toteż to napisałem. kwestia jak je wyciągnąć. Łatwiej może by było zapytać..
Zrobiłem sobie mały test. Ustawiłem w PES Editorze piłkarzowi każdą umiejętność na 80. Następnie zmieniałem pozycje - główną, do której jest desygnowany. Oto wyniki:
SS, CF - 75
GK, AMF -77
CB - 78
SWP, LWF, RWF - 79
LMF, RMF - 80
DMF - 83
CMF - 84
RB, LB - 86
Widać zatem, które Overalle (oceny ogólne piłkarzy na danej pozycji) są zawyżane, a które zaniżane. Wcześniej napisałem spostrzeżenie odnośnie Lewandowskiego i wszystkich CF. Potwierdza się to. Załóżmy więc, że jest piłkarz, który ma wszystko na 80, (oczywiście nie ma takiego i to jest mało realne), wówczas tak wyglądałyby overalle jak wyżej. Jak widać, taki CF mający 75, miałby na RB 86. Lub inaczej: Jeśli jest piłkarz, który jest napastnikiem i ma 75 (wszystkie statystyki na 80), to ten sam piłkarz (o tych samych statystykach) miałby na bocznej obronie aż 86! No i jak ktoś patrzy sobie na jakiegoś piłkarza przy wyborze składu na mecz i widzi takie 75, a 86, to widzi kolosalną różnicę.. jednak w umiejętnościach nie ma żadnej...
Chodzi mi też o to, że taki napastnik mający ogólną ocenę np. 70 wcale nie jest jakiś tam słaby. Wiadomo, że KONAMI ma coś na celu, tworząc swoje algorytmy wyliczające to wszystko. (np Messi mógłby mieć grubo ponad 100 i nie fajnie by to wyglądało), ale jak dla mnie nie jest to zbyt rewelacyjnie skonstruowane i bywa mylne dla niektórych przy wyborze ustawienia drużyny.
Eh.. pamiętam w pesie 6. Nie było tych liczb - overalli. Były tylko fajne wykresiki i normalne statystyki. Szkoda że te nowe PES'y poszły w kierunku fify..