Pełna nazwa: Football Club Internazionale Milano S.p.A.
Data założenia: 9 marca 1908 r.
Przydomki: "Nerazzurri" (czarno-niebiescy), "Il Serpente" (wąż)
Liga: Serie A
Stadion: Stadio Giuseppe Meazza
Prezes: Massimo Moratti
Trener: Jürgen Klinsmann
Największe sukcesy:
* 18-krotni Mistrzowie Włoch
* 7-krotni zdobywcy Pucharu Włoch
* 5-krotni zdobywcy Superpucharu Włoch
* 3-krotni zdobywcy Pucharu/Ligi Mistrzów
* 3-krotni zdobywcy Pucharu UEFA
* 2-krotni zdobywcy Pucharu Interkontynentalnego
* 1-krotni zdobywcy Klubowego Pucharu Świata
___________________________________________________________________________________
Jürgen Klinsmann receptą na sukcesy? Po niezbyt udanym dla Interu sezonie, w którym stracili Mistrzostwo Włoch na rzecz odwiecznego rywala zza miedzy, AC Milanu i odpadnięciu z Ligi Mistrzów w ćwierćfinale z Schalke 04 zdecydowano się zrezygnować z usług dotychczasowego trenera Leonardo, który w trakcie sezonu zastąpił na tym stanowisku Rafę Beniteza. Padało wiele nazwisk w kontekście zatrudnienia nowego szkoleniowca. Bliscy podpisania kontraktu byli ponoć Louis van Gaal oraz Guus Hiddink, ale zawsze coś stawało na przeszkodzie i żaden z nich w przyszłym sezonie nie poprowadzi mediolańskiej drużyny. Zdecydowano się zatrudnić 47-letniego Niemca, Jürgena Klinsmanna. Były piłkarz Bayernu Monachium nie ma zbyt bogatej kariery trenerskiej. Był on selekcjonerem reprezentacji Niemiec oraz trenerem w/w klubu. Z niemiecką kadrą udało mu się osiągnąć trzecie miejsce na Mistrzostwach Świata w 2006 r. W przeszłości, jako zawodnik był piłkarzem mediolańczyków. Grał tutaj w latach 89-92 zdobywając dla Interu 34 bramki w 95 spotkaniach. Wszyscy liczą, że Klinsmann jako były napastnik wprowadzi do Interu nieco ofensywnego sposobu gry, czym zapewne zaskoczyłby wielu włoskich przeciwników. Życzymy powodzenia, Jürgen!
___________________________________________________________________________________
Sneijder: Klinsmann to dobry wybór! - Jesteśmy bardzo zadowoleni, że taki trener jak Klinsmann będzie prowadził Nasz zespół. Może nie jest on bardzo doświadczonym fachowcem w swoim fachu, ale trzecie miejsce na MŚ samo się przecież nie zdobywa. Do tego sam jeszcze przecież kilkanaście lat temu grał w piłkę, a tacy trenerzy najlepiej wiedzą co jest dobre dla ich podopiecznych. Poprzedni sezon nie był najlepszy w naszym wykonaniu, jednak teraz chcemy udowodnić wszystkim, że te wszystkie trofea nie były zdobywane przypadkowo, czy też tylko i wyłącznie dzięki Jose Mourinho, chociaż on oczywiście bardzo się do tego przyczynił. Chcemy odzyskać Mistrzostwo Włoch, a także powalczyć w Lidze Mistrzów. Będzie na pewno bardzo ciężko, ale wierzymy, że się uda! Forza Inter!
Klinsmann: Potrzebujemy kilku wzmocnień! - Na samym początku chciałbym powiedzieć, że bardzo cieszę się z objęcia posady w takim klubie jak Inter, a zarazem podziękować Panu Morattiemu za zaufanie, jakim mnie obdarzył. Naszym wspólnym celem jest odzyskanie dla Interu trofeów, które stracone zostały w poprzednim sezonie na rzecz Milanu i Barcelony. Wszyscy w klubie gorąco wierzymy, że jesteśmy w stanie tego dokonać. Chciałbym zagościć tu na dłużej. Mam już w głowie perspektywę przebudowy tej drużyny, chociaż wiem, że jeśli nie wypali mi w pierwszym sezonie to w drugim mogę już tego zespołu nie poprowadzić. Tak więc skupiam się tylko i wyłącznie na zbliżających się rozgrywkach. Na pewno potrzebujemy kilku wzmocnień, mam już na oku kilku ciekawych zawodników, a także zielone światło u prezesa Morattiego, także na pewno będziemy działać i następne dni przyniosą ogrom pracy. Nie powiem oczywiście o jakie nazwiska tutaj chodzi, jednak na pewno chciałbym odmłodzić nieco skład i możecie się spodziewać młodych, ale już grających na dobrym poziomie graczy. Dziękuję, Jurgen Klinsmann.