Tak,kładziono naciska na sport tyle że to żaden powód aby podziękować tej utopii.
nigdzie nie dziękowałem, ani nie wyrażałem chęci dziękowania.
W Polsce brak inwestycji w sektory sportowe,domyślam się że 90% młodzieży ślepo zafascynowana jest w piłkę nożną w której słabo nam idzie,na resztą sportów młodzież się "zamyka" argumentując bo to nudne,bo nie ma szans się w tym wybić,no jasne nie będzie szans jak się tym człowiek nie zainteresuje.
nie gadaj tak, bo moi znajomi wcale nie maltretują piłki nożnej. Jeden trenuje zapasy, kolejni biegają, ja sam za młodu trenowałem judo, potem nożną, od 5/6 klasy do teraz (2 LO) trenuje żeglarstwo i jakoś jeszcze tego nie porzuciłem, chociaż nie jest to sport, który tak uwielbiam jak nożną. To co mnie boli to system szkolenia w niektórych dziedzinach, a nie koniecznie brak zainteresowania.
Rozumiem że mogą to lubić,ale jak widzisz że słabo Ci idzie grasz w jakiejś amatorskiej lidze,kariery pewnie nie zrobisz może warto spróbować coś innego co pozwoli się wybić skoro ta osoba lubi sport.
to jest trudne, bo zależy od wielu czynników. Np. ja byłem 2 lata temu w kadrze Polski na ME, nie pojechałem, bo wyjazd kosztował więcej niż dobre wakacje za granicą, a we Włoszech tak wiele bym nie osiągnął. Teraz mam 2 lata posuchy i będę próbował, póki mam czas, możliwości i chęci na innych klasach/klasie, albo zmienię "pozycję" na łódce. Więc jak sam widzisz, nie jest to takie proste i nie można uogólniać do właśnie przykładowej piłki nożnej, hokeja na trawie, czy czegoś tam co opisałeś.
Oczywiście zdarzają się "wyskoki" sportowców ale jest ich zdecydowanie za mało jak na 38 mln naród.
za mało, ale nie jest też przeraźliwie słabo. Chciałoby się zawsze lepiej.