń.

Inne to oczywiście szczęście w tej grze, dobre transfery, dobry trening zawodników i inne pierdoły ;P.
" border="0

Offline cinosław

• Prezes klubu
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 06, 2011, 10:38:14 »
Heh uwierz mi, że trochę się na Fm'ie znam. Gram już od 2004 chyba. Sukcesy też osiągałem więc wiem na czym to polega :). Z taktyką kombinuje cały czas z nastawieniem oczywiście też. Co do rozmów motywacyjnych to strasznie ciężko ich zmotywować przed meczem. W sumie nie jest tak źle jestem chyba na 9 miejscu więc tego ode mnie oczekuje zarząd. Może ja za dużo chcę jak na pierwszy sezon.

Offline Kusmier1215

• Junior
  • *
  • Na forum od: 15.09.2010r.
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 06, 2011, 12:06:28 »
Ja gram FF Porto i  mój asystent oznajmił że zespół jest źle przygotowany i żeby temu zaradzić trzeba podnieść poziom treningu. Po zwiększeniu tego poziomu w ciągu miesiąca 8 zawodników kontuzjowanych z czego 4 wypadło na więcej niż miesiąc... no ja pierd***
'' Ludzie są wyjątkowi... każdy wku*wia mnie w inny sposób!''

Offline $RMF$

• Prezes klubu
  • Dostał Piw: 8
  • Na forum od: 07.11.2008r.
  • Im dłużej my przy piłce, tym krócej oni.
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 06, 2011, 15:01:36 »
<iframe frameborder="0" width="790" height="600" scrolling="auto" src=" REJESTRACJA lub LOGOWANIE" title="Psychologiczne Gierki"></iframe>

Offline cinosław

• Prezes klubu
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 06, 2011, 15:07:15 »
Widzę, że menadżer stawia na młodzież :) 

Mi w Newcastle coraz lepiej się powodzi :)
Karierę Wisłą może zacznę ale jak mi się znudzi kariera Srokami.

Offline bachu12

• Asystent trenera
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 06, 2011, 17:32:37 »
Skąd wy macie te loga i stroje?

Offline $RMF$

• Prezes klubu
  • Dostał Piw: 8
  • Na forum od: 07.11.2008r.
  • Im dłużej my przy piłce, tym krócej oni.
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 06, 2011, 18:07:33 »
cmrev.com
<iframe frameborder="0" width="790" height="600" scrolling="auto" src=" REJESTRACJA lub LOGOWANIE" title="Psychologiczne Gierki"></iframe>

Offline Nederland

• Piłkarz B klasy
  • **
  • Dostał Piw: 23
  • Na forum od: 06.02.2010r.
    • last.fm
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 06, 2011, 18:18:48 »
Ewentualnie sortitoutsi.net. Są tam wszystkie megapacki po kilka GB objętości każdy.
" border="0

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer

« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 06, 2011, 18:18:48 »