Autor Wątek: Reprezentacja Polski by kmiron#10  (Przeczytany 30459 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kmiron#10

• Kierownik drużyny
  • Autor wątku
  • Dostał Piw: 14
  • Na forum od: 09.01.2010r.
Reprezentacja Polski by kmiron#10
« dnia: Wrzesień 09, 2012, 01:13:22 »
Dawno mnie tu nie było, bo prawie dwa i pół miesiąca. Składało się na to sporo czynników - początkowo brak czasu, a w ostatnim okresie ban, który nałożyła na mnie - podobno za spam - administracja. Ale teraz nie ma to większego znaczenia. Moja ostatnia kariera (Śląsk Wrocław) nie wypaliła. Nie do końca z mojej winy. Po kilkunastu dniach pisania wyjechałem na dwa tygodnie na obóz, a gdy wróciłem, po wątku nie było już śladu. Fakt, mogłem zastrzec, aby opowiadanie umieścić w archiwum, ale z drugiej strony załoga forum nie raczyła jakkolwiek zareagować na moje pośrednie, bo przekazywane dodatkowo przez moderatora (dzięki Lewy) prośby o odzyskanie tematu. Pokazano, nie po raz pierwszy zresztą, że dział MkPES jest traktowany tu jak wrzód na pupci. Ale już dawno minęła mi ochota na grę Śląskiem. Teraz postanowiłem poprowadzić po raz drugi naszą reprezentację. Pierwsza kariera Polakami trwała - z przerwami - aż siedem miesięcy i sięgnęła 40 stron. Wtedy akcja rozpoczęła się po nieudanym Euro 2012 i koncentrowała się na eliminacjach i finałach Mundialu w Brazylii. Za to już w połowie lipca wpadłem na pomysł, aby odczynić historię i pokierować wydarzeniami nieco inaczej. Więcej pisać nie muszę - zapraszam do lektury.

Gra: PES 6, okazjonalnie PES 2012
Patch: PES 6 - stopniowo PES 6.5v4, Phoenix Patch 2010/11, PES 6.5v5, PES 6.5v6; PES 2012 - PESedit Euro 2012 Add-on
Poziom: profesjonalista
Czas gry: 15 minut
Komentowanie: koment za koment oczywiście u mnie nie obowiązuje. Komentuję to, co mi się podoba i mnie interesuje, wciąga

09.09.2009

Kompromitacja w Mariborze. Pa pa, RPA?

Czy polska piłka nożna może stoczyć się jeszcze niżej? W meczu o wszystko w kwalifikacjach do przyszłorocznych Mistrzostw Świata przegraliśmy w Mariborze ze Słowenią aż 0:3. Przeciętni gospodarze wyglądali przy biało-czerwonych jak prawdziwi wirtuozi futbolu. Prawdopodobnie po spotkaniu ze stanowiska selekcjonera polskiej reprezentacji zwolniony zostanie Leo Beenhakker.

Od początku do ataku ruszyli piłkarze ze Słowenii, którzy zdecydowanie mają jeszcze w tych eliminacjach o co walczyć. Zawodnicy z Bałkanów biją się o miejsca 1-2 w grupie, które są premiowane odpowiednio awansem bezpośrednim i barażami o Mundial.
Gospodarze zaatakowali od samego początku spotkania. W 13 minucie prowadzenie swojej druzynie dał Zlatko Dedić, który wykorzystał prostopadłe podanie Miso Brecko i z łatwością umieścił piłkę w siatce.
W ostatniej minucie pierwszej połowy Słoweńcy przeprowadzili bardzo ładną, zespołową akcję, którą skutecznie wykończył Milivoje Novaković, wykorzystując znakomite wyłożenie piłki ze skrzydła Andraża Kirma. Już w tym momencie można było mówić o upokorzeniu bezradnych Polaków, którzy prezentowali się na stadionie w Mariborze fatalnie, by nie powiedzieć żenująco.
W 63. minucie gry dzieła zniszczenia "Orłów", które prawdę mówiąc bardziej przypominały dziś zmokłe kury, dopełnił Valter Birsa. Pomocnik Auxerre znalazł się w sytuacji sam na sam z Arturem Borucem, a gdy ten wyszedł z bramki, przelobował go delikatną podcinką. Potem do ataku ruszyli Polacy, ale było już za późno. Próbowali Robert Lewandowski i Jakub Błaszczykowski, jednak żaden strzał nie chciał wpaść do bramki gospodarzy.
W grupie 3 eliminacji do Mundialu 2010 wyprzedzamy tylko kelnerów, urzędników i lekarzy z San Marino. Nasze szanse na awans nie zmalały jeszcze wprawdzie do zera, ale trudno oczekiwać, by przy takiej grze Polacy pokonali Czechy i Słowację. W tej sytuacji zanosi się na zmianę selekcjonera. Na gorąco, zaraz po meczu prezes PZPN Grzegorz Lato oznajmił dziennikarzowi TVP, że polska misja Leo Beenhakkera dobiega końca. Teraz Holender będzie mógł się skupić na pracy w swoim ukochanym Feyenoordzie, a naszą kadrę poprowadzi inny, miejmy nadzieję bardziej kompetentny szkoleniowiec. Jego nazwisko poznamy zapewne na przestrzeni najbliższych kilku tygodni, jeszcze przed październikowymi meczami. Tylko czy z takimi umiejętnościami, kopaniem się w czoło i przeszkadzaniu sobie nawzajem na boisku da się cokolwiek ugrać?

Słowenia 3:0 Polska
Dedić 13', Novaković 45', Birsa 63'

Słowenia: Handanović - Brecko, Suler, Mavrić, Jokić - Birsa (71' Komac), Radosavjević (88'Pecnik), Koren, Kirm - Novaković, Dedić (58' Ljubijankić)
Polska: Boruc - Żewłakow, Dudka, Bosacki, Gancarczyk (61' Smolarek) - Błaszczykowski, M. Lewandowski, Guerreiro, Obraniak (46' Łobodziński), Krzynówek - Paweł Brożek (61' R. Lewandowski)

REJESTRACJA lub LOGOWANIE
« Ostatnia zmiana: Grudzień 22, 2012, 18:31:56 wysłana przez kmiron#10 »

Offline skieta

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 0
  • Na forum od: 28.08.2012r.
Odp: Reprezentacja Polski by kmiron#10
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2012, 08:47:30 »
Fajny pomysł, cofnięcie się do historii. Może tutaj Orłom coś wyjdzie.
Dość wysoka przegrana ze Słowenią. Z taką grą ciężko w meczu z silnymi Czechami czy też Słowacja.. Ale może w końcu się obudzą :]

Offline Munez19

• Amator
  • *
  • Dostał Piw: 1
  • Na forum od: 03.09.2012r.
  • "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 09, 2012, 09:24:38 »
Kilka lat wstecz...

Może u Ciebie uda się naszej reprezentacji awansować do Mundialu w RPA. Będzie to trudne zadanie bo tak jak wspomniałeś przy takiej grze dużo nie można zdziałać, ale zobaczymy kto zostanie nowym selekcjonerem.
Pomysł na kariere masz znakomity. Oby to wypaliło i żebyś pobił te 40 stron ;)

Hércules de Alicante CF by Munez19

Slay

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 09, 2012, 14:22:44 »
Hmmm ciekawie. Polska poniosła co prawda sroga porażkę, ale miejmy nadzieję, że Polacy jeszcze awansują na przyszłoroczną imprezę. Lubię Beenhakkera i trzymam mocno kciuki, aby Holender nie odszedł z polskiej reprezentacji bo o lepszy materiał na selekcjonera będzie na prawdę trudno.

Offline kmiron#10

• Kierownik drużyny
  • Autor wątku
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 09, 2012, 15:23:02 »
10.09.2009

Leo Beenhakker zwolniony

Stało się to, co od wczoraj wydawało się formalnością. Ze stanowiska selekcjonera reprezentacji Polski zwolniony został Leo Beenhakker. Na konferencji prasowej swoją decyzję ogłosił prezes PZPN, Grzegorz Lato.

Holender pracował w Polsce przez trzy lata. Zaczął słabo, od dwóch porażek - 0:2 Danią i 1:3 Finlandią, ale potem było już tylko lepiej. Kadra pod wodzą "Don Leo" zostawiła w polu pokonanych m.in. Portugalię, Belgię czy Serbię i wygrała grupę eliminacji do Euro 2008. Był to pierwszy w historii awans polaków do Mistrzostw Europy. O zasługach Beenhakkera nie zapominano. Został on odznaczony przez Prezydenta Polski Lecha Kaczyńskiego Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski, a w kraju traktowany był przez kibiców jak bożyszcze. Ale oczywiście, żeby nie było tak różowo, na początku 2008 roku coś zaczęło się psuć. Reprezentacja zaczęła przegrywać mecze towarzyskie, a i na Euro wypadła blado. Jeden punkt i jedna strzelona bramka przy czterech straconych - to dorobek Polski na ubiegłorocznych ME. Mimo tego, Beenhakkerowi postanowiono dać jeszcze jedną szansę. I jednocześnie postawiono zadanie awansu do Mistrzostw Świata w RPA. Biało-czerwoni potknęli się już na pierwszej przeszkodzie, remisując we Wrocławiu ze Słowenią. Potem, nie licząc pojedynczych wyskoków, jak 2:1 z Czechami na Stadionie Śląskim po porywającej grze i rekordowe 10:0 z San Marino w Kielcach, było już tylko gorzej. Po upokarzającej porażce 0:3 ze Słowenią, która praktycznie przekreśliła szanse Polaków na awans, miarka się przebrała i "Don Leo" został odesłany z powrotem do Holandii. Żegnamy i dziękujemy za piękne biało-czerwone chwile przed telewizorami i na stadionie, bo i ich było za kadencji Beenhakkera niemało.

Slay

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 09, 2012, 15:38:35 »
No szkoda mi Leo, mogłeś go pomimo wszystko zostawić chociaż do końca eliminacji, ale mówi się trudno. Teraz czekam na nowego szkoleniowca, mam nadzieję, że będzie to również obcokrajowiec pokroju Leo, który mógłby podnieść reprezentację Polski tak jak już wcześniej wspomniany Holender :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 09, 2012, 15:40:15 wysłana przez Song »

Offline skieta

• Amator
  • *
  • Na forum od: 28.08.2012r.
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 09, 2012, 15:38:54 »
Szkoda Leo. Ale ciekawi mnie, kto teraz zastąpi jego miejsce. Będzie tak jak w rzeczywistości czy może jakaś innowacja ?

Offline Przemek112

• Najlepsza jedenastka świata
  • Na forum od: 03.11.2010r.
  • Gracias Raul ! ♥
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 09, 2012, 15:47:41 »
Zobaczyłem ,że założyłeś wątek - od razu rzuciło mi się na myśl ,że grasz Polską i to w Pesie 6. ;D ;) Okazjonalnie dodałeś do tego także edycję z 2012 roku co może dodać smaku w grze. ;) Polacy jak Polacy.. wszyscy dobrze wiemy na jakim poziomie jest nasza piłka i musimy się wyciągnąć z kryzysowego dołka. Zmiany trenera jakoś ostatnio nic nam nie dawały. Może jakby poszukać jakiegoś kolesia w Europie i nadać mu Polskie obywatelstwo to można by zrobić zgraną reprezentację. ;) Powodzenia. ;)

Offline MaddiMNagic

• I - ligowiec
  • Dostał Piw: 3
  • Na forum od: 06.02.2010r.
    • Status GG
  • Gram w: PES 2013
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 09, 2012, 15:52:37 »
Tylko nie zatrudniaj nikogo kto szkolił się w Polsce bo obecnie polskiej myśli szkoleniowej nie ma, najlepiej kogoś zza granicy, szkoda że Leo odszedł.

Offline Lewy23

• Prezes klubu
  • Na forum od: 26.05.2009r.
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 09, 2012, 16:38:23 »
Dobrze, że wracasz. :)

Offline Matheo14

• Trampkarz
  • *
  • Na forum od: 18.08.2012r.
  • Gram w: PES 2013
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 09, 2012, 19:15:44 »
Znakomita kariera się szykuje, powodzenia dalej bo tekst jest naprawdę doskonały.
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2012, 10:22:58 wysłana przez Matheo14 »

Offline kmiron#10

• Kierownik drużyny
  • Autor wątku
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 09, 2012, 21:59:38 »
Od razu uprzedzam, że artykuł skopiowany, i tylko przeze mnie poprawiony pod kątem stylistyki języka, ze strony bialoczerwoni.com.pl. Uczyniłem tak, ponieważ i tak w tekście znajdują się wyniki "zimnej, matematycznej analizy", więc gdybym wypocił to sam, co by to zmieniło? I tak bazowałbym na tym artykule. Obiecuję, że taka sytuacja ma miejsce ostatni raz.

12.09.2009

Szanse wciąż są

Po kilku dniach od przegranego 0:3 meczu ze Słowenią przychodzi czas na zimną, matematyczną analizę. Po przeprowadzeniu dokładnych wyliczeń okazuje się, że w dalszym ciągu mamy szanse awansować do Mistrzostw Świata w RPA i wbrew pozorom, wciąż prawie wszystko zależy od nas!

Możliwe jest to dzięki sprzyjającym wynikom gier w naszej grupie, a przede wszystkim rezultatowi meczu Irlandia Płn. - Słowacja (0:2), zapewniającemu naszym południowym sąsiadom zdecydowane prowadzenie w naszej grupie. Dodatkowo sprzyja nam regulamin kwalifikacji do Mistrzostw Świata. Zgodnie z nim najważniejsze są zdobyte punkty, a w przypadku równej ich ilości - bilans bramek, a nie wynik bezpośrednich spotkań. Tym samym bardzo istotne było zwycięstwo 10:0 z San Marino, które odnieśliśmy w kwietniu tego roku.
Zakładając, że wygramy dwa nasze pozostałe mecze z Czechami i Słowacją i jeśli San Marino w najbliższej kolejce przegra ze Słowenią, zostaną dwa mecze mające wpływ na kolejność w naszej grupie. Z polskiego punktu widzenia praktycznie każdy rezultat spotkania Czech z Irlandią Północną może okazać się dla nas korzystny - chyba, że Irlandia wygra większą niż trzybramkowa różnicą. Najważniejszy jednak jest mecz Słowacji ze Słowenią, który odbędzie się 10 października. Drużyna naszych południowych sąsiadów musi wygrać, aby Polska miała szanse na awans. Jest to o tyle prawdopodobne, że dopiero wygrana zagwarantuje im ostateczny awans do mundialu.

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Na forum od: 27.01.2010r.
  • Tylko Wisła, TS!
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 09, 2012, 22:28:18 »
nawet nie wiesz jak się cieszę, że wracasz. co prawda liczyłem na karierę Śląskiem, jednak wiemy dobrze jaka jest sytuacja wokół drużyny. poza tym koncept utraciłby na znaczeniu wobec odpadnięcia WKS z rozgrywek europejskich. po cichu liczyłem, że zrobisz rewolucję i Lenczyk zmiecie z klubu buntowników.

ale Polska to też dobry wybór. poprzednia kariera zaszła bardzo daleko i obfitowała w sukcesy. ciekawe jak będzie tutaj - widzę, że chcesz zmienić bieg historii, już miałeś swoją karierę retro Wisełką.

ogólnie powodzenia, a i wytrwałości.  :-*

Offline barthez

• Piłkarz okręgówki
  • **
  • Dostał Piw: 13
  • Na forum od: 10.04.2009r.
  • "C'est un entraîneur guerre." Reprezentacja ♥
    • Status GG
  • Gram w: PES 06
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 09, 2012, 22:47:14 »
Na to czekałem od dawna, o czym zresztą dobrze wiesz. Cieszę się, że to jest to, a nie żaden inny projekt. Kariera moją ukochaną reprezentacją, a do tego w twoim wykonaniu - tego mi trzeba na długie, jesienne wieczory. Mecz ze Słowenią... pamiętam to, istny koszmar, aż żal ściskał serce gdy patrzyłem na nieporadność naszych. To było coś strasznego. I to zwolnienie Beenhakkera. Bardzo dobrze to pamiętam. To był okropny okres biało-czerwonych i wszystkiego co z nimi związanego dla normalnego, polskiego kibica. Holender jaki był taki był - czasem arogancki, wręcz irytujący, jednak mimo wszystko należy mu oddać to, że po raz pierwszy w historii wprowadził Polskę do Mistrzostw Europy. Koniec końców - jego reprezentacja była już bardzo mocno wypalona i dobrze, że pożegnał się ze stanowiskiem. Przynajmniej ja tak sądzę. Niby wszystko stracone, ale matematycznie nie wygląda to aż tak źle. Tzn. dobrze wcale, jednak nie jest to aż takie mission impossilble. Tak samo nikt nie dawał szans Grecji na Euro przed 3. kolejką gier. Wierzę w to, że opatrzność będzie nad nami czuwała i zapewnimy sobie nieoczekiwanie miejsce w barażach. Ole!

Offline Daro.

• Piłkarz A klasy
  • **
  • Dostał Piw: 17
  • Na forum od: 10.10.2010r.
    • Status GG
  • Gram w: Pro Evolution Soccer 6 / 2019
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 10, 2012, 13:10:03 »
Umówmy się... wiele osób czekało. Nie wiem skąd ten ban, ale już nie wnikajmy. Super, że wracasz, bo będzie co czytać. Na razie nie ma co, jest początek. Nie no... nie wierze, że będą baraże. Te eliminacje to jedna wielka porażka. Może lepiej żeby nas nie było w RPA. Ciekaw jestem, co przygotujesz przed EURO i na samo EURO. ;)

Offline kmiron#10

• Kierownik drużyny
  • Autor wątku
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 10, 2012, 22:23:10 »
nawet nie wiesz jak się cieszę, że wracasz. co prawda liczyłem na karierę Śląskiem, jednak wiemy dobrze jaka jest sytuacja wokół drużyny. poza tym koncept utraciłby na znaczeniu wobec odpadnięcia WKS z rozgrywek europejskich. po cichu liczyłem, że zrobisz rewolucję i Lenczyk zmiecie z klubu buntowników.

ale Polska to też dobry wybór. poprzednia kariera zaszła bardzo daleko i obfitowała w sukcesy. ciekawe jak będzie tutaj - widzę, że chcesz zmienić bieg historii, już miałeś swoją karierę retro Wisełką.

ogólnie powodzenia, a i wytrwałości.  :-*
Dzięki za miłe słowa ;).

Na to czekałem od dawna, o czym zresztą dobrze wiesz. Cieszę się, że to jest to, a nie żaden inny projekt. Kariera moją ukochaną reprezentacją, a do tego w twoim wykonaniu - tego mi trzeba na długie, jesienne wieczory.
Strasznie fajnie coś takiego "słyszeć". Serio, motywacja 100 levels up :).

Umówmy się... wiele osób czekało.
Nie sądzę...

Ciekaw jestem, co przygotujesz przed EURO i na samo EURO.
Myślę, że fajnie będzie ;).

17.09.2009

Paweł Janas nowym selekcjonerem

Na zwołanej dziś po południu konferencji prasowej prezes PZPN Grzegorz Lato ogłosił nazwisko nowego selekcjonera piłkarskiej reprezentacji Polski. Został nim, dość niespodziewanie, Paweł Janas. Na razie "Janosik" podpisał kontrakt, który będzie obowiązywał tylko do końca eliminacji do Mundialu (de facto dwa mecze, bo o barażach nie ma co marzyć). Potem, w zależności od osiąganych przez trenera wyników podjęta zostanie decyzja na temat jego dalszej przyszłości.

Paweł Janas już kiedyś zajmował stanowisko selekcjonera piłkarskiej reprezentacji. Przypomnijmy, że miało to miejsce w latach 2003-06, a pod wodzą obecnego szkoleniowca Widzewa Łódź awansowaliśmy na Mistrzostwa Świata w Niemczech, by na nich - jakże by inaczej - nie wyjść z grupy po porażkach z Ekwadorem i Niemcami oraz zwycięstwie w meczu o honor z Kostaryką. Teraz weteran powraca, aby ratować kadrę w kryzysowym momencie. Czy jest odpowiednim człowiekiem na odpowiednim miejscu? Po zakończeniu pracy z drużyną narodową Janas prowadził zaledwie dwie drużyny: GKS Bełchatów i Widzew Łódź. Wiodło mu się różnie i na pewno jest w Polsce kilku trenerów, którzy zasłużyli na to stanowisko w większym stopniu. Co ciekawe, jeśli Janas spisze się dobrze w meczach z Czechami i Słowacją, pozostanie selekcjonerem aż do Euro 2012...

Slay

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 11, 2012, 15:56:17 »
O nie tylko nie Janas :-[ Miałem nadzieję na jakiegoś trenera z zagranicy, ale mówi się trudno. Miejmy tylko teraz nadzieję, że jego doświadczenia z prowadzenia reprezentacji dużo pomogą i osiągnie prawie niemożliwy cel - awans do MŚ :)

Offline Yasato

• Amator
  • *
  • Na forum od: 20.01.2012r.
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 11, 2012, 16:09:54 »
Dobrze będzie jak awansują na Euro 2012  ;D

Offline Daro.

• Piłkarz A klasy
  • **
  • Dostał Piw: 17
  • Na forum od: 10.10.2010r.
    • Status GG
  • Gram w: Pro Evolution Soccer 6 / 2019
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 11, 2012, 19:09:15 »
Może i Paweł Janas jest dobrym trenerem, ale po tym jak nie zabrał na MŚ06 najlepszych strzelców kwalifikacji to jakoś pałam do niego niechęcią. Szczerze to nie sądzę, aby został na dłużej niż tylko te dwa spotkania. Osobiście życzyłbym sobie inną postać na tym stanowisku. :)

Offline piuk11

• I - ligowiec
  • Na forum od: 27.01.2010r.
  • Tylko Wisła, TS!
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 11, 2012, 20:10:13 »
średnio go trawię, taki sceptyk. raczej obskurant, żelazna ręka. ale fachura. na razie na krótko, odpowiedniejszej osoby nie było. do EURO już raczej poprowadzi nas inny trener - byle nie Dyzma ;) :D Janas ma szansę, pytanie czy zbierze zespół na mecze z sąsiadami?

TWOJA LIGA Pro Evolution Soccer

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 11, 2012, 20:10:13 »