Faza grupowa rozlosowana!
Dziś, tuż po godzinie 13 poznaliśmy grupy tegorocznej edycji Ligi Mistrzów. Gośćmi specjalnymi gali zorganizowanej w Monaco byli m.in. Lusi Figo, czy Lothar Matthaus. Zdecydowanie z losowania mogą być zadowoleni piłkarze Bayernu i Realu, trochę mniej szczęścia miało Porto, czy Milan. Polskie kluby nie trafiły źle, i Wisła i Legia spokojnie mogą powalczyć o występny na wiosnę w LE, a przy takiej formie jaką zaprezentowały w IV rundzie eliminacji może nawet o coś więcej.
Wszystkie grupy:
GRUPA A:
* Inter Mediolan
* Olympique Marsylia
* Rubin Kazań
* Legia Warszawa
GRUPA B:
* Manchester United
* CSKA Moskwa
* Atletico Madryt
* OSC Lille
GRUPA C:
* Bayern Monachium
* Olympique Lyon
* Zenit Sankt Petersburg
* FC Twente
GRUPA D:
* FC Porto
* Szachtar Donieck
* Ajax Amsterdam
* Celtic FC
GRUPA E:
* Real Madryt
* Napoli
* PSV Eindhoven
* Galatasaray
GRUPA F:
* AC Milan
* Valencia
* Manchester City
* Trabzonspor
GRUPA G:
* Chelsea FC
* Juventus
* RSC Anderlecht
* Borussia Dortmund
GRUPA H:
* FC Barcelona
* Liverpool FC
* Olympiakos SFP
* Wisła Kraków
Powiedzieli po losowaniu:
Positive (trener Barcelony): Grupę uważam za udaną, ale nie możemy zlekceważyć przeciwnika, bo to krok do porażki. Najgroźniejszym rywalem tej grupy będzie bezdyskusyjnie Liverpool. Jest to świetna ekipa, która zapewne powalczy z Nami o pierwsze miejsce w grupie, oczywiście jest również Olympiakos i Wisła, ale... Moim zdaniem tu większej niespodzianki nie będzie. Cele? Oczywiście wygrana w tych rozgrywkach.
arek16lks (trener Legii): Trafiliśmy na bardzo ciężką grupę. Każda z tych drużyn to jedna z trzech najbardziej rozpoznawalnych w swoich krajach. Grupa bardzo ciężka, o awans może być piekielnie trudno. Musimy na pewno wygrać oba mecze z Rubinem Kazań, bo oni wydają się najłatwiejszą drużyną do zdobycia w tej grupie. Może uda się wygrać z Marsylią lub Interem. I przy korzystnych wynikach w innych spotkaniach, może uda nam się wyjść z grupy przynajmniej drugiego miejsca.
cinosław (trener Napoli): Wydaje mi się, że grupa ma dwóch faworytów: Real i właśnie nas, jednak dwie pozostałe ekipy prezentują solidny poziom. Myślę, że właśnie wraz z madrycką drużyną awansujemy z grupy, każde inne rozwiązanie byłoby niespodzianką. Z losowania jestem zadowolony, wiadomo było że będziemy występować z jednym mocnym zespołem. Dwie pozostałe są zdecydowanie w naszym zasięgu i myślę, że nie powinniśmy mieć problemów z wyjściem z grupy.
syngenta (trener Olympique Lyonu): Hmm... grupa chyba jedna z łatwiejszych. Problemów z Twente i Zenitem być nie powinno, ale mecz z Bayernem na pewno będzie obfity w bramki, albo po prostu w nudę. Na papierze na pewno jesteśmy jednym z faworytów, ale żeby nie lekceważyć przeciwników, będę starał się wystawiać jak najmocniejszy skład.
Mejor (trener Milanu): Witam, cóż mogę powiedzieć o tej grupie? Jest to chyba jedna z najsilniejszych. Trafiliśmy na Mistrzów Anglii mających taki piłkarzy, którzy w pojedynkę potrafią rozstrzygnąć o losach meczu. Ponadto jest jeszcze drużyna Valencii, która zajęła 3 miejsce w ostatnim sezonie ligi hiszpańskiej, a jak wiadomo 3 miejsce w Hiszpanii to prawie jak mistrzostwo. Dodajmy do tego nieobliczalny zespół z Turcji jakim jest Trabzonspor i już mamy na pewno gwarancję świetnych emocji w tej grupie, ale jednak nam nie chodzi głównie o emocje, a o wyjście z tej grupy. Mamy na prawdę wyśmienitych graczy i mogę zapewnić wszystkich, że jesteśmy w tej grupie nie po to by grać, lecz po to by wygrywać.
Michal16ZenitSP (trener Zenita):Zawsze mogło być gorzej, ale myślę, że wyjście z grupy jest możliwe i uważam, że 8 punktów powinno wystarczyć do awansu, zależy z kim mój team będzie grał w pierwszej kolejce fazy grupowej.
Katalonbar (trener Szachtara):Mogę być w pełni usatysfakcjonowany z wyników losowań. Udało się wylosować teoretycznie najsłabszą drużynę z pierwszego koszyka z czego jestem bardzo zadowolony. Ajax nie jest najsłabszą drużyną lecz holenderska ekipa to nie ta co kiedyś, więc drużyna z Amsterdamu jest jak najbardziej do ogrania. W czwartym koszyku Szachtar trafił na Celtic. Szkoda, bo liczyłem na ekipę z Polski, ale "Jak się nie ma, co się lubi - to się lubi, co się ma". Podsumowując jestem bardzo zadowolony z wyników losowań. Według mnie Szachtar ma bardzo realne szanse na awans i mam nadzieję, że uda się to zrealizować.
mpoesp (trener Valencii): Yyy, grupa śmierci?
Na koniec jeszcze kilka zasad:Wszystkie zespoły zagrają ze sobą dwukrotnie – po 2 najlepsze z każdej grupy awansują do fazy pucharowej, drużyny z 3. miejsc otrzymają prawo gry w 1/16 finału Ligi Europy UEFA.
Zasady ustalania kolejności w tabeli:1. liczba zdobytych punktów w całej rundzie;
2. liczba punktów zdobyta w meczach bezpośrednich;
3. różnica bramek w meczach bezpośrednich;
4. różnica bramek w meczach bezpośrednich – podwójne liczenie bramek zdobytych na wyjeździe;
5. różnica bramek w całej rundzie;
6. liczba zdobytych bramek w całej rundzie;
7. współczynnik drużyny z poprzednich 5 sezonów.
Można wysyłać już składy na pierwszą kolejkę, cały terminarz pojawi się dziś przed wieczorem w pierwszym poście.