Po meczu Inter - Juventus...
Esteban Cambiasso
- Naprawdę niesamowitym dla mnie było móc wyprowadzać drużynę, jako kapitan, na derby Italii. Wiem, że nie jestem może "pełnoprawnym" kapitanem, bo w tym meczu nie grali chociażby Javier czy Dejan (Zanetti i Stanković - przyp. red.), co jednak nie zmienia tego faktu. Ale nie to jest najważniejsze. Udało nam się wygrać i to myślę, że w nie najgorszym stylu. Po pierwszych dwóch wpadkach każdy skazywał nas już na pożarcie w tym sezonie, jednak myślę, że meczem z Juve, czy też z Romą udowodniliśmy, że jesteśmy w stanie walczyć o najwyższe cele.
Gianluigi Buffon
- Niestety nie wyszedł nam ten mecz, ale trzeba przyznać, że Inter był dzisiaj w świetnej formie. Na początku walczyliśmy jak równy z równym, jednak z czasem stłamsili nas do obrony, gdzie nie radziliśmy sobie za dobrze. Raz po raz rywale dopuszczani byli do strzałów, robiłem co mogłem, jednak strzał Maicona był nie do obrony. Pewnie znajdzie się mądrzejszy ekspert jeden z drugim, że mogłem to wyciągnąć. Ale niestety, zrobiłem co było w mojej mocy. Starałem się mobilizować kolegów, jednak na niewiele się to zdało i pojechaliśmy do Turynu bez punktu, a nie takie było przedmeczowe założenie.
Maicon
- Bardzo mi miło, że zostałem wybrany zawodnikiem meczu (uśmiech). Aż mnie krew zalewała jak patrzyłem na broniącego strzał za strzałem Buffona, więc sam postanowiłem spróbować, no i jakoś się udało. Trochę to dziwnie musiało wyglądać, miałem piłkę na lewej nodze, a uderzyłem prawą, ale liczy się skutek. Bardzo cieszę się, że zdobyłem bramkę i to jeszcze taką, ale nie ma co na siłę robić ze mnie bohatera. Najważniejsze jest to, że udało się nam zdobyć bardzo ważne trzy punkty i za to gratulacje należą się całej drużynie. Jednak nie możemy spoczywać na laurach. Teraz czekają nas kolejne derby, wydaje mi się, że ważniejsze dla kibiców. Zrobimy wszystko co w naszej mocy, żeby mecz z Milanem również wygrać!
Bardzo dziękuję reddevilowi za nagranie i przesłanie mi tego filmiku. Nagrywane na moim wehikule sporo gorzej by to wyglądało.
W szóstej kolejce Serie A na Estadio Giuseppe Meazza (czy też jak kto woli, San Siro) będziemy świadkami wielkich derbów Mediolanu. Jak narazie lepszy bilans w derbach Mediolanu ma zespół Milanu, który wygrywał 110 razy, przy 101 zwycięstwach Nerazzurrich. Padło również 77 remisów. Wszyscy liczą, zresztą jak zawsze, na świetne widowisko. Obie drużyny zdecydowanie mogą to zapewnić. Derby Mediolanu uchodzą przecież za jedne z najlepszych na świecie. Mamy nadzieję, że obejrzymy bardzo ciekawe spotkanie, a po ostatnim gwizdku zadowoleni na boisku będą jedynie podopieczni Jurgena Klinsmanna.
- Będzie to dla Nas bardzo ciężkie spotkanie. Pokazaliśmy już w tym sezonie, że potrafimy grać z wielkiej klasy rywalami i, że potrafimy z nimi wygrywać, jednak derby rządzą się swoimi prawami. Musimy zapomnieć o tym co było, o zwycięskim meczu z Juventusem i w stu procentach skupić się na nadchodzącym rywalu. Wiemy jakie znaczenie ma ten mecz dla kibiców, więc damy z siebie maksimum swoich możliwości i mamy nadzieję, że to by zejdziemy z boiska jako zwycięzcy, chociaż o sukces na pewno nie będzie łatwo, a wręcz przeciwnie. Wszyscy wierzymy jednak, że jesteśmy w stanie zdobyć trzy punkty! - powiedział dzień przed meczem trener Nerazzurrich, Jurgen Klinsmann.