Frank Rijkaard trenerem Espanyolu! Nowym szkoleniowcem Espanyolu został Frank Rijkaard. Dziś o godzinie 13:00 było już wszystko jasne. Holender podpisał kontrakt do 2015r, po czym pozował do zdjęć wraz z prezesem Espanyolu. Tuż po zwolnieniu Mauricio Pochettino, klub potrzebował nowego trenera. Dobrym rozwiązaniem stał się niegdyś trener FC Barcelony, głównego rywala Espanyolu i to właśnie pod jego okiem szkoli się Leo Messi, dziś najlepszy piłkarz świata, Ronaldinho, "Czarodziej z Brazylii", czy też Samuel Eto'o, jeden z lepszych napastników na świecie. Mamy nadzieję, że tu w Pericos, Frank Rijkaard również wypromuje gwiazdy Espanyolu na najlepszych zawodników na świecie. Jak przyznaje nowy szkoleniowiec, jest bardzo zadowolony z przydzielenia mu tegoż to klubu i jak oznajmił podczas konferencji prasowej kluczem do sukcesu będzie ciężka praca, włożona m.in. na treningach.Redakcja: Jest Pan nowym szkoleniowcem Espanyolu, dlaczego wybrał Pan ten klub?
Frank Rijkaard: Odpowiedź nasuwa się sama, RCD jest takim klubem, gdzie do sukcesu nie trzeba wiele, Espanyol ma wielu znakomitych piłkarzy, myślę, że przy odrobinie ciężkiej pracy uda osiągnąć nam się to, czego Pericos od paru lat nie może zdobyć, pierwszego miejsca w Primera Division.
Redakcja: Czy poza mistrzostwem w BBVA chce Pan jeszcze coś osiągnąć wraz z klubem?
Frank Rijkaard: Ależ oczywiście, gramy w europejskich pucharach, a to też cel do zrealizowania.
Redakcja: Przeniósł się Pan z Arabii Saudyjskiej, jak wrażenia w innym kraju, w Hiszpanii?
Frank Rijkaard: To nie pierwszy mój pobyt w tym kraju, wiadomo przecież, że byłem szkoleniowcem Blaugrany, kibice Espanyolu bardzo gorąco mnie przywitali, poczułem się tak samo, gdy przybyłem klubu "zza miedzy", czyli Barcy. To bardzo miły gest ze strony kibiców, spróbuję się im odwdzięczyć na boisku.
Redakcja: Z mojej strony to wszystko, dziękuję za chwilę poświęconego czasu.
Frank Rijkaard: Ja również dziękuję.