Następna dawka rozegranych meczów (wyłacznie poziom Super Star przy formie normalnej i najwyższej jak i losowej) bardziej mnie nakłania na kupno oryginalnej edycji, mimo wolnego łącza, biorąc na uwadze że full wydanie będzie takie jak demo#1 albo i lepsze.
Dużo jest animacji w rożnych aspektach rozgrywki, które ewidentnie widać w demie, ale na tym nie kończąc.
Dochodzą do tego nowe zwody, przyjęcie piłki, strzały na bramkę, przerzut piłki na drugą stronę jest stokroć lepszy, wyciąganie soczystych sytuacji przez bramkarzy nawet przy mocnym strzale z dystansu i nie tylko łapiąc w ręce a nie tylko wybijając na bok.
Dopatrzeć można się niedociągnięć (jak zawsze).
Chociaż by, brak animacji przy rozegraniu szybkiej piłki po faulu (żeby on to jeszcze coś tam robił, rozglądał się głową komu podać, a tu nic, stoi jak wryty bez ruchu, jeśli nie chcę rozegrać na szybko).
Dosyć nagminnie komputer staje tyłem do bramki przetrzymując piłkę, po czym traci ją tak jak by się zwiesił na ułamek sekundy.
Dostrzec można się też zwieszaki zawodników jak by nie wiedzieli gdzie mają biec bądź stoją na ułamek w miejscu bądź bezmyślnie wykonują ruch w nie tą stronę co trzeba po czym lecą w tą właściwą.
Strzały kozłem, wydaję mi się że są zbyt częste, ale tu są mieszane uczucia.
Zachowanie bramkarza kiedy wychodzi dalej niż za 5 metr trochę irytuje gdy w sporadycznych sytuacjach
nawet nie chce z powrotem wracać na linie bramkową... jakiś błąd....
Ujmując tą niezbyt wyrafinowaną opinię, obecny gameplay kładzie na deski wszystkie pozostałe jakie można było własnymi oczami zaobserwować w do tej pory wydanych seriach PES (nawet dema poprzedzające pełne wydanie).
Gra nawet z CPU jest obustronna, przyjemna, pełna szybkich dynamicznych akcji, przejść z obrony do niszczącej kontry pozwalającej na popuszczenie wodzy fantazji w rozegraniu piłki, znacznie bardziej realistyczny.
Ocena: 9.6/10 - tyczy się "wyłacznie gameplay"